Incendiile de vegetaţie, pericol pentru populaţie. Ce amenzi riscă cei care care încalcă legea

Incendiile de vegetaţie, pericol pentru populaţie. Ce amenzi riscă cei care care încalcă legea
În doar o săptămână au fost 18 incendii de vegetaţie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ultima săptămână din august, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  “G-ral. Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 18 incendii de vegetaţie uscată pe raza mai multor localităţi.

În total, au ars aproximativ 30 hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniş şi lăstăriş. Principala cauză a creşterii numărului de incendii de vegetaţie uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitarea cenuşii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare ori folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară.

Incendiile de vegetaţie uscată au avut loc în localităţile Vârlezi, Aldeşti, Nicoreşti, Moscu, Frumuşiţa, Tecuci, dar şi în municipiul Galaţi.

Pompierii gălăţeni susţin că pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic şi pierderi de vieţi omeneşti..

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Galaţi atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, vă reamintim că constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine PERMIS DE LUCRU CU FOCUL. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Citit 1434 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2019 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.