Prima generaţie de meseriaşi. Elevi angajaţi de pe băncile şcolii profesionale

Prima generaţie de meseriaşi. Elevi angajaţi de pe băncile şcolii profesionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorii şcolilor susţin că sunt şanse multe pentru cei care au luat practica în serios

Mai e doar puţin timp şi se va trage linie pentru primele concluzii în legătură cu reînfiinţarea şcolilor profesionale. Directorii liceelor care au astfel de forme de învăţământ sunt foarte mulţumiţi de modul cum au evoluat relaţiile cu firmele partenere şi de faptul că acestea şi-au arătat deja disponibilitatea ca în vară, după ce elevii vor absolvi cursurile, să-i angajeze.

Sprijin financiar pentru elevi care voiau să renunţe la şcoală

Silviana Ciupercă, directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Liceul Metalurgic), susţine că Menarom este întreprinderea care a venit cu solicitarea pentru înfiinţarea şcolii profesionale în vederea formării propriei forţe de muncă. Prin urmare, sunt direct interesaţi să-i angajeze pe elevii care în timpul practicii s-au dovedit a fi buni meseriaşi.

„Avem doi elevi care, din cauza condiţiilor financiare precare, au anunţat că vor să renunţe la cursuri. Pentru că s-au făcut remarcaţi în timpul practicii, reprezentanţii Menarom au promis că-i vor susţine financiar în vederea terminării studiilor, astfel încât să-i poată angaja, dacă se ţin de treabă”, declară directoarea de la Metalurgic.

„Întreprinderea merge bine, vor fi angajări” 

Elevii de la profesionala din cadrul Colegiului Tehnic „Radu Negru” fac practica la Şantierul Naval. „Specializările noastre sunt chiar de lăcătuşi, sudori şi constructori navali. Aşa că sigur vor fi şanse ca unii dintre elevi să se poată angaja la finalizarea cursurilor. Deşi nu pot spune câţi vor fi selectaţi, am văzut că şantierul face angajări chiar şi în momentul de faţă. Treburile merg bine, pentru că există comenzi. Pentru un început de drum, tot ce se întâmplă până acum la şcolile profesionale sună promiţător”, spune directoarea de la „Radu Negru”, Mirela Onişor.

„Bursa nu i-a ţinut pe toţi la şcoală”

Colegiul Tehnic „Paul Dimo” (Liceul Energetic) are parteneriate cu Retec şi Electrica. Dacă la această din urmă societate angajările sunt mai rare, la Retec sigur vor fi angajaţi cei mai promiţători meseriaşi.

„Noi avem parteneriat cu Retec de mai mulţi ani, chiar şi cu clasele de la liceu. Fiind o societate care se dezvoltă, în fiecare an am avut câte 20-25 de elevi angajaţi pe serie”, spune directoarea Mirela Niţă.

Aceasta susţine însă că, deşi se aştepta ca bursa de 200 de lei lunar să-i ţină pe toţi elevii legaţi de şcoală, nu s-a întâmplat acest lucru. „Singura condiţie pentru a primi aceşti bani era să nu absenteze de la şcoală. Cu toate acestea, avem destui elevi cărora li s-a retras bursa pe anumite perioade”, mai spune directoarea de la „Paul Dimo”.

 

Citit 2942 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.