* Trei ţărănişti au aruncat cu ouă în prim-ministrul Emil Boc * Sloganul protestatarilor, aluzie la perioada ’90 şi mesajul către Petre Roman, din partea ţesătoarelor de la Apaca * Ţărăniştii au fost reţinuţi, amendaţi şi sunt cercetaţi penal * După incidentul de la Prefectură, presa „nu a ajuns la timp” ca să îl însoţească pe Boc, la Şendreni * Întors de acolo, în satul Movileni, premierul a spus că nu dânsul se ocupă de organizare! * Concluziile de la Şendreni: „la televizor”! * În urma maşinii cu premierul, câteva femei din Movileni s-au plâns că Emil Boc nu a stat să le asculte problemele *
Prim-ministrul Emil Boc a fost atacat cu ouă şi roşii, sâmbătă, la Galaţi, în faţa Prefecturii. Premierul abia terminase de coordonat şedinţa comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
În momentul în care a ieşit din Prefectură, primul ministru Emil Boc a fost atacat cu ouă şi roşii, de trei persoane, pe care jurnaliştii locali le-au recunoscut imediat: Marian Popa, preşedinte PNŢCD Galaţi, Ioan Furtună, vicepreşedinte PNŢCD şi Geanina Caracaş, preşedintă a organizaţiei de tineret şi purtătoare de cuvânt a PNŢCD Galaţi, toţi fiind reţinuţi de jandarmi.
În timp ce aruncau cu ouă, cei doi bărbaţi au scandat „Nu vrem lei şi nici valută/Vrem ca Boc să ne răs… ută”. Iniţial, nimeni din cei prezenţi nu a înţeles mesajul care era evident peiorativ, însă ulterior lucrurile s-au luminat.
Sloganul aduce aminte de ce se spunea, în folclorul anilor ’90 că ar striga susţinătoarele de la Apaca ale premierului Petre Roman de la acea vreme…
Mesajul, aruncat acum către primul ministru Emil Boc a vrut să spună, în esenţă, că starea naţională de haos şi incertitudine este similară cu cea de după Revoluţie… Ca şi cum cei 20 de ani de democraţie s-ar fi topit peste noapte…
Ce a urmat după atacul tărăniştilor?
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Costin Barbu, „cei trei au fost reţinuţi şi amendaţi, conform Legii 61/1991. Tânăra a primit o sancţiune de 700 de lei, pentru adresarea de injurii şi constituire de grup care aduce atingere ordinii şi liniştii publice, iar bărbaţii au primit o amendă în valoarea de câte 1.000 de lei, pentru constituire de grup care aduce atingere ordinii şi liniştii publice şi aruncarea cu obiecte asupra unor persoane”.
De la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Ştefan Gohoreanu, am aflat că „poliţiştii Secţiei 1 s-au autosesizat, iar celor trei li s-au întocmit dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri. Instanţa va decide ce se va întâmpla în continuare”.
* Au lăsat presa cu ochii … în apă!
Cum, necum, deşi la Prefectură, înainte de atacul cu ouă, premierul le spunea jurnaliştilor „ne vedem la Şendreni”, după incident, ziariştii au ajuns la Movileni… după ce premierul deja se urcase în camionul militar şi, împreună cu un alt camion (destinat presei), a plecat prin apă…
Aşadar, toţi jurnaliştii au rămas la malul apei… În afară de jurnalistul "Vieţii libere", Vasile Caburgan, care, inspirat, nu a urcat în microbuzul Poliţiei de Frontieră cu care au venit toţi ceilalţi ziarişti, de la Prefectură la Movileni!
Datorită inspiraţiei sale, cotidianul nostru vă prezintă în exclusivitate fotografiile premierului la Şendreni, unde a vizitat digul experimental, în continuarea căruia s-a construit altul, din pământ amestecat cu zgură adusă de combinatul Arcelor Mittal Galaţi.
Însoţit şi de deputatul PDL Mircea Toader, dar şi de secretarul de stat MAI Mihai Capră (fost prefect al Galaţiului), Emil Boc a vorbit cu reprezentantul firmei care a adus digul experimental şi i-a felicitat pentru mobilizare pe oamenii care nu dorm de o săptămână, luptând să ţină în frâu apele Siretului.
Întors la Movileni, primul ministrul Emil Boc a declarat, referitor la incidentul cu ouăle: „Eu nu am văzut nimic… dreptul la protest al oamenilor nu poate fi oprit dar vreau să vă spun că 2-3 oameni nu mă vor opri, chiar dacă protestează, să fiu prezent în ţară oriunde e nevoie, la Galaţi, sau în altă parte. Voi merge oriunde e nevoie”!
O declaraţie curajoasă pentru un premier întâmpinat ostil de două ori într-o săptămână, la Galaţi… Ieri însă, premierul nu a mai venit la şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, desfăşurată la Galaţi.
Oricum, primul ministru s-a declarat deranjat de faptul că presa l-a întrebat de ce a plecat la Şendreni fără ea şi, întrebat ce a făcut acolo, ne-a spus „s-a dat la televizor!” – aluzie la cele două echipe TV (Realitatea şi Antena) care erau în zonă încă de dimineaţă, şi au avut capacitatea de a transmite în direct vizita…
Din nou, oameni supăraţi pe Boc
După ce a plecat din Movileni, câţiva săteni şi-au manifestat vehement nemulţumirea că premierul nu s-a oprit să stea de vorbă şi cu ei.
„De ce nu a oprit să ne întrebe ce facem? Uite, nu mai avem apă de băut de o săptămână, de când s-a inundat drumul, pentru că s-a spart şi conducta de apă. Noi suntem pensionare, nu avem bani să cumpărăm apă… Vai de capul nostru!”, ne-a spus două femei din satul Movileni, Elena Manole şi Smărăndiţa Nistor.
Femeile fac parte dintre localnicii săraci care nu s-au branşat la sistemul centralizat de apă al satului, ci s-au racordat ilegal la conducta de apă ce deserveşte fostul triaj Barboşi. Această conductă a fost afectată de inundaţii şi aşa femeile au rămas pe uscat!
Explicaţie foto 2: La Şendreni, primul ministru i-a salutat pe cei care se luptă cu Siretul
Explicaţie foto 3: Oamenii din satul Movileni s-au supărat că premierul nu a stat de vorbă cu ei