SPRIJIN, la Universitatea „Dunărea de Jos”, pentru ÎNVĂŢAREA limbii române
Foto: Sursa foto: Facebook - Consulatul României la Cahul

SPRIJIN, la Universitatea „Dunărea de Jos”, pentru ÎNVĂŢAREA limbii române
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, dar şi experţi din Cluj, cadre didactice din Republica Moldova şi reprezentanţi ai ISJ Galaţi au pus umărul, în cadrul unui proiect transfrontalier, la încurajarea şi sprijinirea utilizării limbii române ca limbă de comunicare în Uniunea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, Republica Moldova.

Iniţiativa, intitulată "Limba română - de la „limbă de stat” la limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Rep. Moldova", a fost pusă în practică cu sprijinul Direcţiei Generale de Învăţământ UTA Găgăuzia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, şi a avut drept scop pregătirea cadrelor didactice de la şcoli pilot din cele trei raioane ale Găgăuziei, pentru predarea limbii române la grădiniţă şi la clasa I. Proiectul a fost finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi s-a derulat în perioada iunie - decembrie 2015. Iniţiatorii poiectului au fost conf. dr. ing. Nicolae Diaconu, conf. dr. Gina Aurora Necula şi conf. dr. Ionel Apostolatu.

"Prin acest proiect educaţional, ne-am propus implementarea de noi strategii didactice pentru optimizarea procesului de învățare a limbii române ca limbă nematernă în grădiniţele şi şcolile din UTA Găgăuzia", a declarat, la conferinţa de închidere a proiectului, care s-a desfăşurat la Comrat, conf. dr. Ionel Apostolatu.

"Studierea limbii române este prioritară, întrucât în UTA Găgăuzia există aproape 14 000 de copii care studiază limba română, începând de la grădiniţă, de la vârsta de 3 ani, şi până în clasa a XII-a", a explicat Sofia Torlac, directorul Direcţiei Generale de Învăţământ din UTA Găgăuzia.

La rândul său, Angela Popovici, doctor în pedagogie, consultant în Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, expert naţional în predarea limbii române ca limbă nematernă, a ţinut să le mulţumească profesorilor de la Dunărea de Jos. "Am convingerea că iniţiativa va impulsiona modernizarea strategiei naţionale a educaţiei din Rep. Moldova privind predarea limbii române alolingvilor".

Prezent la eveniment, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, a mulţumit întregii echipe a proiectului pentru eforturile depuse, exprimându-şi sprijinul pentru viitoarele colaborări în proiecte transfrontaliere ce vizează promovarea limbii române în Rep. Moldova.

Citit 1485 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.