Faleza Dunării a răsunat, încă de la primele ore ale dimineţii de ieri de lopeţile zecilor de muncitori care încărcau cu nisip sacii de plastic.
În dreptul sediului Electrica (Gara 8) şi a porţii de intrare în Port Docuri, zeci de lucrători ai ISU Galaţi veniseră să supraînalţe digului deja construit, dinspre Vamă către Moruzzi…
Apa se revărsa, firişor subţire, dar hotărât, pe sub poarta Electrica. Digul de saci era întrerupt după sediul Vămii, la intrarea către Port.
Mai departe, vizavi de Inspectoratul Şcolar, pe digul Dunării, „la lăsătură”, cum i se mai spune – acolo unde este cel mai scăzut nivel al falezei – zeci de muncitori de la Apaterm, Apă Canal, Ecosal şi, evident, Protecţia Civilă aşezau saci peste saci, în calea Dunării. Apele clipoceau exact la nivelul digului de beton, dându-le fiori reci privitorilor din zonă…
Spaimă şi supărare
La adresa Moruzzi nr. 70 apa bălteşte în curte. Nu se poate merge decât pe o potecă improvizată din pietre. (FOTO 2)
„Acolo au venit cu pompele, să dea apa afară, parcă duminică, dar acum iar e apă. Creşte Dunărea, creşte apa în curte. Mie nu mi-e frică, că sunt cu credinţă în Dumnezeu. Stau cu copiii în casă şi nu mi-e frică. Au venit de la Primărie, ne-au întrebat dacă avem unde ne duce, dacă ne evacuează, eu am încredere în domnul primar…”, ne-a spus o femeie, cu un ţânc de fustă.
„Au venit autorităţile, ne-au pus în vedere să fim pregătiţi dacă o fi cazul de ceva, dar încă nu ne-au spus că ne evacuează… Ce pregătiri să fac? Am actele într-o cutie şi … gata! Dacă o fi să plecăm, asta e!”, ne-a spus şi Marin Sângeorzan.
Mult mai supărată, Maria Mihai, de 59 de ani, a explodat: „De ce nu a venit Primăria să ne facă dig din saci, cum au făcut în jurul caselor, în 2006? Bine că au pus saci şi la Vamă şi la societăţi… Eu nu dorm noaptea de grijă, uitaţi, aprind candela în fiecare zi şi mă rog să nu vină apa”, ne-a spus femeia. (FOTO 3).
Şi Tincuţa Partene, mamă a şase copii, speriată, ne-a spus că „aseară la 3 noaptea am venit în casă, am stat la Dunăre, am privit… ne e teamă, unde să ne ducem de aici?”.
Măsurând apa cu privirea
Pe Faleza Dunării, în zona Inspectoratului Şcolar Judeţean, munţii de nisip se transformau în dig format din saci.
„Suntem de la Apaterm, avem în jur de 80 de oameni. Facem dig, cam de jumătate de metru înălţime, să ţină apa”, ne-a spus inginerul Cornel Stamate. (FOTO 4).
Leonora Chereme, cu fetiţa de mână, localnică din Valea Oraşului, venise să vadă cât a mai crescut Dunărea. „Mă ia cu ameţeală când mă uit la ea… dar sper să nu fie cazul să ne evacueze, poate nu vor fi probleme”.
Nu de aceeaşi părere era Neculai Cristea, care „stau în Mazepa, dar viu zilnic să văd Dunărea. E pericol, aţi văzut avertizările… Bine că e digul acesta de pe vremea lui Ceauşescu, că altfel… ne inundam”.
Tot pe faleză am întâlnit şi un alt gălăţean din Valea Oraşului, care a spus că „mai mult ne-au speriat familiile ăştia cu evacuarea lor. S-au speriat oamenii că vine apa”…
Terase inundate, atenţie la şalupe!
La Elice, muncitorii lucrau la refacerea şoselei, semn bun pentru şoferii care fac acum ocol, prin praf, pe după statuia lui I.C.Brătianu. Pe scările de marmură, puzderie de oameni veniţi să vadă cum a inundat Dunărea Faleza. Lumea vine, face fotografii, se miră şi … pleacă. Alţii vin pe terasă la Nic Nic, unicul restaurant de pe Faleză care încă nu a închis, iar de la mese se poate savura un suc, în timp ce Dunărea clipoceşte, calin, la picioare…(FOTO 5)
Mai departe, spre pontonul de ambarcaţiuni, situaţia este alta. Câţiva posesori de şalupe au venit deja la Dunăre, pentru a-şi lua bărcuţele de acolo. (FOTO 6)
Asta, având în vedere avertizarea SADP – administratorul portului – prin care proprietarii sunt sfătuiţi să îşi ia ambarcaţiunile. Oamenii boscorodesc, având în vedere că au dat bani grei pentru chirie şi că administratorul nu îşi asumă nici măcar protejarea lor…
Eduard Grosu, directorul SADP, spune că pontonul a fost proiectat pentru o cotă inferioară celei prognozate, aşa că pentru siguranţa bărcuţelor, e mai bine să fie luate de acolo.
„Logic este ca după ce se liniştesc lucrurile, să se deducă o parte din chirie”, spune Grosu. Din fericire, ieri, bacurile încă circulau, deşi cu greu.
Cotă istorică sau isterică?
Ieri dimineaţă, Dunărea avea 655 de cm şi un debit de 16.340 de mc/secundă. La prânz, România a aflat că la Galaţi s-a atins cota istorică, după declaraţiile ministrului Blaga, în cadrul videoconferinţei.
Lumea s-a panicat. Şi totuşi, ieri, la 12.00, Dunărea măsura 656 de cm şi avea un debit de 16.380 de mc/secundă. În 2006, când s-a înregistrat maximul istoric pe Dunăre, fluviul a atins 657 de cm, moment în care se „bătea recordul negru” atins în 1897, de 656 de cm.