Kafka s-a mutat la pizzeria lui Panetta

Kafka s-a mutat la pizzeria lui Panetta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii Ecosal au dat jos jumătate din construcţie, deşi la etaj se aflau Panetta şi fiica sa, de 18 ani * Trecătorii s-au crucit văzând cum Primăria demolează o clădire cu oameni în ea * Starea de sănătate a italianului aflat în greva foamei a fost verificată de personalul de pe ambulanţă * Deşi aflaţi la faţa locului, nici mascaţii de la Poliţia Locală şi nici sectoriştii nu au intervenit * Viceprimarul Ciumacenco: "Demolarea continuă şi mâine"

Începută  săptămâna trecută, demolarea pizzeriei Da-Isi a continuat şi ieri; în timp ce pikamerul buldozerului şi muncitorii Ecosal loveau la temelie clădirea, Giovani Panetta şi fiica sa se aflau, sus, la etaj.

De jos, Mihaela Nedelcu (femeia cu care Panetta are trei copii) striga ba la cei doi, ba la angajaţii Ecosal, ba la presă, ba la trecătorii opriţi în loc să urmărească scena desprinsă parcă dintr-o povestire absurdă, în care autorităţile decid să demoleze o clădire, deşi în ea încă se află persoane.

Şi, pentru ca tabloul să fie complet, să adăugăm că lucrarea s-a efectuat fără ca zona să fie împrejmuită şi securizată (motiv pentru care oricând ar fi putut cădea ceva în capul puştilor care se înghesuiau, curioşi, în preajmă), dar şi în prezenţa (teoretică) a mai multor poliţişti locali de la departamentul de Intervenţii, care, însă, au rămas în majoritatea timpului în microbuzul cu care veniseră.

Lipsa unei acţiuni coerente – cu evacuarea celor din clădire, împrejmuirea imobilului şi demolarea propriu-zisă – a reuşit să creeze un curent puternic de nemulţumire printre trecătorii opriţi, care au înclinat să creadă că familia Panetta are dreptate când spune că este un abuz, de vreme ce Primăria le demolează clădirea, dar nu i-a şi evacuat înainte!

„Este un abuz, o ilegalitate!”

„Să vină primarul şi viceprimarul… Eu nu îmi pun copiii în pericol, Primăria îi pune. Este înăuntru fata mea, de 18 ani şi tatăl ei. Nu vor să iasă din casă, este locuinţa lor, dată cu acte.

Primăria nu are decât să demoleze spaţiul comercial, înţeleg, dar locuinţa să ne-o lase în pace. Am acte care dovedesc că avem domiciliul aici. Dacă nu aveau nimic de ascuns, de ce nu au venit cu un executor judecătoresc, să ne evacueze din casă?

Nu au venit, pentru că nu au dreptul să facă asta, este un abuz, o ilegalitate!”, striga concubina lui Giovani Panetta, Mihaela Nedelcu, arătând hârtii prin care, în 2004, lui Panetta i s-au atribuit, de la Primărie, numere poştale pentru trei apartamente din clădirea-pizzerie, dar şi un certificat de înregistrare, emis de Oficiul Român pentru Imigranţi, în care pe numele lui Panetta (căruia i s-a atribuit şi CNP) apare la domiciliu adresa din Bălcescu nr. 3.

Reacţia străzii - pro-Panetta

„Pe cine să sun? Cine ne apără? La 112 sun degeaba, că am mai sunat şi au venit şi mi-au spus că nu se bagă, că e acţiunea Primăriei…”, spunea femeia care, până la urmă, a chemat Salvarea.

Echipajul de pe ambulanţă a mers la etaj, pentru a verifica starea de sănătate a lui Panetta, aflat, de luni, în greva foamei. Potrivit asistentului medical Rodian Furcilă, Panetta nu a acceptat să meargă la spital, deşi i s-a recomandat acest lucru.

Momentul în care planşeul clădirii s-a prăvălit sub propria greutate – după ce angajaţii Ecosal au spart stâlpii de susţinere - le-a creat emoţii puternice atât Mihaelei Nedelcu, cât şi a trecătorilor, care au discutat, aprins, pe stradă.

„Sunt interese în zonă, de aia îi demolează. De ce nu a acţionat Primăria când s-a construit clădirea asta, că e demult aici?! Trebuia să le dea o amendă, dacă erau ilegali şi să îi lase în pace, nu să îi dea pe drumuri, le distruge munca”, a spus Victor Stănescu, susţinut de un alt trecător, Constantin Dinu: „Cum demolează ei cu oameni înăuntru, asta e prea de tot!”. Grupul pro-Panetta a fost, însă destabilizat de o mamaie care a strigat că localul e construit pe un vechi cimitir şi că de aceea trebuie demolat.

Ce spun autorităţile?

În timp ce clădirea distrusă pe jumătate, stătea într-o rână, mai mulţi copii, curioşi, s-au apropiat de ea, riscând să fie loviţi de bucăţi desprinse.

Abia după ce un cameraman cu cap i-a alungat pe curioşii cei mici, s-au grăbit şi cei de la Ecosal să mute cele doar două (!) garduri metalice şi să împrejmuiască, mai mult de formă, zona, cu o bandă de avertizare. De altfel, a fost unicul moment în care şi mascaţii de la Poliţia Locală au coborât din microbuzul cu care au venit şi le-au cerut tuturor să se îndepărteze de clădire…

Întrebat de ce mascaţii nu i-au evacuat pe oameni din clădirea aflată în curs de demolare, şeful Poliţiei Locale, Cristian Gâscă, a răspuns că aceştia aveau doar misiunea de a evita vreo reacţie violentă din partea familiei Panetta la adresa reprezentanţilor Primăriei.

Şi viceprimarul Nicuşor Ciumacneco a fost întrebat dacă i se pare normal ca o clădire să fie demolată cu oameni în ea: „Ceea ce s-a demolat astăzi [ieri] nu punea în pericol partea de construcţie în care se aflau acele persoane, de aceea nici Poliţia Locală nu i-a evacuat din clădire. Mâine [astăzi] se va continua demolarea, până când va fi pusă la pământ toată construcţia.

Vom notifica şi Salvarea, Jandarmeria, pentru ca să nu existe alte probleme. Nu am să intru într-un război al declaraţiilor cu Panetta. Primăria nu face decât să respecte şi să aplice legea”.

Citit 2362 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.