Cresc taxele la Universitatea "Dunărea de Jos"

Cresc taxele la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • * Taxele de studiu vor fi cu 100-200 de lei mai mari decât până acum * Anul acesta vor fi scoase la concurs 2000 de locuri bugetate * 

 

Rectorul Iulian Bîrsan a prezentat repartizarea cifrei de şcolarizare pentru studiile universitare de licenţă la învăţământul cu frecvenţă, în anul universitar 2012 – 2013, validată în şedinţa Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din 12 iunie. Din cele 3.680 de locuri alocate de MECTS, 2.404 sunt la buget (dintre care 2.000 pentru români şi 404 pentru moldoveni), iar 1.276 la taxă. Numărul de locuri pentru studenţii români finanţate de la buget este cu 150 mai mare decât cel din ultimii cinci ani, diferenţa fiind împărţită astfel: „71 de locuri spre Facultatea de Medicină şi Farmacie, iar celelalte, proporţional cu numărul de locuri scoase la concurs de facultăţi. Medicina este o facultate cu trei specializări noi şi totdeauna a lucrat cu număr mic de locuri bugetate la acele specializări. Pentru a avea cel puţin o formaţie întreagă de studenţi la buget, având în vedere că, de regulă, taxa nu este cât alocaţia bugetară, am spus să dăm o parte din locurile suplimentare primite acestei facultăţi”.
Banii vin cu întârziere
Referitor la taxele de şcolarizare, comparativ cu cele de anul trecut, rectorul a precizat că acestea sunt „cu 100-200 de lei mai mari, pentru că, începând cu luna iunie trebuie să avem o creştete a salariilor cu 8 la sută, ceea ce înseamnă cam 300.000 lei de lei pe lună, iar alocaţia bugetară sosită luna aceasta a fost cu 900.000 de lei mai mică decât primeam de regulă, lunar. Chiar dacă noi vom avea aceste locuri suplimentare, banii îi vom primi pentru ele abia anul viitor, anul acesta vom merge pe cifra de şcolarizare şi pe studenţii pe care i-am raportat la începutul anului. Se discută schimbarea acestui procedeu astfel ca, din octombrie, de la începutul anului universitar, să primim banii pentru numărul de studenţi înscrişi. Alocaţia bugetară pentru un student era, la un moment dat, aproape 3.000 de lei pe an, acum este 2.400 lei”, a declarat Iulian Bîrsan.

Taxa de înscriere la admitere va fi de 150 lei/dosar/facultate. Locurile rămase neocupate după cele două sesiuni de examene vor fi repartizate la facultăţile care au studenţi cu taxă. Vorbind despre numărul absolvenţilor de clasa a XII-a care vor trece de Bacalaureat, devenind astfel potenţialii studenţi de anul I, rectorul a afirmat: „Dacă vor fi 3.000 care vor lua bacalaureatul, cărora li se adaugă şi cei din judeţele limitrofe – în mod sigur vom avea candidaţi pe locurile de la buget. Locurile scoase de universitate la taxă reprezintă diferenţa între locurile pe care le putem noi scoate în limita celor acordate de ARACIS, din care am scăzut numărul celor de la buget. Acum, în universitate avem 3.005 studenţi cu taxă”, a mai spus Iulian Bîrsan. Vom reveni şi cu alte declaraţii ale rectorului Universităţii, conferinţele sale de presă fiind pe cât de rare, pe atât de bogate în informaţii.

Citit 3789 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2012 18:56

6 comentarii

 • postat de bors
  Duminică, 17 Iunie 2012 20:18
  Ba tu esti batut cu p..a-n cap ....casapiti studentii cu examenele(deh ...CALITATE) si JECMANITI parintii....da, bani nu sunt .....locuri de munca dupa absolvire/CANCI.....VA TAIATI SINGURI CRACA......o vina MOS CRACIUN , sa va dea un catralion taxa de studii....copiii vor absolvi pentru a deveni someri.....da mai luati si banuti de la stat(de la noi toti ceilalti fraieri care platim taxe).....CE REZOLVATI VOI PENTRU SOCIETATE?....PAPATI UN SAC DE BANI...RANDAMENT 0.
  0
  0
  Raportează
 • postat de i.antonescu
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 14:35
  EIIIIIIIIII ati uitat de tigani.Nu au locuri speciale la facultate?Atentie nu-i discriminazii(poate-i trimitem in america sau oriunde vor)
  0
  0
  Raportează
 • postat de vlad tepes
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 14:25
  da au plecat ai nostri au venit ai nostri ,deci maririle de salariu pentru bugetari de 8 %platesc.............?nu PSDeii,PDLeii,PNLeii (BATAIE DE JOC TOVARASI )
  0
  0
  Raportează
 • postat de yo
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 08:40
  Mizati pe absolventii de liceu care termina anul asta?! In afara bineteles de cei care au ceva in cap si aleg sa faca o facultate serioasa la Bucuresti, Iasi.......medicina-Galati, o gluma sinistra! Scolarizati in continuare ratati din anii '90 si credeti ca puteti ridica nivelul? Facultate SRL!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tanase
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 06:40
  Taxe europene si burse romanesti, la asa oameni asa politicieni si la asa politicieni asa oameni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 00:23
  OK am intels ca mariti taxele, dar BURSELE cand aveti de gand sa le mai mariti, si eventual sa nu mai scadeti in fiecare luna banii pentru fiecare zi libera, 1 decembrie, 1 mai, si vacante.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.