Gălăţeanul Robert Râclea a luat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe

Gălăţeanul Robert Râclea a luat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevul de la CNVA a obţinut cel mai mare punctaj dintre cei şase componenţi ai lotului care a reprezentat România

Am scris în urmă cu două luni că gălăţeanul Robert Râclea - elev la CNVA - s-a clasat pe primul loc la barajul de calificare pentru faza internaţională a Olimpiadei de Ştiinţe. Iată că gălăţeanul nostru şi-a păstrat poziţia în lot şi, în plus, a câştigat medalia de argint la competiţia care s-a desfăşurat la Pune (India), unde a concurat cu 223 de elevi din 42 de ţări.

De la tatăl elevului nostru de excepţie am aflat că pe locul I s-au clasat elevi din India, China şi Rusia. „Sunt ţări care merg pe centre de excelenţă, nu ca la noi, în România. Aţi văzut că o învăţătoare a fost amendată că a făcut o grupă de elevi care pot lucra mai mult, pe motiv că face discriminare”, ne spune Florin Râclea. Acesta s-a declarat fericit că fiul său, deşi se numără printre elevii cei mai mici din lotul României, a reuşit să obţină punctajul cel mai mare, deşi subiectele au fost foarte grele.

"S-au dat trei probe, test grilă, probă teoretică şi practică la trei discipline - chimie, fizică şi biologie. Pe lângă materia la aceste discipline, Robert a fost nevoit să înveţe şi matematică de clasa a XI-a şi a XII-a, pentru că erau subiecte de fizică ce se puteau rezolva doar cu cunoştinţele respective. A muncit enorm, pentru că-i place”, ne-a mai spus tatăl olimpicului internaţional.

Robert Râclea a fost pregătit de două profesoare, Lidia Mânză şi Ruxandra Şerban. Aceasta din urmă declară cu modestie: „În proporţie de 80 la sută este meritul său. Noi i-am dat nişte îndrumări şi nişte cărţi. Însă el este autodidact, iar familia l-a sprijinit foarte mult, achiziţionând o mulţime de cărţi care sunt destul de costisitoare”, spune Ruxandra Şerban.

Citit 4019 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.