Trei calificări în plus pentru studenţii gălăţeni din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice

Trei calificări în plus pentru studenţii gălăţeni din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna lector univ. dr. Ana Ştefănescu, reprezentanta Comisiei de orientare profesională din cadrul instituţiei, explică despre ce specializări noi este vorba


 

Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din Galaţi au posibilitatea ca la finalul studiilor să îşi adauge încă trei calificări pe diploma de absolvire, îmbunătăţindu-şi astfel şansele de angajare şi mărindu-şi plaja de opţiuni pentru dezvoltarea carierei. Despre ce este vorba ne-a explicat doamna lector univ. dr. Ana Ştefănescu.

- Ce noutăţi aveţi în oferta educaţională pentru programele de studii „Drept” şi „Administraţie publică”?

- După modelul european, am creat, începând cu iunie 2012, cadrul necesar pentru specializarea studenţilor celor două programe de studii într-un domeniu important pentru actuala piaţă a muncii – cel al dreptului muncii şi securităţii sociale. Astfel, am modificat planul de învăţământ pentru ca ei să aibă acces în ocupaţii compatibile cu educaţia lor: “specialist relaţii de muncă” şi “consultant forţă de muncă şi şomaj”. Vor avea precizate aceste specializări în suplimentul la diploma de licenţă.

- Există şi alţi „furnizori” de asemenea specialişti?

- Din câte cunoaştem noi, nu. Chiar ne diferenţiem, astfel, de alte facultăţi din ţară şi de alţi furnizori de formare profesională din afara sistemului de învăţământ. Mai mult, am continuat demersurile,din septembrie 2012, din dorinţa de a creşte şansele absolvenţilor noştri şi am activat într-o echipă la nivel naţional, care a fost capabilă să elaboreze standardul ocupaţional pentru profesia de expert în legislaţia muncii, introdusă, de altfel, în C.O.R. din 2011. Abia pe 4 aprilie 2013 Autoritatea Naţională pentru Calificări a aprobat standardul.

-  Cum şi când devin studenţii celor două facultăţi experţi în legislaţia muncii?

- Ei pot deveni experţi în legislaţia muncii pe baza diplomei de licenţă şi a unui curs de formare profesională autorizat pentru această ocupaţie, de numai 40 de ore. Relaţiile de muncă sunt preponderent reglementate, încât angajatorii au nevoie de asemenea experţi, dar şi angajaţii, adică salariaţii din sectorul privat şi public, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statute speciale. Nu negăm, însă, rolul specialiştilor în management, psihologilor, sociologilor etc. Într-adevăr, vorbim de relaţii complexe, precum şi de o legislaţie a muncii şi securităţii sociale foarte vastă şi extrem de dinamică.  

- Facultatea dumneavoastră poate organiza astfel de cursuri?

- Departamentul de Formare continuă din cadrul universităţii noastre, „Dunărea de Jos” Galaţi, poate, evident cu implicarea cadrelor didactice din facultatea noastră. 

- Absolvenţii altor facultăţi pot accede în această ocupaţie?

- Ne-am gândit şi la aceştia, întrucât este o realitate faptul că în domeniul resurselor umane/relaţiilor de muncă activează absolvenţi de studii tehnice, economice etc. Ei pot deveni “experţi în legislaţia muncii” pe baza diplomei de licenţă, a  unui program de master sau curs postuniversitar de lungă durată în specializarea drept (dreptul muncii şi securităţii sociale) şi a unui curs de formare profesională autorizat pentru această ocupaţie, tot de 40 de ore. Ne referim la cei care nu au experienţă în domeniul resurselor umane/relaţiilor de muncă. Cei care au minim patru ani experienţă pot, numai până pe 31 martie 2015, să devină “experţi în legislaţia muncii” pe baza diplomei de licenţă, a unui curs de formare profesională în domeniul dreptului muncii/resurselor umane şi a cursului de formare profesională autorizat pentru ocupaţia „expert legislaţia muncii”. De anul acesta, din octombrie, vom organiza şi un program postuniversitar în domeniul dreptului muncii şi securităţi sociale, iar în doi ani şi un master.

Citit 4787 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.