Vânătoare de vrăjitoare

Vânătoare de vrăjitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” consideră că este condamnabil linşajul mediatic la care a fost supusă jurnalista Ecaterina Ignat, corespondent al Agenţiei Naţionale de Presă ˝Agerpres˝ la Brăila, în cadrul unui amplu articol al ediţiei din 25.01.2010 a cotidianului „Adevărul”, publicat pe 2 pagini, sub semnăturile a trei redactori, Dorin  Udrea, Andrei Crăciun şi Raluca Preda”.

„În articolul respectiv se induce ideea că jurnalista a produs o ştire falsă, care ulterior a fost postată pe fluxul de ştiri al ˝Agerpres˝”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Exprimându-şi „…solidaritatea faţă de colega Ecaterina Ignat şi sprijinul nostru în cazul în care intenţionează deschiderea unei acţiuni în justiţie”, SJDJ confirmă faptul că ştirea de presă redactată de Ecaterina Ignat a avut la bază declaraţii publice ale următoarelor instituţii publice şi oficialităţi: Poliţia Brăila, Poliţia Comunitară Brăila, prefectul Judeţului Brăila, Dumitru Popa, reprezentantul Jandarmeriei Brăila şi reprezentantul Primăriei Brăila în Comisia de Deszăpezire.

Cât priveşte articolul publicat în cotidianul „Adevărul”, prin comunicatul de presă, SJDJ atrage atenţia încălcării mai multor prevederi ale Codului Deontologic Unic, adoptat în luna octombrie de Convenţia Organizaţiilor de Media:

„Art 5.1, prin faptul că informaţiile utilizate au fost prezentate distorsionat, cu scopul obţinerii forţate a unor concluzii precise, la care autorii articolului au dorit să ajungă cu orice preţ”.

„Dacă ar fi intenţionat o tratare mai detaliată a subiectului şi verificarea veridicităţii ştirii, autorii articolului ar fi trebuit să încerce să ia legătura cu instituţii şi persoane oficiale care puteau să le dea lămuriri în acest caz”.

„În acest context, nu înţelegem de ce autorii şi-au bazat concluziile pe declaraţiile unui medic veterinar din judeţul Galaţi şi nu au încercat să obţină punctul de vedere al unui medic veterinar din municipiul Brăila, sau măcar din judeţul Brăila, care le-ar fi putut oferi o opinie mai avizată şi detalii cu privire la migraţia sezonieră a unor specii în arealul respectiv”.

„Art 5.2 prin faptul că autorii articolului au inventat o declaraţie pe care au atribuit-o jurnalistei Ecaterina Ignat, pe care aceştia nici măcar nu au încercat să o contacteze pentru a-i solicita un punct de vedere”.

„Art 6.1 prin faptul că nu au fost întreprinse demersurile necesare pentru verificarea informaţiilor; art 7.1 si 7.2, prin faptul că nu au fost publicate rectificări şi nici dreptul la replică al agenţiei”.

„Art 8.1, 8.2 si 8.3, prin faptul că nu a fost efectuată o separare clară între fapte şi opinii şi în redactarea articolului nu au fost citate declaraţiile unor reprezentanţi ai unor instituţii publice (Prefectura, Primărie, Poliţie, DSVSA) punându-se accentul pe opinii care să conducă la concluzia că ştirea respectivă este o ştire falsă”.

„Art 9.1 şi art 9.2, pentru că prin furtul unei fotografii de pe contul Hi5 al jurnalistei, i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată”. 

Totodată, în comunicatul de presă semnat de Ticu Ciobotariu, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Dunărea de Jos se arată că „…mai gravă decât încălcarea unor articole ale Codului Deontologic Unic, ni se pare încălcarea spiritului principiilor deontologice ale profesiunii de jurnalist şi încercarea celor trei autori ai articolului de a distruge un jurnalist care şi-a făcut profesiunea cu bună credinţă şi a respectat normele profesionale în documentarea ştirii”.

„Dar este un jurnalist care în urma unui astfel de articol tendenţios şi-ar putea pierde locul de muncă. Scopul unei ştiri de agenţie este de a semnala un caz, nu de a scrie un articol, pe care redactorii unui cotidian să îl publice „copy/paste”.

Ştirea colegei din Brăila a relatat un caz, confirmat de mai multe instituţii publice. Dacă doreau să facă o tratare mai detaliată a acestui caz, aşa cum au dat de înţeles, autorii articolului ar fi putut să suplinească informaţiile oferite prin ştirea de agenţie cu propria documentare temeinică.

Credem că scopul real al articolului este obţinerea unui comentariu tendenţios la adresa Agenţiei Naţionale de Presă „Agerpres”.

Interesul pentru activitatea agenţiei este legitim şi pe deplin justificat, dar dacă autorii articolului şi-ar fi respectat profesiunea, ar fi trebuit să se orienteze direct către o analiză a activităţii agenţiei, ar fi putut să analizeze, spre exemplu, politica editorială sau achiziţiile publice, nu să recurgă la această „vânătoare de vrăjitoare” împotriva jurnaliştilor de la „Agerpres””.

Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos din Galaţi a fost înfiinţată în anul 2007 şi este prima asociaţie profesională din România care pe data de 15.06.2009 a aderat la „Carta Europeană a Libertăţii Presei”, adoptată de Uniunea Europeană la data de 25 mai 2009. SJDJ are filiale în Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Citit 1312 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.