Ambasadorul Israelului în România, în vizită oficială la Galați
Foto: Remus Basalic

Ambasadorul Israelului în România, în vizită oficială la Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vineri, 13 noiembrie, s-au împlinit 127 de ani de la nașterea, la Galați, a pictorului Reuven Rubin, considerat drept unul dintre cei mai de seamă artiști ai Israelului. Cu această ocazie, ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, a efectuat o vizită oficială la Galați, unde s-a întâlnit cu oficialitățile gălățene și a participat la mai multe evenimente ale comunității locale evreiești.

Prima oprire a ambasadorului David Saranga a fost la Primăria Galați, unde diplomatul israelian s-a întâlnit cu primarul Ionuț Pucheanu, cu președintele CJ Galați, Costel Fotea, și cu prefectul în funcție, Eugen Hristache.

Apoi, ambasadorul Israelului în România a mers la Muzeul de Artă Vizuală Galați, unde a participat la dezvelirea unei plăci în memoria artistului Reuven Rubin. ”Am venit astăzi în Galați, pentru că, pe 13 noiembrie, este ziua de naștere a celui mai mare pictor al Israelului, Reuven Rubin, născut aici, la Galați. Dânsul a fost și primul ambasador al Israelului în România (în perioada 1948-1950 – n. red). El a creat un curent artistic și o concepție estetică nouă în Israel, și din acest motiv este, poate, cel mai cunoscut pictor din Israel”, a precizat David Saranga, după dezvelirea plăcii comemorative așezate pe fațada Muzeului.

Traseul ambasadorului Israelului la Galați a inclus și sinagoga, întâlniri cu membri ai comunității locale evreiești, dar și o vizită a casei unde s-a născut și a copilărit Reuven Rubin. Din păcate, respectiva casă a ajuns astăzi o ruină.

Totuși, vizita lui David Saranga la Galați a avut și un scop pragmatic. ”Încă un lucru important este cooperarea economică dintre Israel și Galați. M-am întâlnit astăzi cu președintele județului și cu primarul, și cu prefectul, și cred că avem multe domenii de cooperare între Israel și România. Este adevărat că e prima vizită a mea, aici, în Galați, dar nu va fi ultima, cu siguranță”, a adăugat diplomatul.

Cine a fost Reuven Rubin

Rubin Zelicovici, cunoscut ulterior ca Reuven Rubin, s-a născut în Galați, într-o familie săracă de evrei. A fost al optulea dintre cei 13 copii ai familiei. A stat în Galați până în 1912, când avea 19 ani, după care a plecat pentru studii artistice în Palestina (teritoriu aflat, la acea vreme, sub stăpânire otomană – n.red.). Un an mai târziu, se afla deja la studii în Paris. Totuși, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, s-a întors în România, la Fălticeni. După război, în 1921, a plecat în SUA. Anii care au urmat i-au adus recunoașterea ca pictor pe scena internațională. A murit în octombrie 1974, la Tel Aviv.

Citit 1747 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2020 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.