* Destinul unei familii din Tecuci se putea curma brusc * Mama, tatăl şi fiul diabetic în vârstă de doar 11 ani suferiseră intoxicaţii severe cu monoxid de carbon * Din fericire, un echipaj al Ambulanţei a intervenit la timp *
De ani buni nu mai trece o iarnă fără ca măcar câţiva gălăţeni sau tecuceni să cadă victime ale intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. În week-end-ul care tocmai s-a încheiat a fost rândul unei familii din Tecuci să treacă printr-o astfel de experienţă de coşmar.
Mama, tatăl şi fiul îşi încălzeau locuinţa cu ajutorul cu ajutorul unei sobe cu gaz. Nu s-au gândit nicio clipă că instalaţia, pe care au mai folosit-o de atâtea ori până acum, ar fi putut căpăta între timp vreo hibă care să-i aducă pe toţi trei la un pas de moarte.
Din nefericire, însă, a venit şi momentul în care ventilaţia locuinţei nu s-a mai realizat corespunzător, iar atmosfera a devenit tot mai apăsătoare. N-a durat mult până când noxele au început să le altereze serios celor trei starea de sănătate.
Geamurile termopan, care de altfel ofereau o bună izolaţie împotriva gerului de afară, au făcut mai mult rău decât bine, contribuind la păstrarea atmosferei viciate din încăperi.
În scurt timp, starea celor trei s-a agravat în asemenea măsură încât numai medicii îi mai puteau salva. Detalii referitoare la intervenţie ne-a oferit directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi.
„În urma unui apel pe care l-am primit la numărul unic de urgenţă 112, am intervenit pentru a ajuta trei tecuceni – mamă, tată şi fiu – care suferiseră o intoxicaţie cu monoxid de carbon”.
„Copilul în vârstă de 11 ani este diabetic şi se află sub tratament cu insulină. Au primit fiecare îngrijirile necesare, iar în acest moment starea lor este bună”, a precizat dr. Polinschi.
Cel mai bine ar fi, deci, să verificaţi siguranţa sistemului de evacuare a fumului de fiecare dată când folosiţi soba, fie ea cu gaz sau cu lemne.
Dacă lăsaţi focul aprins peste noapte, faceţi în aşa fel încât hornul să nu se înfunde. În cazul în care nu vă asiguraţi, vă riscaţi viaţa! Şi, din nefericire, în ţară abundă cazurile în care apelul către 112 vine prea târziu…