Un francez, profesor la "Cuza": "În România, elevii participă mai mult la ore"

Un francez, profesor la "Cuza": "În România, elevii participă mai mult la ore"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Marien Marcier a ales să predea în ţara noastră printr-un proiect Comenius, în timp ce urmează al doilea masterat, la distanţă * În şase luni a învăţat să vorbească foarte bine limba română


Are 26 de ani şi a venit în România tocmai din Insulele Reunion (undeva pe lângă Madagascar), unde s-a înscris la un masterat la distanţă. Are licenţă în geografie şi sociologie, un master în geografie şi acum mai face unul, la distanţă, în predarea francezei ca limbă străină. Pentru că vrea să capete mai multă experienţă în acest domeniu, a aplicat într-un proiect Comenius ca asistent în predarea limbii franceze. Pentru că vizitase Bucureştiul şi i-a plăcut foarte mult, a ales să vină în România. Întâi a făcut un stagiu de pregătire cu nişte elevi de gimnaziu din Iaşi, unde a stat şase luni (februarie - iulie 2013), timp în care a învăţat să vorbească foarte bine limba română. În octombrie, a ajuns la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Galaţi. Are un  program destul de încărcat, şi ore la colegiu şi cursuri prin corespondenţă la master, dar îi place ceea ce face.

„Elevii vorbesc foarte bine franceza”

Marien este încântat de elevii colegiului, care, fiind la profil bilingv, vorbesc foarte bine limba franceză. În plus, îi place sistemul nostru de predare la liceu, pentru că este bazat pe mai mult dialog: „În Franţa, lecţiile la liceu sunt de tip dezbatere. Profesorul vorbeşte, iar elevii iau notiţe. Aici, elevii participă mai mult la ore, ceea ce este un lucru bun. Îmi plac cursurile bazate pe dialog şi e o experienţă bună”, spune Marien Marcier.

Pentru că este foarte mulţumit de modul în care a fost primit de colectivul de profesori de la „Cuza”, dar şi de modul în care decurg orele cu elevii, Marien va rămâne la Galaţi până la sfârşitul anului şcolar, nu şase luni, cât a planificat iniţial.

Contraste foarte mari

Recunoaşte însă că nu ar rămâne în ţara noastră ca profesor, deşi îi place sistemul de învăţământ. „E o diferenţă foarte mare între salarii. În Franţa, un profesor debutant are în jur de 1.500 de euro pe lună. Oricum, în România există diferenţe foarte mari. Unii oameni sunt foarte săraci şi alţii foarte bogaţi. În Franţa, clasa de mijloc e preponderentă”, mai spune tânărul.

Alte contraste le-a descoperit în felul de a fi al românilor: unii sunt foarte drăguţi, ospitalieri, înţelegători, în timp ce alţii sunt individualişti.

Citit 3368 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2013 17:38

3 comentarii

 • postat de lala
  Duminică, 24 Noiembrie 2013 12:24
  92.85.149.***
  Este foarte bine ca a venit un profesor francez pentru clasele de bilingv de la "Cuza".Altfel suna limba franceza vorbita de un nativ si cred ca aceste ore ii va ajuta mult pe elevii profilului!Felicitari profesorilor din liceu,mai ales celor de limba franceza pentru tot ce se intampla in aceasta scoala si pentru rezultatele din ce in ce mai bune ale elevilor!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Educaţia
  Vineri, 22 Noiembrie 2013 06:49
  89.137.139.***
  " Aici, elevii participă mai mult la ore, ceea ce este un lucru bun." Mulţumim pentru aprecieri, Marien Marcier! Aveam nevoie de ele pentru că de pe înăţimile Bucureştiului, cu privirea chiorâş, se vede altfel. De acolo se vede că şcoala românească scoate tâmpiţi. Cât priveşte salariile, diferenţa de la 200 de euro la 1500 de euro nu mai contează. Nu contează că 1500 de euro nu are nici măcar un profesor doctor în ştiinţe cu 40 de ani vechime în învăţământ şi care a scos, la rândul său, zeci de doctori în ştiinţe, cercetători la mari institute de cercetare din lume.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Anonimus
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 15:47
  79.116.106.***
  Mercier *
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.