Ne-a părăsit Aurel Manolache

Ne-a părăsit Aurel Manolache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ultima dorinţă: „Să fiu înmormântat la Galaţi!” *

Sosit marţi, la Galaţi pentru a juriza etapa zonală a Festivalului „Mamaia Copiilor”, cunoscutul compozitor Aurel Manolache a murit la spital, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7,30, după un infarct.

Cu o zi înainte, nimic din modul de a se comporta al compozitorului nu le-a dat semne colegilor de jurizare că ar fi ceva în neregulă. Dimpotrivă, pentru cei 79 de ani pe care-i avea, compozitorul era foarte activ.

Ieri, la redacţie, au venit reprezentaţii firmei care sponsorizează Festivalul „Mamaia Copiilor”, îndureraţi de vestea primită de la fiul maestrului, Aurel Manolache. Tot aceştia ne-au povestit că ultimul său gând a fost să fie înmormântat la Galaţi.

Marţi, după jurizare, invitat de Teodor Munteanu la un alt concurs pentru copii, gălăţeanul i-a răspuns: „Vin cu mare drag la Galaţi, că vin în oraşul meu natal”.

„Îl ştiu de când eram copil”, îşi amintea, ieri, interlocutorul nostru. „A fost unul dintre marii directori de teatru, l-aş aşeza după cunoscutul Sică Alexandrescu, a fost cel mai bun organizator şi conducător de festivaluri şi de teatre”.

Compozitorul Petrică Şovăială, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, l-a întâlnit pe Aurel Manolche într-o pauză: „Se simţea bine, era destul de vesel. A fost un om extraordinar, extrem de bun organizator şi un foarte bun director”.

Profesorul Costel Delicoti, de la Liceul de Artă „D. Cuclin”, locul unde a avut loc concursul, spune că totul era bine atunci când şi-au luat la revedere. Compozitorul şi fiul său, membru al juriului, urmau să meargă la Hotelul „Dunărea”, unde era cazaţi.

Familia şi apropiaţii îi vor respecta ultima dorinţă şi îl vor înmormânta în oraşul natal.

Remember

Aurel Manolache s-a născut la 5 octombrie 1931, la Galaţi. A devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1968.

Manolache a fost dirijor la Orchestra Populară „Valurile Dunării” din Galaţi (1950 - 1952), la Ansamblul de Cântece şi Dansuri al oraşului Galaţi (1952 - 1954), profesor suplinitor de muzică la Şcoala Medie de Marină din Galaţi (1953 - 1955), profesor la Şcoala Metalurgică din Galaţi (1954 - 1956), dirijor şi director la Teatrul de Estradă din Galaţi (1954 - 1956), dirijor la Teatrul Marinei Militare din Constanţa (1956 - 1959), dirijor şi şef de secţie estradă la Teatrul de Stat din Constanţa (1959 - 1969), prim dirijor şi director la Teatrul Fantasio din Constanţa (1969 - 1995).

A întreprins turnee artistice în toată lumea. De asemenea, compozitorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu premii la Festivalul naţional de muzică uşoară de la Mamaia, cu premii ale Uniunii Compozitorilor.

A compus muzică de teatru, pentru balet, corală şi muzică uşoară. În 2001, a iniţiat Festivalul Mamaia Copiilor, împreună cu Dumitru Lupu, directorul artistic al evenimentului.

*    *    *

Aurel Manolache (1931-2010)

S-a stins din viaţă, la Galaţi, compozitorul Aurel Manolache. O veste neaşteptată, pentru că, în ciuda vârstei înaintate (79 de ani), Aurel Manolache era plin de energie, implicându-se permanent în susţinerea vieţii muzicii uşoare româneşti actuale.

Pasiunea cu care organiza şi coordona evenimente artistice de valoare, menite să descopere şi să stimuleze noi talente, încă de la cea mai fragedă vârstă, era impresionantă şi exemplară, în acelaşi timp, pentru toţi din jur.

De fapt, această pasiune l-a călăuzit întreaga viaţă, de numele său legându-se existenţa unor instituţii de prestigiu din ţară, dar şi evenimente muzicale impresionante.

Aurel Manolache s-a născut la Galaţi, iar destinul a făcut ca tot la Galaţi să treaca în nefiinţă. În cadrul acestui circuit existenţial, Aurel Manolache a clădit la Constanţa o instituţie, Teatrul de Revistă „Fantasio”, care a fost ani de zile un etalon a tot ceea ce înseamnă spectacolul de revistă românesc.

Desigur că, în această activitate de conducere a unui teatru, i-a fost de un deosebit folos experienţa din anii tinereţii, când la Galaţi a înfiinţat şi a condus Ansamblul Muzical al Sfatului Popular Regional, în anul 1954 (la doar 23 de ani), celula de la care se va dezvolta mai tarziu instituţia de astăzi.

Aurel Manolache a fost un spirit mereu tânăr, deschis şi de aceea s-a implicat în susţinerea tinerelor talente, înfiinţând în anul 2001 celebrul festival ce strânge anual zeci de copii din toată ţara, Festivalul Mamaia Copiilor.

Colectivul Teatrului  Muzical „Nae Leonard” îi va purta mereu o frumoasă  amintire, iar ultimile lucrări aflate în repertoriul teatrului, creaţii ale sale, spectacolele „Cucurigu gagu”, „Firfirica”, „Săracu’ Gică”, vor fi, pentru noi toţi, artişti şi public, daruri nostalgice. (Laura Sava, consultant artistic al Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galaţi)

FOTO 2: Aurel Manolache, alături de Jean Constantin, într-un spectacol al Teatrului „Fantasio” din Constanţa

Citit 2510 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.