Galaţiul, sub Cod portocaliu de vreme severă

Galaţiul, sub Cod portocaliu de vreme severă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu de averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, vijelii şi grindină pentru cea mai mare parte a Munteniei şi  Dobrogei, sudul Moldovei, nordul Olteniei şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Avertizarea, care vizează şi judeţul Galaţi, este valabilă de pe 31 mai, ora 15,00  şi până sâmbătă, 01 iunie, ora 10,00.

De asemenea, începând de vineri, de la ora 12,00, şi până sâmbătă, 01 iunie, la ora 10,00, este în vigoare o atenţionare de cod galben de instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonei de nord vest.

În intervalul menţionat, vremea va fi instabilă, fiind aşteptate averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25l/mp şi izolat 40… 50l/mp. Conform ANM, în estul şi sud-estul Moldovei  vor fi vijelii, grindină de medii şi mari dimensiuni  şi frecvente descărcări electrice.

În acest context, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru intervenţiile în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă cauzate de vremea nefavorabilă. Astfel, peste 7.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul comunităţilor în cazul în care situaţia va impune. Totodată, sunt menţinute în stare de operativitate toate categoriile de mijloace şi echipamente pentru asigurarea în cel mai scurt timp a acţiunilor de răspuns.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a solicitat prefecţilor, ca în judeţele vizate de avertizarea de cod portocaliu să se activeze grupele operative şi să crească nivelul de alertă în funcţie de situaţia din teren. Totodată, a cerut să existe serviciu de permanenţă la nivelul autorităţilor locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundaţii.

Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI monitorizează în permanenţă orice situaţie de risc raportată din teren şi dispune alocarea de resurse suplimentare în zonele în care fenomenele meteo se manifestă cu cea mai mare intensitate.

Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI cooperează şi cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

MAI recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonele pentru care sunt anunţate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor şi în situaţia manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Citit 7243 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2019 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.