Zece clase devin obligatorii pentru permisul de conducere

Zece clase devin obligatorii pentru permisul de conducere
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Începutul lunii viitoare va însemna sfârşitul şanselor pentru persoanele fără carte să obţină permis de conducere. Modificările Codului Rutier care vor întra în vigoare la la 1 iulie prevăd obligativitatea a zece clase pentru candidaţii la statutul de şofer, precum şi vizitele mai dese la medic pentru persoanele cu probleme de sănătate ori trecute de o anumită vârstă.

 Lecţiile speciale de conducere, traduse în învăţarea pe de rost a semnelor de circulaţie şi a altor noţiuni pe care candidaţii la permisul de şofer nu puteau să le citească, devin istorie de la începutul lunii viitoare. Tradiţia, împământenită îndeosebi în comunităţile unde şcoala nu constituie o prioritate şi extinsă la o scară tot mai largă, a făcut ca în ultimii ani numeroase persoane care nu doar că nu ştiu noţiuni elementare de citit şi scris, ca să nu mai vorbim de elementare cunoştinţe de mecanică sau fizică, să ajungă să deţină permise auto, să conducă maşini puternice şi, nu de puţine ori, să provoace nenorociri în trafic. Asta nu va mai fi posibil de la 1 iulie 2020, când intră în vigoare noile reglementări ale Codului Rutier, care prevăd că cei care vor aplica pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să facă dovada absolvirii a cel puţin zece clase. 

Bolnavii şi vârstnicii, mai des pe la medic 

O altă prevedere îi vizează pe şoferii sau candidaţii la permis care au probleme cardiace sau diabet, aceştia urmând să obţină mai greu carnetul. Modificarea are la bază statistici conform cărora s-au înregistrat numeroase cazuri de accidente provocate de şoferi care au suferit, la volan, agravări bruşte ale sării de sănătate pe fondul unor astfel de afecţiuni preexistente. Pe la medic vor trebui să treacă mai des şi şoferii în vârstă, care doresc să conducă în continuare. 

Citit 5941 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.