Ziua Armatei, ziua recunoştinţei noastre

Ziua Armatei, ziua recunoştinţei noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda faptului că, duminică, strada Brăilei a fost închisă traficului auto pentru o perioadă – cumulată – de patru ore, manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei s-au desfăşurat „ceas”, fără incidente şi fără ca nimeni să regrete că a venit să asiste la acţiuni.

Cei care au venit, pentru că, în general, probabil că gălăţenii au preferat să se plimbe pe Faleză, sau să rămână acasă, având în vedere că numărul civililor care au asistat la manifestările organizate de Ziua Armatei a fost unul modest.

După ce, în prima parte a zilei, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea” (ca şi la alte monumente ale eroilor din oraş), au fost depuse coroane de flori, de la ora 13.00, pe Brăilei, s-a desfăşurat defilarea trupelor armate.

Apoi, gălăţenii s-au deplasat la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde a fost organizată o expoziţie de tehnică militară, cuprinzând tancuri, maşini de luptă, dar şi un dispozitiv pentru distrugerea barajelor de mine, folosit în marina militară, precum şi o mină magneto-acustică de fluviu şi o barcă pneumatică de asalt.

Interesante au fost nu atât numele tuturor tancurilor sau maşinilor de luptă, ci faptul că expoziţia a fost una interactivă; copiii au primit permisiunea de a se cocoţa – evident, sub atenta supraveghere a militarilor – pe tancuri şi chiar de a coborî în pântecele monştrilor de oţel. Iar chiotele celor mici au fost măsura entuziasmului general pentru o astfel de expoziţie!  

A urmat, de la ora 14.30, un moment extrem de emoţionant: inaugurarea Monumentului comemorativ pentru cinstirea eroilor militari gălăţeni căzuţi la datorie în afara teritoriului statului român.

Monumentul, amplasat pe scuarul din faţa blocului R 5 (de pe Brăilei), reprezentând trei coloane romane, în stiluri diferite, a fost închinat celor trei eroi gălăţeni care şi-au pierdut viaţa la datorie, în Afganistan: Narcis Şonei, Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig.

După primirea onorului de către comandatul Garnizoanei Galaţi, locotenent–colonel Marian Bae şi prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, şi intonarea Imnului de Stat, a avut loc o slujbă de sfinţire a monumentului.

Ulterior, acesta a fost dezvelit de către Mircea Istrate, Marele Guvernator al Guvernatoratului Moldovei al Ordinului Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim, cavaler de Malta.

De altfel, la inaugurarea de ieri s-au aflat mulţi cavaleri de Malta, membri ai Asociaţiei Cavalerilor Cruciaţi „Dunărea de Jos”, asociaţie care chiar ieri a „împlinit” un an de la constituire şi care a sponsorizat şi ridicarea monumentului.   

A urmat discursul comandantului Batalionului 300 Infanterie mecanizată „Sf. Andrei”, locotenent colonel Adrian Soci, care a vorbit despre eroismul celor trei militari gălăţeni care şi-au dat viaţa în misiune.

Membrii familiilor îndoliate ale celor trei eroi au lăcrimat însă în finalul discursului preşedintelui Asociaţiei "Cultul Eroilor", colonel (r.) Toma Munteanu. 

Glorie veşnică eroilor gălăţeni

În perioada 2005-2008, trei militari gălăţeni, din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” au murit la datorie, în Afganistan.

Pe 24 aprilie 2005, tecucenul Narcis Şonei (26 de ani) şi-a pierdut viaţa, în timp ce efectua o misiune în Kandahar.

Pe 20 martie 2008, Ionuţ Cosmin Sandu (29 de ani) a decedat într-o misiune în provincia Zabul.

Pe 13 iunie 2008, Marius Claudiu Covrig a murit când transportorul blindat în care se afla a fost atacat, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat.

Toţi trei au fost decoraţi post-mortem şi ridicaţi la gradul de sub-locotenenţi, găsindu-şi somnul de veci în cimitirele eroilor din Tecuci şi, respectiv, Galaţi.

Citit 1581 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.