Cotlet haiducesc marca Universitatea "Dunărea de Jos"

Cotlet haiducesc marca Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" a inaugurat o staţie pilot de carne şi produse din carne, care vor fi vândute studenţilor


Cotlet haiducesc, costiţă afumată, cârnaţi de bere, pastramă de viţel sau ruladă ţărănească. Sunt câteva produse pe care te-ai aştepta să le găseşti oriunde altundeva, mai puţin în spaţiul academic. Ei bine, Universitatea "Dunărea de Jos" a organizat ieri o degustare a acestor produse proprii, ca o deschidere oficială a staţiei pilot de carne şi produse din carne din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Mai mult, expoziţia de ieri a marcat Ziua Mondială a Alimentaţiei şi s-a vrut a fi o demonstraţie că se pot face produse naturale la scară industrială. Totul este să respecţi reţeta.

Produse naturale

"Avem aici produse noi, pe reţete noi, dar avem şi produse tradiţionale, realizate aşa cum trebuie. Nu sunt produse eco, ci sunt produse naturale. Noi folosim doar carne, iar adaosurile se situează la limita inferioară a cantităţilor admise de legislaţie. În plus, am folosit condimente naturale şi, cel mai important, am respectat întocmai procesul tehnologic", a explicat decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, prof. dr. Petru Alexe. Acesta a subliniat faptul că diferenţele dintre "produsele academice" şi cele de pe piaţă ţin în special de cantitatea de adaosuri şi de faptul că producătorii industriali folosesc amestecuri de condimente fabricate de alţii. "Unii procesatori merg la limita superioară cu adaosurile. Nu este un lucru ilegal, să ne înţelegem, dar de aici apar diferenţe în calitatea produselor, pentru că procesatorii caută să îşi maximizeze profitul", a mai spus profesorul Petru Alexe.

Studenţii fac practică, studenţii mănâncă

Staţia pilot de carne şi cea de lactate sunt destinate practicii studenţeşti şi cercetărilor ştiinţifice ale masteranzilor, doctoranzilor sau ale cadrelor didactice. "Suntem utilaţi cu echipamente performante de cercetare aplicată, dar şi fundamentală. Aici instruim studenţii cu practicile corecte pentru că dorim să avem absolvenţi competitivi, care să ajute sistemul de alimentaţie publică din România", a explicat conf. dr. Daniela Borda, şefa staţiilor pilot inaugurate ieri. În plus, produsele vor fi vândute studenţilor prin cantină şi două chioşcuri care urmează a fi deschise, la preţuri fără adaosuri comerciale.

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor nu se va opri, însă, aici. Peste aproximativ un an va fi inaugurată şi staţia pilot de bere.

Citit 3546 ori Ultima modificare Marți, 16 Octombrie 2012 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.