Interviuri cu candidaţii la funcţia de rector (IV) Iulian Bârsan: „Voi face reformă transparentă”

Interviuri cu candidaţii la funcţia de rector (IV) Iulian Bârsan: „Voi face reformă transparentă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încheiem astăzi seria de interviuri cu candidaţii la funcţia de rector al Universităţii „Dunărea de Jos” cu profesorul Iulian Bârsan


 

- De ce credeţi că ar trebui să vă voteze studenţii şi cadrele didactice din Universitatea „Dunărea de Jos”?

- Pentru seriozitate, pentru că vreau şi pot să fac reformă în universitate. Pentru că îmi pasă! Trebuie să avem în vedere că, după ierarhizarea programelor de studii, în categoria celor de tip A avem doar şapte. Dar nu acest număr ar fi problema. Dacă la nivel naţional programele de tip A şi B reprezintă un procent de aproximativ 80 la sută din studenţii bugetaţi, la nivelul universităţii noastre aceste programe reprezintă doar 50 la sută din studenţii bugetaţi. Luat separat, programul de tip A înseamnă, la nivel naţional, 52 la sută din studenţii bugetaţi, iar la nivelul universităţii noastre reprezintă undeva mai puţin de 25 la sută. Ceea ce va atrage o scădere a finanţării. În noua viziune a finanţării, grantul de categoria A este mult mai mare decât cele din categoriile B şi C. Asta în condiţiile în care cheltuielile cu profesorii sunt cam aceleaşi. Veniturile trebuie să fie mai mari pentru a putea face şi dezvoltarea.

- Sunteţi susţinut în special de facultăţile tehnice...

- Nu. Eu sunt susţinut şi din zona umanistă, şi din cea medicală şi economică. La elaborarea planului de management au lucrat mai mulţi colegi, au fost colectate date în ultimele două, trei luni şi au fost prelucrate de o echipă, din care fac parte persoane şi din alte zone decât cea tehnică. Am susţinere şi din partea studenţilor. Din partea tuturor.

- Spuneţi că vă susţin şi studenţii.

- Da, am consultat şi studenţii, nu numai Liga. I-am întrebat ce aşteaptă de la viitorul ciclu universitar, de la noua conducere. Răspunsurile lor se regăsesc în planul managerial.

- Să înţeleg că planul managerial este rodul unor discuţii avute cu studenţi, cu cadre didactice şi a fost elaborat de o echipă întreagă.

- Da, am vorbit inclusiv cu angajaţi care nu reprezintă partea didactică. Iar pentru a putea fi urmărit mai atent programul, am trecut şi o serie de obiective, care sunt uşor cuantificabile. Cei din universitate vor putea vedea ce s-a îndeplinit, ce nu s-a îndeplinit. Dar eu sper să se îndeplinească toate.

- Cunoaşteţi, bănuiesc, acele temeri ale unor persoane din universitate care consideră că, dacă veţi fi ales rector, veţi susţine cu precădere învăţământul tehnic. Sunt justificate aceste temeri?

- Astea sunt perdele de fum lansate în campanie. Nu se pune problema închiderii unor facultăţi sau a unor programe de studii.

- Nici măcar a celor care sunt în ultimele categorii valorice?

- Conform legii, unele s-ar putea să nu mai fie finanţate. Dar pot funcţiona în continuare cu anii II, III şi IV, iar la anul I să avem doar învăţământ cu taxă. Oricum, reevaluarea programelor se va face anul acesta în mai, iunie, iar noi sperăm să le ridicăm mai sus.

- Dar, având în vedere că finanţarea pentru programele de top va fi mai mare decât cea pentru programele din categoriile inferioare, nu se vor crea decalaje şi mai mari?

- Aşa ar putea părea la prima vedere. Se urmăreşte concentrarea banilor acolo unde există performanţă. Dar o parte din banii de acolo vor fi folosiţi şi pentru dezvoltarea celorlalte programe din cadrul aceluiaşi domeniu. Va trebui însă să găsim fonduri din sursele proprii ale universităţii pentru a susţine programele din categoriile inferioare. Iar acestea, după ce vor avansa, vor întoarce nişte bani, cu care să ajutăm alte programe.

- E ca o investiţie...

- Da, ca o investiţie. Eu propun o politică realistă. Mai mult decât atât, vrem să facem totul la modul cel mai transparent. Dacă a primit cineva mai mulţi bani, să se ştie.

- Dintre candidaţii la funcţia de rector sunteţi singurul angajat politic. E un avantaj sau un dezavantaj?

- Am fost angajat politic, nu mai sunt. Am fost deputat, iar acesta e un avantaj, pentru că am lucrat în comisia de învăţământ şi am cunoscut o mulţime de persoane, care au avut, încă mai au şi sigur vor mai avea legătură cu învăţământul, se regăsesc în administraţia centrală, mă refer la Ministerul Educaţiei. Eu am colaborat bine cu tot spectrul politic.

- Spuneţi-mi dacă aveţi în vedere măsuri pentru schimbarea în bine a relaţiei profesor - student.

- Desigur. Este una dintre cele mai importante preocupări ale echipei mele având în vedere că performanţa profesorilor este evaluată prin prisma rezultatelor studentilor. Ei sunt ambasadorii învăţământului superior galăţean în ţară şi în lume. Totul se va face împreună cu ei.

- Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Suntem în 2016, după patru ani în care rector a fost profesorul Iulian Bârsan. Cum arată Universitatea „Dunărea de Jos”?

- Va fi o universitate modernă, apreciată naţional şi internaţional, conectată la viaţa cetăţii, ai cărei absolvenţi să spună cu mândrie unde au absolvit, iar cadrele didactice să îşi facă meseria cu plăcere .

- Vă opuneţi cumva actualei conduceri?

- E o altă manieră de a face management.

- Dar dumneavoastră nu aţi făcut parte din actuala conducere? Nu aţi fost prorector?

- Primul document semnat ca prorector a fost la un an şi jumătate de la învestire. Lucrul acesta poate răspunde întrebării dumneavoastră...

- Şi atunci, dacă nu aveaţi putere de decizie, de ce nu v-aţi dat demisia?

- Am rămas acolo pentru Facultatea Transfrontalieră de la Cahul. De asta m-am ocupat eu şi cred că m-am ocupat foarte bine. Oricum, unii colegi ştiu că am avut mereu demisia în sertar.

- Daţi-le electorilor măcar un motiv pentru care ar trebui să fiţi votat.

- Garantez dezvoltarea universităţii în următorii patru ani, nu doar a ingineriei. Universitatea trebuie să fie ca o catedrală. O unitate în diversitate prin iubire şi înţelegere.

CITEȘTE ȘI

 

Mirela Praisler: „Credibilitate, disponibilitate şi experienţă”

Lucian Georgescu: „Sunt o persoană pragmatică”

Nicolae Ioana: „Fără dezbinare!”

Citit 9879 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.