Producţia de struguri pentru vin, mai mare decât estimările iniţiale

Producţia de struguri pentru vin, mai mare decât estimările iniţiale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din toată beleaua de anul acesta cu criza economică, viticultorii se pot consola cu gândul că măcar Cel de Sus le-a ţinut cât de cât partea. Aşa se face că producţia de struguri pentru vin din acest an din judeţul Galaţi se anunţă a fi peste estimările iniţiale.

Până în prezent, din cele 15,4 mii de hectare de vie s-a încheiat culesul pe o suprafaţă de 5,6 mii hectare, reprezentând cam 37 la sută din total, rezultă din datele furnizate de DADR Galaţi.

Lucrurile merg bine până acum. Astfel, dacă viticultorii mizau pe o producţie de 4.091 kg de struguri la hectar, până la urmă s-au obţinut 4.463 kg la hectar.  În aceste condiţii, producţia totală a ajuns la 25.230 tone, din care 2.463 tone a fost livrată unităţilor cu spaţii de depozitare, în timp ce 22.767 tone au rămas la producător.

La strugurii de masă, culesul este mai avansat, însă producţia ceva mai mică. Mai precis, din cele 525 hectare cu struguri de masă s-a cules de pe 309 hectare, reprezentând 59 la sută din suprafaţă. Producţia estimată era de 3.242 kg la hectar, însă până acum, în medie, s-a ajuns doar la 3.032 kg la hectar.

Una peste alta, în judeţul Galaţi s-au recoltat până acum 937 tone struguri. Spre deosebire de strugurii de vin, cea mai mare parte a strugurilor de masă, 837 tone, a mers la unităţile cu spaţii de depozitare, în timp ce la producători au rămas doar 100 tone.

Din semnalele care există până acum, pentru strugurii de vin cel puţin, graţie şi producţiei mai mari obţinute, dar şi a conjuncturii economice, preţurile de vânzare sunt ceva mai mici decât anul trecut, ceea ce va face, probabil, ca şi preţul vinului nou să fie ceva mai mic.

Dar, recoltatul nu s-a terminat. Să vedem întâi cât se va culege până la sfârşit şi apoi să ne numărăm butoaiele.

Citit 987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.