S’Live Rock, Balul bobocilor şi Gala aniversară - 50 de ani de cultură studenţească

S’Live Rock, Balul bobocilor şi Gala aniversară - 50 de ani de cultură studenţească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casa de Cultură a Studenţilor împlineşte în această toamnă 50 de ani de existenţă. Prilej pentru directorul Cristian Mortu să ne dezvăluie care vor fi evenimentele dedicate acestei aniversări. “Avem promisiuni că vom putea organiza, în luna decembrie, aproape de Crăciun, Gala aniversară pe care ne-o dorim, la care sperăm să putem aduce la Galaţi vioara Stradivarius şi pe Alexandru Tomescu. Am găsit înţelegere la Bucureşti, la Autoritatea Naţională de Sport şi Tineret, care administrează atât casele de cultură studenţeşti cât şi direcţiile de sport şi tineret. Până atunci, atât manifestările pe care le-am derulat cât şi  cele pe care le vom mai organiza în această toamnă se află sub egida a 50 de ani de cultură studenţească la Galaţi. Am încercat să dăm un caracter festiv şi o mai mare amploare fiecărei acţiuni în parte - indiferent că a fost festival de modă sau spectacol de teatru, ori că va fi festival rock sau balul bobocilor”.

“Rock-ul nu se predă!”

Aşadar, studenţii vă invită vineri, 25 noiembrie, la Festivalul naţional studenţesc de muzică rock “S’Live Rock”, ediţia a V-a, care va avea loc în Club S. “Spaţiul e atipic pentru rock, fiind vorba de un club, dar important e că încercăm să păstrăm flacăra rockului vie, în ciuda faptului că, cel puţin la Galaţi, acesta pierde teren în defavoarea genurilor comerciale. Dar la Casa de Cultură a Studenţilor rockul nu se predă! Noi considerăm că e un curent eminamente studenţesc, aşa cum au dovedit-o cele mai vechi trupe rock din România. Mulţi au plecat din studenţie cu sprijinul caselor de cultură ale studenţilor din Iaşi, Cluj, Timişoara, Bucureşti”, afirmă Cristian Mortu. Până în prezent au confirmat participarea şapte trupe studenţeşti rock din ţară.

Teatru mic studenţesc

“Începând de anul trecut, avem o serie de piese de teatru în cadrul proiectului “Teatru mic studenţesc”. Din fericire, publicul tânăr din Galaţi asimiliează foarte bine teatrul, aşa că am considerat că este loc pentru încă o formă de teatru în Galaţi, Teatru mic studenţesc - de amatori, dar aflat în vecinătatea celui profesionist. Am pornit cu o singură trupă anul trecut, “De ce ficatul?”, acum s-a mai alăturat încă una, “Quasar”, care a avut duminică o premieră, iar până la finele acestui an calendaristic va mai fi încă o premieră, în decembrie, a celor de la “De ce ficatul?”. Aceştia se întorc cu premii în fiecare an de la competiţiile studenţeşti din ţară, deşi noi nu punem niciodată presiune pe numărul de premii. Teatrul trebuie să-l faci din plăcere, iar scopul nostru e ca studenţii să aibă cât mai multe participări la festivaluri, să acumuleze experienţă. Trupele au un grad mare de reînnoire, permanent se fac racolări - atât la teatru, cât şi la modelling sau street dance, pentru că studenţii au, practic, un singur an activ, din cei trei de facultate, anul al doilea”, declară Cristian Mortu.

Balul bobocilor - pe 8 decembrie

Au trecut de preselecţia pentru Balul Bobocilor din acest an 26 de studenţi, dintre care au mai rămas în competiţie 20. “Cei care au renunţat cred că mai degrabă nu s-au integrat, noi mergem pe ideea de echipă, de colectiv, poate că nu s-au regăsit într-un grup aşa mare, pot să existe şi probleme de acomodare. De pregătirea lor se ocupă reprezentanţii Ligii Studenţilor, care îi ajută să  intre în spiritul balului, iar de partea de coregrafie se ocupă trupa Stance Crew”, mai spune directorul Casei Studenţilor. Finala va avea loc pe 8 decembrie.

Director după Dinu Gîndu

Cristian Mortu a absolvit Ştiinţe Economice la Galaţi, în 2001. Lucrează la Casa Studenţilor de trei ani, fiind până anul acesta contabilul-şef al instituţiei. A făcut echipă cu Dinu Gîndu, fostul director, începând din 1998, pe atunci fiind reprezentantul din partea studenţilor în Consiliul de Administraţie al Casei Studenţeşti. „A fost o oportunitate  faptul că s-a eliberat un post, dar planurile mele legate de carieră nu includeau Casa Studenţilor”, spune actualul director. Am intrat în concurs şi am fost angajat. E mai greu nu neapărat să fiu în locul lui Dinu, cât faptul că am pierdut un om din echipa de management. Ideea e că mergem pe  o continuitate normală, naturală, nu mergem pe schimbări radicale de strategie, Casa de Cultură a fost orientată întotdeauna pe activităţile studenţeşti din campus, păstrându-le pe cele de tradiţie. Am menţinut colaborările cu Liga Studenţilor, ASCOR şi AIESEC, care au gravitat întotdeauna în jurul Casei de Cultură a Studenţilor”, conchide directorul Cristian Mortu.

Citit 4405 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.