Două eleve din Franţa, în vizită la Liceul de Arta "D. Cuclin"
Foto: Foto: Anne Steiner (stânga) şi Elise Jacques

Două eleve din Franţa, în vizită la Liceul de Arta "D. Cuclin"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi studiază la un liceu nevocaţional, cele două eleve găsesc la şcoală cadrul perfect pentru a cânta genul muzical preferat


Două eleve de la un liceu din Franţa se află, timp de trei săptămâni, în vizită la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi. După ce au participat la câteva cursuri, cele două tinere pasionate de muzică ne-au spus că au mai multe motive să-i invidieze pe adolescenţii români.

Anna Steiner şi Elise Jacques au venit la Liceul de Artă în cadrul unui parteneriat, ce datează de anul trecut, cu Liceul „Jean Renou” din La Reole, o localitate aflată la nord de Bordeaux. Deşi Anna este elevă la un liceu obişnuit (nevocaţional), ea are ocazia să se antreneze săptămânal, la şcoală, la saxofon, o pasiune mai veche. Ea cântă şi în trupa de jazz a şcolii. În paralel cu orele, şi Elise îşi cultivă vocea, făcând parte dintr-un alt grup al şcolii, de punk-rock şi indie-rock. „Avem o sală de muzică, dotată cu pian, chitară, tobe şi sistem audio, unde repetăm. Dacă un elev vrea să exerseze la unul din aceste instrumente, are oricând acces”, ne descriu franţuzoaicele o activitate care lor nu li se pare deloc ieşită din comun. Fetele repetă săptămânal, timp de două ore, fiind îndrumate de un profesor specialist, colaborator al instituţiei de învăţământ.

Tinerele ne explică faptul că nu este vorba despre cursuri opţionale, ci despre ateliere sau cluburi de muzică, aşa cum există, în aceeaşi şcoală, ateliere de grafică sau de pictură, pentru colegii pasionaţi de aşa ceva. Pe limba noastră, un fel de activităţi extraşcolare cu program săptămânal, prin care liceenii sunt încurajaţi, ba chiar susţinuţi să îşi cultive pasiunile şi talentele artistice. Elevele participă cu grupurile lor muzicale la diferite festivaluri locale (cum este Festivalul de Jazz la care au fost invitaţi şi elevi gălăţeni de la Liceul de Artă), la evenimente ale şcolii sau la serate muzicale în pub-uri.

Cert este că unii dintre ei, aşa cum sunt şi cele două tinere, se gândesc serios să îşi continue studiile la Conservator sau chiar să aibă o carieră muzicală, deşi liceul pe care l-au urmat nu este unul de profil. „Îi invidiem pe elevii români că pot studia muzică la o şcoală de stat. În Franţa există doar şcoli particulare foarte costisitoare”, ne-au spus Anne şi Elise, invidioase şi pe programul destul de lejer al adolescenţilor din România: „La noi, o oră de curs ţine 55 de minute. De obicei avem câte patru cursuri dimineaţa, urmează pauza de prânz şi apoi alte trei-patru ore după-amiază”.

Deşi cele două tinere sunt impresionate de sălile de studiu muzical de la Liceul „Cuclin” şi de instrumentele de aici, elevii gălăţeni care au vizitat, tot anul acesta, Liceul „Jean Renou” spun că, dimpotrivă, i-a uimit dotarea tehnică a sălii de muzică, mai ales că nu este vorba despre un liceu vocaţional de arte.

Cele două tinere se întorc săptămâna viitoare în Franţa, dar nu înainte ca Anne să fi urcat, cu saxofonul său, pe scena Festivalului Francofoniei, organizat şi în acest an de Liceul „Dimitrie Cuclin”.

 

Citit 1478 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2014 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.