INTERVIU Conf. Dr. Andy Puşcă, rector Danubius: „Dorim o universitate regională la Galaţi”

INTERVIU Conf. Dr. Andy Puşcă, rector Danubius: „Dorim o universitate regională la Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Rectorul Universităţii Danubius, conf. dr. Andy Puşcă, vorbeşte despre criza care a afectat universităţile, despre proiecte internaţionale, despre viitorul unui oraş universitar


- Universităţile româneşti trec, în acest moment printr-o criză. Este vorba despre o criză demografică, peste care s-au suprapus criza economică şi una de dată recentă, cea a bacalaureatului. Cum vă descurcaţi în aceste condiţii?
- Bani nu mai are nici statul român, nici studenţii potenţiali. A crescut calitatea învăţământului universitar prin faptul că bacalaureatul este mai serios, dar, în acelaşi timp asta a însemnat şi un număr mai mic de studenţi. Pentru orice universitate, indiferent dacă este de stat sau privată, asta înseamnă bani mai puţini. Dar învăţământul de astăzi nu mai este unul local. Nu este nici regional, nu este nici naţional. Este unul global. Competiţia se dă între universităţi din România, din Italia, din Singapore, din China, din America. În condiţiile tuturor acestor crize, în condiţiile în care banii au fost din ce în ce mai puţini, am ajuns să dovedim că un management privat este mai eficient. Noi am stabilizat lucrurile, am făcut faţă crizei, sperăm să nu mai continue foarte mult.

- Ce aţi făcut ca să nu existe consecinţe mai grave şi ce anume veţi mai face pentru a putea spune că aceste crize au rămas definitiv în urmă?
- Sunt două măsuri mari: am redus cheltuielile şi am căutat alte surse de finanţare, altele decât cele pe care le aveam până acum. Reducerea cheltuielilor înseamnă o eficientizare în ce priveşte utilităţile şi o reducere a personalului, plus o reducere a cheltuielilor cu personalul care a rămas. Au fost măsuri hotărâte de Senatul Universităţii şi de Consiliul de Administraţie. S-au redus posturi din funcţiile de execuţie, din personalul administrativ, dar şi din rândul cadrelor didactice. Cealaltă măsură constă în atragerea de fonduri europene.

- Concret, aveţi în acest moment proiecte europene în derulare?
- Avem o televiziune care a fost înfiinţată sută la sută din fonduri europene. Avem un laborator care a fost creat din fonduri europene. Infrastructura IT, care oricum era foarte bună, s-a îmbunătăţit. Personal, coordonez un proiect cu un buget de două milioane şi jumătate de euro, în care sunt angrenaţi zece parteneri. E drept, e greu de gestionat, dar vă spun că am reuşit să finanţăm activitatea a 50 de oameni din cinci ţări: Italia, Franţa, Germania, Grecia şi România.

- În afară de atragerea fondurilor europene mai aveţi şi alte strategii de dezvoltare?
- Atragerea de studenţi străini este, de asemenea, o altă sursă bună de finanţare. Studenţii străini din afara Uniunii Europene plătesc alte taxe. De asemenea, o altă sursă de finanţare este atragerea de studenţi la acel masterat internaţional în administrarea afacerii, pe care îl vom derula în parteneriat cu Universitatea Arcadia. Partenerii noştri acreditează acest masterat în America şi, împreună, îl oferim studenţilor români şi studenţilor din Europa de Est. E acelaşi masterat care se predă şi în Paris, şi în Singapore. Aşa cum spunea şi partenerul nostru american, profesorul Steve Michael, un absolvent al acestui masterat va fi angajat de companii multinaţionale, pe un salariu suficient de bun ca să îşi acopere investiţia în studii. Taxa este stabilită în contract la valoarea de 18.000 de euro. Vom acorda şi burse, iar masteratul va include şi o experienţă internaţională.

- Credeţi că un absolvent al acestui masterat s-ar irosi făcând business în Galaţi?
- Galaţiul trebuie să se dezvolte. Noi suntem pregătiţi să sprijinim comunitatea, suntem deschişi, disponibili pentru orice fel de propuneri în acest sens. Trebuie să ne dezvoltăm împreună, altfel nu ar avea niciun rost să construim ceva internaţional la Danubius iar comunitatea să nu poată absorbi. Sigur, noi ne adresăm şi ţărilor vecine, Moldova, Ucrania, Bulgaria, Rusia. Cel puţin în primă fază, până când vom observa o relansare a Galaţiului în plan global, nu cred că absolvenţii acestui masterat internaţional îşi vor găsi de muncă exclusiv în această zonă. Dar regiunea este extinsă... Noi intensificăm acţiunile de dezvoltare a regiunii pentru că de aceea aducem acest masterat internaţional la Galaţi şi nu a fost plasat la Moscova sau la Bucureşti. Poziţia geostrategică a Galaţiului, precum şi posibilităţile de dezvoltare a zonei sunt câteva dintre dintre avantajele noastre.

- Aveţi în vedere schimbări şi în ce priveşte programele de licenţă?
- În viitor, noi vedem altfel programele de licenţă. De exemplu, programele în limba română pot fi furnizate şi studenţilor străini, fie cu un an pregătitor, fie plasând, pe lângă programul în limba română, un program în limba engleză. Apoi, tot cu partenerii din America, avem programul "Honours". Cei mai buni studenţi ai noştri, de la programele actuale, împreună cu cei mai buni studenţi americani se întâlnesc în martie la Galaţi pentru a discuta probleme globale. Am angrenat în acest proiect şi CNVA-ul, pe care noi îl considerăm elita sistemului preuniversitar din Galaţi. Mai avem, de asemenea, în proiect un schimb de studenţi cu partenerii noştri americani. Îl aşteptăm luna viitoare pe decanul Facultăţii de Studii Globale de la Universitatea Arcadia pentru a discuta ambele aspecte: atât întâlnirea de anul viitor, cât şi proiectul care vizează schimbul de studenţi. Acestea sunt programele americane. În ce priveşte programele europene, ne vom dezvolta pe filiera studenţilor străini. Ne pregătim în acest sens, adică profesorii noştri învaţă limba engleză, acredităm programe în limba engleză, scriem cărţi în limba engleză pentru a avea resurse didactice.

- Vorbeaţi despre o regiune a Galaţiului care să se bazeze pe mediul academic. Cum vedeţi viitorul învăţământului universitar gălăţean?
- Eu deja i-am propus domnului rector Iulian Bârsan, de la Universitatea "Dunărea de Jos", startul unui oraş universitar. Nu avem tradiţia altor oraşe din ţară, dar putem construi. Condiţia minimă este să avem două universităţi. Pe care le avem. Dacă cele două universităţi colaborează, atunci ia fiinţă această idee. Şi apoi se construieşte un oraş universitar prin asocierea universităţilor. Fiecare trebuie să facă altceva. Dacă "Dunărea de Jos" are o tradiţie tehnică, noi avem o tradiţie socio-umană. Ba chiar ne lăudăm că suntem cei mai buni în domeniu. Mergem pe principiul complementarităţii. Aceasta ar putea fi o adevărată universitate regională.

Citit 6090 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2012 08:45

13 comentarii

 • postat de A.
  Marți, 27 Mai 2014 18:17
  95.76.32.***
  Mult, mult bine, Andy!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Mihaela
  Marți, 27 Noiembrie 2012 22:30
  " Mihaelo" " draga', daca iti rezervi atata timp sa-ti spionezi seful si colegii, tu cand mai traiesti?! " Saracuta/Saracutul" de tine... suflet mic si minte putina .....
  0
  1
  Raportează
 • postat de ziaristul dezertor (definitiv...si irevocabil)
  Joi, 22 Noiembrie 2012 16:01
  tuca, nici un articol azi? Pai eu ce mai comentez? Sau deja 2 de ieri sunt prea multe chiar si pentru un doctor ca tine?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Smeritul
  Joi, 22 Noiembrie 2012 15:55
  Multi ”INTELECTUALI” sunt in Galati! Unul mai destept ca altul! Cum isi dau ei cu parerea :)))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghoergi
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 23:37
  Nu-i nevoie ca afacerea de familie a j"uristilor pe banda" sa capete "stralucire" regionala.
  Asa, de la tata la fiu se transmite nu doar numele (PUSCA) dar si afacerea.
  V-ati prins?
  Daca era scoala cinstita nu ajungea fiul acolo; daca ajungea fiul (dupa ce nu mai era tatal) - nu ajungea rector.
  Prosteala pe fata, cu reporter suspect de "necunoscator" al istoriei acestei mari universitati... daca nu cumva l-a apucat brusc nevoia de vre-o diploma fara bani.
  Stim ca se aranja obtinerea de diploma cu bani si fara... frecventare/examinare reala dar nu era ca tocmai colegii/profesori/judecatori sa il taxeze pe domnu Ben, ca doar ce sa faci? - asta-i Romania.
  Si ne mai intrebam ce este si ce face justitia....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 18:58
  ZECE MOTIVE PENTRU CARE DIRECTORUL ADRIAN DIACĂNU DE LA ASACHI TREBUIE SĂ DEMISIONEZE:
  1.Cum a fost posibil ca, in conditiile in care posturile erau blocate in invatamant, in 2011, dl director sa il angajeze pe Serbu Emil pe functia de administrator cantina? Asta in conditiile in care facea presiuni asupra unei angajate a serviciului contabil si alteia din serviciul secretariat sa-si caute alt loc de munca deoarece efectivul de elevi scazuse de la 1200 la 900. Pentru a-l putea angaja pe Serbu, a raportat un efectiv marit de elevi la i.s.j. Galati, incalcand flagrant legea.
  2.Cate ore a absentat nemotivat dl director Diacănu Adrian, in primii ani de mandat, cand, având fetiță mică, pleca în fiecare zi acasă, sa vada ce face aceasta si pentru a lua masa?
  3. Cum justifică acest expert în educație si management faptul ca, în examenul de bacalaureat din 2010, dintre cei 19 absolventi ai clasei a XII-a A care au intrat la proba de matematica au picat 17 elevi? Doar 2 elevi au promovat! In fiecare an cand a avut elevi pregatiti de el in examenul de bacalaureat au picat mai bine de jumatate din efectiv.
  4. Sa fie întrebat dl director Diacănu cate sute de litri de motorina se consuma lunar cu masina de serviciu a scolii folosita exclusiv in interesul personal al familiei directorului si al celor de la contabilitate?
  5. Ce s-a intamplat cu cele 10 tone de utilaje si scule ce au fost luate din atelierele scolii si din cantina (inclusiv anexe construite din metal: magazii, garduri metalice etc) si vandute la fier vechi?
  5. Este adevarat ca, inainte de a incepe lucrarile de renovare a liceului, in noiembrie 2010, cele trei s.r.l.-uri trimise pe filiera Boldea-Bivol au facut curatenie generala in apartamentul directorului Diacănu, in afara comisionului incasat de acesta?
  6. Este adevarat ca a cumparat de la firmele acolitilor lui Boldea o tabla electronica (in valoare de 10.000 ron) care nu a functionat niciodata, deoarece a fost adusa deja defecta?
  7. In anul scolar 2010-2011, deoarece nu a fost multumit de orarul facut sotiei sale, care nu era titulara scolii dar fusese detasata la Asachi pentru a putea folosi masina de serviciu a liceului in loc de maxi-taxi personal, a tinut blocat orarul pentru intreaga scoala, timp de 4 saptamani, pana cand a fost refacut un orar convenabil acesteia.
  8. Desi nu are voie sa inchirieze cantina liceului, timp de 5 ani dupa renovarea pe fonduri europene, nu se da in laturi de la acesta practica ilegala,cantina fiind inchiriata pentru nunti, botezuri si onomastici, saptamanal, incasand chirii de mii de RON, bani ce intra in buzunarul directorului.
  9. A inchiriat fara contract legal un spatiu de langa cantina liceului (o magazie-atelier), fratelui laborantului scolii, Pintilie Constantin.Unde se duc banii incasati de la acesta?
  10. Impune colaborarea cu firma fotografului Costel Pîrvu de la care primeste comision de 10%, bani pe care ii baga in buzunar.
  1
  0
  Raportează
 • postat de him
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 17:59
  Lasa Jean ca nu trebuie decat pachetul de baza al limbii romane pentru a-ti exprima ideile. Ce, daca domnisorul ŢUiCA cunoaste bine gramatica limbii romane cu ce-l ajuta daca scrie multe articole de valoare nula? Asta e un interviu, nu se pune.
  Si sa vedeti mai mult unde a ajuns invatamantul romanesc sa stiti ca eu nu am o diploma de bacalaureat.......am mai multe :))
  (COLEGIUL FEMURAL)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jean
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 14:19
  @Profu dezertor (definitiv): E bun, vad putina atitudine din partea lui tuca. Se pare ca e putin deranjat de comentariile care il jignesc in mod direct si nu poate decat sa ma bucure lucrul asta.
  tuca - trebuia sa te astepti ca daca jignesti sa stii ca vei fi jignit in continuare.
  Comparatia cu ariciul si ursul e uriasa si e o parere personala, cum si eu il pot compara pe tuca cu un purice in relatie cu oricine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de drept
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 14:10
  nu fiti circotasi.ezixta un inceput pentru toate. credeti ca Harvard,Yalle,MTI,Princeton acum o suta ,doua de ani aveau aceeasi calitate?Ei au pus caramida pe caramida ,a crescut iedera pe ziduri,au colectat premii Nobel,au muncit zi si noapte....ceee ziceti?aici s-au folosit placi prefabricate-panouri? probabil ca cineva vrea sa arda niste etape,poate ii iese dar cu iedera cum facem?o agatam gata crescuta? (IVY) pentru cunascatori!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Profu dezertor (definitiv)
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 12:42
  @Jean: Inainte sa te pronunti, mai bine ti-ai lua macar bacalaureatul. E ca si cum un arici si-ar da cu parerea despre un urs. Daca totusi gresesc si ai o diploma de bacalaureat, inramata pe perete la intrare in hol, atunci inseamna ca ai dreptate, invatamantul romanesc a decazut ingrozitor. A ajuns sa ia bac-ul si ultimul ionel, care nu stie sa foloseasca acuzativul cu prepozitie, dar isi da aere cosmopolite de Jean si scrie vanturi chinuite, lemnoase, cu liniuta de la capat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ......escu,
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 12:29
  Degeaba se incearca Ceva in orasul galati. pozitia pe care o avem pe harta, nu ne lasa. Cu ce impresii vor pleca studentii straini din orasul nostru? Mare curaj pentru Danubius sa puna in practica astfel de proiecte. Succes!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jean
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 11:21
  Ca sa vedeti cat de josnic a ajuns invatamantul romanesc care permite sa i se acorde titlul de "doctor" acestui marius ţuca care:
  - scrie articole la comanda pentru mânuţele care trebuie sa le pupe (sa nu zic cum ar fi adevarat alta parte a corpului);
  - scrie articole doar pentru a jigni si atat;
  - scrie mici informari de cateva randuri despre diferite activitati.
  Sefii lui ar cam trebui sa se astepte la mult mai mult, desi el ar trebui sa isi puna semne de intrebare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gelu
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 06:51
  Bateti campul lejer cu alea 2 miliarde si jumatate de euro! Mai taiati domnu' din zerouri ca bate la ochi, ca si calitatea absolventilor dvs dealtfel! Si, Doamne, ce nume are nenea asta (stiu ca nu are nicio vina, in privinta asta, dar totusi).: Andy Benone Pusca.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.