Autorităţile avertizează din nou. Pericol de inundaţii!

Autorităţile avertizează din nou. Pericol de inundaţii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile sunt în alertă ca urmare a creşterilor de nivel ale Dunării, Siretului şi Prutului. Situaţia cea mai gravă ar putea apărea în Galaţi, în zona Valea Oraşului, un punct critic de fiecare dată când apar ploi sau se înregistrează creşteri de nivel ale Dunării.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a luat deja măsuri speciale pentru acest sfârşit de săptămână. Este vorba despre supraînălţări de diguri sau chiar locuri de cazare pentru cei ale căror locuinţe sunt ameninţate de ape.

Cod portocaliu

Începând de astăzi, de la ora 16.00, până pe 27 iunie, ora 16.00, s-a instituit cod portocaliu pe cursurile de apă din următoarele bazine hidrografice din judeţul Galaţi: Corozel, Călmăţui, Geru, Suhu, Lozova, Greaca, Rusca, Mălina, Cătuşa, Chineja, Oarba, Horincea, Bârlad, Berheci şi  Tecucel.

Avertizarea hidrologică a fost emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor şi vizează "scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie cu efect de inundaţii locale, precum şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie", se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

În acelaşi timp, sunt monitorizate în permanenţă digurile de apărare de pe râurile Siret şi Prut ca urmare a creşterilor de debit şi nivel din ultimele ore, dar şi situaţia de la Dunăre, unde ieri, la orele prânzului, se înregistra o cotă de 623 de centimetri şi un debit de 15.030 mc/s.

Pe digul de apărare Bădalan a apărut deja efectul de spălare a pământului, însă s-a intervenit pentru căptuşirea zonelor erodate cu geotextil şi s-au împletit fascine pe o înălţime de aproximativ 70 de centimetri, dublate de două rânduri de saci umpluţi cu pământ. În acelaşi timp se fac patrulări şi au început lucrări de consolidare pe digul de la Prut, unde au apărut infiltraţii.

Pregătiri pentru evacuare

Autorităţile au transmis atenţionări către societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în zonele din apropierea Dunării, la Galaţi, cerându-le să gestioneze situaţia conform planurilor proprii de apărare. În plus, cetăţenii care locuiesc în zone precum Valea Oraşului au fost înştiinţaţi în legătură cu eventuale inundaţii şi s-a făcut pregătirea acestora pentru posibile evacuări.

Situaţia poate fi una destul de gravă, a avertizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă, spunând că se fac deja pregătiri pentru situaţia în care va fi nevoie ca oamenii să fie evacuaţi.

"Direcţia de Sănătate Publică identifică bolnavii, femeile gravide şi persoanele cu dizabilităţi care ar urma să fie evacuaţi primii, din locuinţe, în cazul în care situaţia o va impune. Şi pacienţii spitalului CFR, aflat în Valea Oraşului, ar putea fi evacuaţi, dacă va fi necesară o astfel de măsură", a declarat Chiriţă.

Acesta a precizat că nu s-a estimat un număr al familiilor care ar putea fi evacuate din Valea Oraşului, însă în total, la nivelul municipiului Galaţi, au fost identificate în jur de 350 de locuri de cazare, în diverse cămine şcolare, sau în Azilul de Noapte, unde vor fi duşi gălăţenii evacuaţi, dacă situaţia va impune o astfel de măsură.

Faleza, sub apă

Ieri, la orele amiezii, după ce Dunărea depăşise deja cu 23 de centimetri cota de inundaţie, Faleza Inferioară se afla aproape în întregime sub apă. În tot acest timp, angajaţii restaurantelor din zonă încercau să ridice diguri din saci cu nisip pentru a împiedica apa să intre cu totul în cârciumi.

Citit 2266 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.