Primele suspiciuni privind corectitudinea alegerilor

Primele suspiciuni privind corectitudinea alegerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fostul prefect, Claudiu Brânzan (PSD), spune că primarilor li s-a sugerat să vină cu autovehicule proprii pentru a transporta buletinele de vot * Prefectul Cosmin Păun (PD-L) nu comentează *  Legea nu precizează clar cine trebuie să asigure transportul * Însă, paza este obligatorie! *

Fost prefect al judeţului Galaţi şi actual purtător de cuvânt al PSD, Claudiu Brânzan a declarat, ieri, că actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Cosmin Păun, ia în calcul o modalitate cel puţin discutabilă, privind transportul buletinelor de vot în teritoriu.

„Am înţeles de la unii primari de-ai noştri care au participat la instruirea pentru pregătirea alegerilor, alături de prefectul Cosmin Păun, că domnul prefect a propus o cu totul altă modalitate de transport a buletinelor de vot, decât s-a uzitat de 20 de ani încoace.

Până acum, inclusiv la alegerile europarlamentare pe care le-am coordonat în calitate de prefect, buletinele de vot, celelalte materiale, ştampile, etc., erau transportate cu mijloace de transport închiriate de Prefectură, sub pază militarizată - Poliţie, Jandarmerie.

Mai departe, erau predate acolo primarilor, de faţă cu Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră, cine avea în obiectiv paza secţiei de vot, se sigilau încăperile şi nimeni nu mai avea acces la ele. Ei bine, în cadrul acelei şedinţe, domnul prefect Păun a propus ca fiecare primar să vină cu maşina personală sau a unui prieten, să care buletinele de vot şi celelalte materiale la secţiile de votare, neînsoţit.

Din fericire, am înţeles că încă nu s-a luat această hotărâre, ci doar a rămas la stadiul de propunere în analiză", a declarat, ieri, Claudiu Brânzan.

* Bani pentru transport sunt

Acesta spune că de 20 de ani, la Galaţi, transportul buletinelor de vot a  fost asigurat de Prefectură, care a închiriat mijloace auto, materialele (buletine, ştampile) fiind transportate sub pază. Deşi nu ştie care ar fi motivul pentru care prefectul ar fi propus aşa ceva, Brânzan a presupus că este vorba despre reducerea de cheltuieli, deşi, spune purtătorul de cuvânt al PSD „sunt bani suficienţi”, iar bugetul alocat prefecturii pentru organizarea alegerilor chiar are capitol special pentru transport. 

"Ne opunem categoric altei proceduri de organizare a alegerilor decât s-a uzitat în ultimii 20 de ani în acest judeţ. Buletinele de vot, ştampilele, nu trebuie nicio clipă să intre în posesia oricărei persoane indiferent cine ar fi - primar, preşedinte - altfel decât sub paza Jandarmeriei, Poliţiei sau a celorlalte organisme.

Nu a fost doar PSD la conducerea prefecturii, dar nimeni nu a îndrăznit să schimbe acest proces. Mi se pare îngrijorător - un primar care pleacă cu buletinele de vot de capul lui, până în comuna respectivă poate să facă orice cu acele buletine de vot", a mai spus Brânzan.

Contactat telefonic, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun a refuzat să facă vreun comentariu pe loc, lăsând să se înţeleagă că dacă va fi cazul, îşi va expune părerea într-o conferinţă de presă.

* Ce spun specialiştii?

Totuşi, pentru a ne lămuri, am cerut părerea specialiştilor. Unul din ei, deşi nu are „patalama” la mână, are o experienţă incontestabilă: actualul deputat PNL Victor Paul Dobre, fost prefect al judeţului Galaţi şi secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, calitate din care a supravegheat organizarea mai multor tururi de scrutin.

„Legea nu precizează în detaliu cine asigură mijloacele de transport, însă, de regulă, acestea sunt asigurate de prefecturi care şi primesc bani pentru combustibil. De regulă, prefecturile se ocupă de distribuirea buletinelor, împreună cu primăriile. Paza Poliţiei şi a jandarmilor este însă obligatorie!”, a spus Victor Paul Dobre.

Şi Iulia Andrăşescu, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, filiala S-E a spus, în esenţă, acelaşi lucru: legea nu spune clar cine pune la dispoziţie mijloacele de transport, în schimb paza este obligatorie!

„Există prevederi, dar nu aşa detaliate. Să vorbim de alegerile prezidenţiale. Potrivit HG 1045/2009, la art. 10, alin. 3, prefecţii stabilesc un grafic de distribuţie a buletinelor de vot, dar nu se precizează alte detalii. Cât priveşte paza, aceasta este prevăzută în mod explicit în aceeaşi HG, la art.3, alin 2 - << Ministerul Administraţiei şi Internelor şi autorităţile administraţiei publice locale asigură paza secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi paza pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării>>”. 

Deşi legislaţia nu spune clar cine ar trebui să asigure mijloacele de transport, HG 1046/2009 spune – la art. 12 (alineatele 1 şi 2) că prefecturile efectuează cheltuielile necesare în vederea transportului şi distribuirii materialelor, ne-a mai informat Iulia Andrăşescu.

Citit 1071 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.