Gala Premiilor pentru Directorii Anului, în premieră la Galați

Gala Premiilor pentru Directorii Anului, în premieră la Galați
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) organizează cea de-a opta ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului, anul acesta fiind pentru prima data când există o etapă de jurizare la nivel regional. Astfel, joi, 5 septembrie, la Galați, va avea loc jurizarea pentru regiunea de est a României, la categoriile Antreprenoriat, Egalitate de Șanse și Inovare. Cei trei directori câștigători din regiune vor trece în etapa următoare, care va avea loc la București.

La Galați, 15 directori de școală din județele din Bucovina, Moldova și Dobrogea vor intra în etapa de jurizare regională a Galei. Trei dintre directori sunt finaliști regionali la două categorii. Galaţiul va fi reprezentat de două directoare, Adriana Masgras (Liceul Tehnologic Nr. 1 din Corod) şi Viorica Ștefu (Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea).

În premieră, în procesul de jurizare sunt implicați reprezentanți ai companiilor de top din România, ai sectorului neguvernamental, inspectoratelor școlare, elevilor şi presei. Structura celor trei comisii de jurizare regională este personalizată în funcție de categoria de premiu, iar membrii fiecărei comisii îl vor puncta individual pe fiecare director în cadrul unui interviu de 60 de minute, care se va desfășura fizic sau online. În final, din cei șase finaliști regionali pentru fiecare categorie de premiu, cel ce va obține punctajul cel mai mare va ajunge în etapa de jurizare națională. Vor fi trei câștigători ai etapei de la Galați care vor accede în faza națională alături de câștigătorii din celelalte trei orașe în care au loc jurizări regionale: Craiova, Oradea și Cluj-Napoca.

"Gala Premiilor pentru Directorii Anului reprezintă ocazia de a demonstra că directorul de școală este un vector de schimbare care oferă un impuls vital comunității educaționale, fiind și o sursă de inspirație pentru alți directori. Cu fiecare ediție a Galei, AVE facilitează parteneriate între școli și companii, școli și ONG-uri și amplifică impactul educației în viața fiecăruia, dincolo de spațiul imediat al școlii", ne-a declarat Gabriela Preda, organizatoarea evenimentului.

"Premiul Directorul Anului 2023, acordat de AVE, pe scena Ateneului din București, mi-a dat imboldul de a continua povestea începută în urmă cu 13 ani, timp în care nu a existat o problemă fără soluție. Recunoașterea venită odată cu acest premiu m-a ajutat să obțin noi fonduri pentru școală, dar m-a și ambiționat să continui dezvoltarea unei comunități școlare unite, sigure şi în același timp performante. Astfel, în anul care a trecut, am reușit să atrag fonduri de aproape 800.000 de lei de la autoritățile locale (cu ajutorul cărora am schimbat întreaga instalație termică a școlii), iar din sponsorizări directe de la companii sau prin declarațiile 230 și 177 am obținut aproape 100.000 de lei. De asemenea, am economisit din finanțarea de bază aproape 100.000 de lei pentru a schimba mozaicul de pe holuri, care data din 1972", a declarat Raluca Cozma, directoarea Şcolii Gimnaziale "Ion Ghica" din Iaşi, câştigătoarea marelui premiu în 2023.

Categoria "Inovare" aduce în prim-plan realizări care au dus la deblocarea unor procese, care au implicat actori din afara școlii pentru îndeplinirea obiectivelor, care au avut în vedere utilizarea tehnologiei sau a elementelor de inovare pentru învățare vizibilă la elevi. Categoria "Antreprenoriat" vizează competențe demonstrate în gestionarea resurselor și a bugetului, în identificarea și atragerea de venituri suplimentare, dar și abilității de a vedea oportunități acolo unde au existat provocări. Categoria "Egalitate de Șanse" este dedicată acțiunilor care au ajutat ca fiecare elev să aibă participare școlară, iar cei mai vulnerabili dintre copii să fie integrați și să li se asigure progresul școlar.

Titlul de Directorul Anului 2024 se acordă unuia dintre finaliștii celor trei categorii, care depășește nivelul așteptat al unei categorii și îndeplinește criterii transversale: are o viziune clară asupra direcției în care conduce unitatea de învățământ, dă dovadă de creativitate, abilități de comunicare și negociere, reziliență în fața provocărilor, este un lider inspirațional, știe să își motiveze echipa și să creeze un mediu de învățare bun pentru adulți și pentru elevi.

Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect. De asemenea, câştigătorii vor avea un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE.

Citit 4442 ori Ultima modificare Joi, 05 Septembrie 2024 17:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro