Dezastru la simularea bacalaureatului! Vezi care sunt procentele de promovare la fiecare disciplină

Dezastru la simularea bacalaureatului! Vezi care sunt procentele de promovare la fiecare disciplină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doar 30 la sută dintre elevi au luat note de trecere la matematică, în timp ce peste 32 la sută dintre ei au obţinut între 1,00 şi 1,99 * Biologia – promovabilitate 26 la sută


Conducerea ISJ a centralizat rezultatele la simulările examenului de bacalaureat organizate luna trecută, iar situaţia nu este deloc roz. Aşa cum se întâmplă de obicei, cele mai multe „victime” sunt la matematică, disciplină la care doar 30,15 la sută dintre elevi au reuşit să ia note de trecere. Mai rău este faptul că în cele câteva luni rămase până la examen, este puţin probabil ca elevii să poată acoperi golurile pe care le au, nivelul lor de cunoştinţe tinzând spre zero. Dintre cei 3168 de elevi care s-au prezentat la simulare, 1.021 au luat note între 1,00 şi 1,99, adică peste 32 la sută dintre ei.

Inspectoarea generală, optimistă

Inspectoarea generală Laura Marin susţine că subiectele date la simularea de la matematică nu au fost nici mai grele nici mai uşoare decât cele pe care le vor primi elevii la examen. „Ne-am dorit să avem o situaţie cât mai aproape de adevăr, pentru ca profesorii să ştie exact nivelul elevilor lor, pentru a putea lucra cu elevii pentru acoperirea golurilor până la probele scrise. Cred că şi cei care au luat acum note de 1,00 ar putea promova examenul, dacă se apucă să înveţe formulele. Subiectele la matematică sunt structurate în aşa fel încât un elev care a parcurs toată materia şi ştie formulele pe care le aplică în exerciţii uşoare, poate lua note de trecere”, spune inspectoarea generală.

O surpriză neplăcută - biologia

Dacă la matematică profesorii se aşteptau cumva la asemenea rezultate, la biologie notele obţinute au fost o surpriză neplăcută. Dintre cei 981 de elevi testaţi, au luat note de trecere doar 255, adică aproape 26 la sută. Mai bine de 20 la sută au luat note între 1,00 şi 1,99, iar aproape 29 la sută au luat note între 2.00 şi 2.99.

„Nu se fac minuni pe ultima sută de metri”

Inspectoarea de biologie, Mariana Mustaţă, susţine că majoritatea elevilor care aleg biologia de clasele IX-X sunt de la liceele tehnologice şi îşi imaginează că e o disciplină foarte uşoară. „Poate se trezesc măcar în al doisprezecelea ceas. Şi anul trecut la examen procentul de promovare la biologie nu a fost mai mare de 30 la sută. Elevii trebuie să ştie că nu se pot face minuni pe ultima sută de metri şi trebuie să înveţe serios, dacă vor să promoveze”, spune Mariana Mustaţă.

Cea mai mare promovabilitate, la disciplinele socio-umane

Şi la fizică, mai puţin de jumătate dintre note au fost de trecere, promovabillitatea fiind de 47 la sută. Aproape 44 la sută dintre note au fost şi aici foarte mici, între 1,00 şi 2,99. La limba română procentul de promovare a fost 59,08 la sută, la chimie – 57,68, iar la economie 55,36. Au fost însă şi discipline unde mai bine de trei sferturi dintre elevi au fost consideraţi promovaţi: 79,17 la sută la socio-umane, 77,72 la sută la istorie, 76,00 la sută la geografie şi 71,45 la sută la anatomie.

Citit 7644 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.