Jandarmii au bifat peste 5.000 de misiuni în 2017

Jandarmii au bifat peste 5.000 de misiuni în 2017
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu dotări care mai lasă încă mult de dorit şi cu efective care nu ajung la sută la sută, jandarmii gălăţeni au fost împărţiţi, în 2017, între sute de proteste, misiuni de siguranţă publică şi protecţie la evenimentele culturale şi sportive. Evenimentele publice care au necesitat prezenţa jandarmilor au reunit, în total, circa 350.000 de persoane.

5.464 este totalul misiunilor în care au fost implicaţi, în cursul anului trecut, jandarmii gălăţeni, numărul fiind cu circa 600 mai mic decât cel din 2016, când suportul militarilor a fost unul sporit, datorită alegerilor locale şi parlamentare. Cu toate acestea, sarcinile jandarmilor nu au fost uşoare, echipajele fiind prezente la nu mai puţin de 3.505 misiuni de menţinere a ordinii publice, 494 de asigurare a ordinii publice şi peste 540 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii.

"Dintre cele 494 de misiuni de asigurare a ordinii publice, cele mai multe, 203, au fost la manifestări sportive, 119 la manifestări cultural artistice, 104 la proteste şi 44 manifestări religioase sau comemorative. Comparativ cu 2016, numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice a crescut cu 26 la sută, cea mai mare creştere fiind la manifestările de protest, cu 126 la sută mai multe faţă de anul 2016", explică col. Dănuţ Vasilică, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  (IJJ) Galaţi.

Mai prezenţi alături de poliţişti

Patrulele mixte, formate din poliţişti şi jandarmi, au fost mai prezente pe stăzile Galaţiului în 2017. "Pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a ordinii publice în cooperare cu Poliţia, IJJ Galaţi a asigurat în medie patru jandarmi pe zi, fiind executate 1.162 de patrule mixte în mediul urban şi 220 în mediul rural. În perioada de vară, iulie - august, în baza unei dispoziţii, echipajele de jandarmi au fost mobilizate masiv pentru sprijinirea misiunilor de la Poliţia de Frontieră, completează şeful Jandarmeriei Galaţi.

Participarea, exclusiv sau alături de alte structuri, la misiunile de menţinere a ordinii publice le-a dat ocazia jandarmilor să aplice peste 2.400 de sancţiuni, majoritatea amenzi pentru tulburarea ordinii publice, a căror valoare depăşeşte suma de 700.000 de lei. Dacă în cooperare cu poliţia au constatat mai puţine infracţiuni decât în 2016, 77 de fapte penale fiind contabilizate de patrulele mixte, atunci când au intervenit cu efective exclusiv proprii au constatat 122 de infracţiuni şi au prins în flagrant 143 de suspecţi. Asta în ciuda faptului că unitatea gălăţeană se confruntă, de câţiva ani, cu un deficit semnificativ şi constant în ceea ce priveşte dotările, în special maşinile. Teoretic, gradul de înzestrare cu autovehicule nu depăşeşte 45 la sută, majoritatea maşinilor fiind vechi şi cu un număr foarte mare de kilometri la bord. "Deşi pare mic, procentul nu ne-a împiedicat să intervenim ori de câte ori a fost necesar. Nu putem spune că se pune problema imposibilităţii de a ne executa misiunile, dar este loc şi de mai bine. Chiar am primit câteva maşini noi, care ne-au mai salvat", argumentează col. Dănuţ Vasilică.

Citit 1093 ori Ultima modificare Luni, 29 Ianuarie 2018 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.