Comemorarea eroilor Galaţiului din 1918

Comemorarea eroilor Galaţiului din 1918
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ceremonia de ieri-dimineaţă, de la Monumentul apărătorilor oraşului din 1918, a început cu Imnul României; pe viitor, s-ar putea încheia cu Imnul Galaţiului... „Poate că astfel de evenimente ne vor trezi şi pe noi şi mai ales vor trezi în noi atitudini, sentimente, mijloace şi posibilităţi pentru a ne asuma responsabilităţile care ni se cuvin într-o societate care adesea uită de responsabilităţi”, a grăit părintele protopop Eugen Buruiană.

O Gardă de onoare a fost alcătuită de voluntarii din Filiala Galaţi a Asociaţiei culturale „Tomis” – Constanţa, în ţinute militare şi cu armament de epocă.

Nu au bătut clopotele, ca odinioară, dar emoţia s-a simţit! Înfruntând gerul, au venit destui gălăţeni, păstrându-se însă distanţa regulamentară, din precauţie antipandemică. A rememorat, cu date istorice, luptele din 20 – 23 ianuarie 1918 (pe stil nou) muzeograful Ovidiu Nedu, de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Cucu, a prezentat mesajul preşedintelui Costel Fotea, în care se observa că, pentru prima oară, şi Infanteria, şi Aviaţia şi Marina au participat în acelaşi timp la efortul de salvare a oraşului. CJ a făcut „un gest reparator”, refăcând Monumentul în 2018, a amintit preşedintele.  „Aceşti eroi sunt vii, cu toate că au căzut pe câmpuri de bătălie”, s-a adresat publicului viceprimarul Lucian-Valeriu Andrei.

Au depus coroane Consiliul judeţean, Prefectura, Primăria, Garnizoana, Muzeul de Istorie, Filiala Asociaţiei „Cultul eroilor”. Cred că, pe viitor, am putea promova chiar în toată Europa evenimentul (evident, unul de anvergură mai mare), căci întreg continentul a fost salvat atunci prin sacrificiul eroilor noştri.

Citit 929 ori Ultima modificare Joi, 20 Ianuarie 2022 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.