Ieri, 9 martie, nivelul Dunării ajunsese la 578 de cm, cu doar 2 cm mai mult decât luni. Creşterea a fost destul de modestă, dacă ne raportăm la ultimele zile.
Astfel, conform datelor prezentate pe site-ul AFDJ Galaţi, sâmbătă, 6 martie, Dunărea măsura 559 de cm.
Duminică, deja ajunsese la 569 de cm, adică, nivelul depăşise cu 6 cm cota de atenţie şi crescuse în 24 de ore cu 10 centimetri!
De duminică până luni, s-au mai adăugat 7 cm, iar nivelul a ajuns la 576 cm, iar marţi apele au mai săltat cu încă 2 cm, ajungând la 578 de cm.
Totuşi, aşa cum ne-au dat asigurări şi autorităţile, situaţia este sub control, având în vedere că, la Galaţi, cota de inundaţie este stabilită la 600 cm, iar prognoza hidrologică indică faptul că astăzi, 10 martie, se va înregistra pe Dunăre vârful viiturii, de 587 de cm.
De asemenea, se monitorizează nivelul apelor pe Prut şi Siret, precum şi gradul de rezistenţă al digurilor. Din cauza nivelului ridicat al Dunării, pe ambele râuri se înregistrează fenomenul de remuu, care contribuie la solicitarea suplimentară a digurilor.
Chiar şi în condiţiile în care nivelul va depăşi cota de inundaţie (600 cm), nu sunt riscuri foarte mari pentru locuitorii Galaţiului, cel puţin nu pentru locuinţele lor.
În 2006, când Dunărea a depăşit CI şi a ajuns, pe 1 aprilie, la 604 cm, au fost inundate mai multe gospodării din Barboşi, în special curţi şi grădini de legume, precum şi fermele improvizate de porci din apropierea râului Siret.
În rest, nu au fost inundate case din oraş, nici măcar locuinţele din Valea Oraşului, cunoscute sub denumirea de Casele Muncii – cele aflate la cel mai scăzut nivel faţă de Dunăre.
În schimb, apa a inundat Şantierul Naval Damen, Port Bazinul Nou, Zona Liberă, paralizând activitatea şi provocând pagube materiale.
La viitura de pe Dunăre, din 2006, s-a atins şi un nou record istoric – nivelul maxim de 661 de cm.