MEDALIAT la olimpiada naţională, Claudiu Blîndu - matematicianul de la Valea Mărului

MEDALIAT la olimpiada naţională, Claudiu Blîndu - matematicianul de la Valea Mărului
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Deşi ne dorim să nu existe diferenţe astronomice între învăţământul din mediul rural şi cel de la oraş, realitatea e cu totul alta. De aceea, performanţa lui Claudiu Blîndu, elev în clasa a VI-a la Şcoala din Valea Mărului, care a obţinut anul acesta medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, e cu atât mai demnă de toată lauda.

În urmă cu trei ani, poposeam la familia Blîndu din Valea Mărului, pentru a scrie atunci despre Vlad, fiul cel mare al  familiei, care aducea micii comunităţi un premiu al doilea la Olimpiada Naţională de Religie. Devenit elev la Galaţi, la Seminarul Teologic, am mai avut ocazia să scriem despre premiile sale la această disciplină, el devenind abonat la locul I la naţionala de Religie.

Anul acesta, a venit rândul să vorbim despre Claudiu, fratele mai mic, care s-a întors şi el medaliat de la faza naţională a Olimpiadei de Matematică. Pentru că eroul nostru era plecat afară să se bucure de primăvară şi de ultima săptămână de vacanţă, am stat de vorbă cu mama lui, Marcela Blîndu. Ce am aflat m-a umplut de uimire şi de tot respectul.

"Nu a făcut nicio oră de pregătire pe bani. Nici el, nici fratele lui. Nu ne permitem aşa ceva. Şi nu se pune problema să forţezi un copil să înveţe. Face asta dacă poate şi dacă îi place. Claudiu s-a pregătit doar cu doamna profesoară de la şcoală, Elena Sârghie. Dar e pasionat de matematică de mic. Când a învăţat să vorbească, a învăţat şi cifrele şi tot i-a plăcut să se joace cu ele. Lucrează de plăcere şi nu stă toată ziua cu pixul în mână. Chiar şi când face o compunere la limba română, vorbeşte despre matematică sau despre numere. Deşi e elev de zece la toate disciplinele, matematica e cea la care se întoarce de fiecare dată. E singurul din familie care are această pasiune, dar şi mintea care să-l ajute să rezolve probleme", ne povesteşte mama olimpicului.

Familia Blîndu este una cu posibilităţi financiare destul de reduse, dar a fost binecuvântată de Dumnezeu cu nişte copii de excepţie. Deşi se ocupă cu treburile prin gospodărie, îşi ajută tatăl cu grădinăritul sau au grijă de animale, găsesc timp suficient să pună mâna pe carte şi să facă din învăţătură o pasiune.

Pentru Claudiu, a fost pentru prima dată când a ieşit peste graniţele judeţului Galaţi, acum, când a participat la olimpiada de la Timişoara, de unde s-a întors foarte încântat şi de medalie, dar şi de ceea ce a văzut. Motive în plus ca la anul să se numere iar printre cei care vor reprezenta Galaţiul la naţională.

Cum şi Vlad a rămas acelaşi elev de nota zece şi a venit cu premii de la olimpiada de religie în fiecare an, ne aşteptăm să mai scriem despre "isprăvile" matematice ale lui Claudiu şi în următorii ani.

Citit 25792 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 10:27

4 comentarii

 • postat de Daniela Gabra
  Duminică, 30 Aprilie 2017 08:19
  Un alt exemplu al faptului ca daca vrei se poate....la tara sau la oras, nu conteaza.....profesorii isi dau silinta dar probabil ca atunci cand au prea multe acasa copiii nu mai au motivatia necesara. Felicitari Claudiu !
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cristea Veronica
  Vineri, 28 Aprilie 2017 15:11
  Verișorul meu drag!!Felicitări Gudu! !!
  0
  1
  Raportează
 • postat de profesor
  Vineri, 28 Aprilie 2017 09:55
  FELICITARI ELEVULUI, PARINTILOR SI PROFESORILOR!!
  Ne mandrim cu astfel de copii!
  0
  2
  Raportează
 • postat de You
  Joi, 27 Aprilie 2017 12:47
  Felicitari, Claudiu, si bafta in continuare!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.