Clasa pregătitoare nu e pregătită - Ce facem cu copiii după ora 12.00?
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Clasa pregătitoare nu e pregătită - Ce facem cu copiii după ora 12.00?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sunt în jur de 20 de grupe de grădiniţe la program prelungit şi numai şapte şcoli care au înfiinţat after-school * Alternativa ar fi unităţile particulare, pe care însă nu şi le permite oricine * Dacă programul after-school costă aproximativ 200 de lei la şcolile de stat, la privat se ridică la peste 600 de lei *

Un alt motiv pentru care părinţii nu-şi doresc trecerea clasei pregătitoare la şcoală este şi faptul că unităţile de învăţământ nu sunt pregătite să ofere servicii de after-school. E adevărat că în ţările dezvoltate copiii merg de la vârste fragede la şcoală, dar acolo instituţiile îi pot ţine pe toată durata zilei de lucru a părinţilor. La noi, după ora 12.00, copiii de numai şase ani vor rămâne nesupravegheaţi, pentru că părinţii lor sunt la serviciu.

Şapte şcoli de stat au after-school

Dacă pregătitoarea ar fi rămas la grădiniţă, această problemă ar fi fost rezolvată de grupele cu program prelungit. Numai în municipiul Galaţi, sunt 20 de unităţi de învăţământ preprimar care au câte una sau două grupe pregătitoare suprapopulate, pentru că nici numărul acestora nu rezolvă toate cererile părinţilor. Toţi aceşti copii ar avea nevoie în continuare de un program instituţionalizat şi după-amiaza.

Din nefericire, în municipiul Galaţi doar şapte unităţi de învăţământ au anunţat că vor putea înfiinţa program after-school. Cei mai mulţi dintre părinţi rămân descoperiţi la acest capitol.

„Unităţile care au anunţat că vor înfiinţa after-school în municipiul Galaţi sunt: Grupul Şcolar „Gh. Asachi”, Şcolile Nr. 7, 3, 26, 34, 42 şi 41. Preţurile estimative pentru elevii care vor frecventa acest program sunt de 150-200 de lei pe lună, plus costurile pentru masa de prânz”, ne spune inspectorul de specialitate la învăţământul primar, Teodor Ştefănică.

E clar că, deşi foarte mulţi părinţi vor dori să profite de o asemenea oportunitate, nu vor prea avea şanse dacă nu se află în circumscripţia celor şapte unităţi. Nu mai vorbim de faptul că în majoritatea ţărilor civilizate programul de after-school există la toate unităţile şi costurile sunt suportate de stat.

Alternativa privată destul de piperată

Cei care n-au şansa să-şi poată înscrie copilul la o unitate de stat cu after–school mai au varianta instituţiilor private. Simţind că este nevoie de aşa ceva, majoritatea grădiniţelor particulare şi-au înfiinţat asemenea programe. La „Piticot”, „Nanny”, „Omul de Zăpadă” şi „Carmens” ni s-a confirmat că au after-school sau că-l vor înfiinţa din toamnă. Preţurile sunt destul de piperate şi nu şi le permite orice părinte, oricât de hotărât ar fi să nu se uite la bani când vine vorba de copilul său.

La „Piticot”, părinţii plătesc 570 de lei pe lună şi 15 lei pe zi masa. La „Nanny” costurile sunt de 670 de lei, sumă care include masa de prânz şi gustarea, iar la „Omul de Zăpadă” între 550-650 de lei (variaţiile sunt în funcţie de solicitările vizavi de masă şi transport).

Citit 9582 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.