Dig în 36 de ore

Dig în 36 de ore
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Până marţi dimineaţă, digul de protecţie a Văii Oraşului ar trebui să aibă un metru şi jumătate înălţime * Dacă nivelul Dunării va pune în continuare probleme, se vor face breşe în digurile din aval şi amonte de Galaţi * Inundarea malului tulcean – ultima soluţie! *

Unda de viitură pe Dunăre este aşteptată la Galaţi în jurul datei de 9 iulie. Unii spun că ar fi vorba de 8 iulie, alţii, de noapte de 9 spre 10 iulie.

Pentru cei aproximativ 7.000 de locuitori din Valea Oraşului, în pericol de a fi inundaţi dacă Dunărea atinge Cota de Pericol de 700 de cm, noţiunea de „noapte bună” nu mai există.

Nici de „calm” sau „linişte”. Exasperaţi de atâta aşteptare încordată şi înfricoşaţi de prognoze, lucrările non-stop de la dig şi recensământul posibililor sinistraţi, oamenii au venit, ieri, în faţa Prefecturii.

Cu două afişe din carton pe care scria „Salvaţi Valea Oraşului” şi „Salvaţi istoria şi economia Galaţiului”, oamenii au vrut să atragă atenţia asupra stării lor de spirit.

După şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, localnicii nu au fost câtuşi de puţin calmaţi, din contră chiar. Totuşi, cu o logică de om simplu, dar Om, ei au spus că vor merge să dea o mână de ajutor supraînălţării digului de protecţie, care, în termen de 36 de ore, trebuie să fie gata şi să ţină viitura departe de casele lor.

Sâmbătă, apel la calm, duminică, la fel

Sâmbătă, la Prefectura judeţului Galaţi, au sosit şi prefectul judeţului Brăila, Dumitru Popa şi preşedintele CJ Tulcea, Victor Tarhon. Cum era şi de aşteptat, toată lumea a concluzionat că se vor discuta cel puţin două din variantele cel mai vehiculate în ultimul timp, prin care nivelul Dunării ar putea scădea: inundarea Insulei Mari a Brăilei sau spargerea digului de pe malul tulcean, de la Cotul Piscii şi inundarea miilor de hectare de teren agricol.

Totuşi, oficial nu s-a nominalizat niciuna dintre variante. După şedinţa comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, prim-ministrul Emil Boc a declarat că „până mâine [duminică] la ora 16.00 se vor face toate scenariile tehnice pentru a se evita  pagubele pricinuite de inundaţiile de la Galaţi.

Se va lua o decizie fundamentată pe ştiinţă, nu pe emoţie. Este important să ne păstrăm luciditatea şi din toate alternativele pe care le avem la dispoziţie să o alegem pe cea care ne produce cele mai mici pagube în contextul în care de evitat nu putem evita unele pagube materiale”.

Ieri însă, după şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, preşedintele acestui comitet, ministrul Vasile Blaga, a făcut apel la calm, atât către gălăţeni, cât şi către tulcenii din Grindu…

Dig sau deversări controlate în amonte şi aval

După şedinţa care a ţinut două ore, timp în care oamenii din Valea Oraşului fierbeau afară şi discutau cu Roman Apostol Picu, consilier care le-a spus că a copilărit în Port, a fost făcută publică şi decizia: în termen de 36 de ore, în Valea Oraşului trebuie construit un dig!

Digul, care, în final, va avea o lungime de 4,5 km şi o înălţime de 1,5 metri, a început să fie construit încă de aseară. Pentru ca treaba să meargă repede, iar digul să fie gata până marţi dimineaţă, s-a luat decizia suplimentării cu 1.400 de oameni a lucrătorilor MAI şi MApN. Treaba se va derula sub ochii a 45 de specialişti de la Apele Române, însă sunt bineveniţi şi voluntarii, a insistat ministrul Blaga.

Dacă digul nu va fi suficient, iar apa va creşte la cota de 690 de cm, se vor face deversări controlate în amonte şi aval de Galaţi. Prima variantă prezentată de Blaga ar fi spargerea digului la Călăraşi –Râul, iar a doua variantă, producerea unei breşe în zona Borcea de Sus şi Borcea de Jos.

„Aici avem rezerve foarte mari, pentru că ar fi inundată autostrada. Probabil că nu vom apela nici într-un caz la inundarea celor două incinte Borcea de Sus, compartimentul 3, şi Borcea de Jos, compartimentul 3, pentru că ar fi cam 15 cm de apă peste autostradă şi CFR şi am rupe legătura Constanţa-Bucureşti”, a declarat ministrul Vasile Blaga. 

Abia a treia variantă este cea pe care o tot aşteaptă mulţi gălăţeni (şi despre care „Viaţa liberă” scrie de ani buni), mai ales aceia care „au prins” vremurile când peste mal, la Cotul Pisicii erau bălţile naturale ale Dunării, nu îndiguiri, ca acum.

„Soluţia ultimă va fi ruperea digului la Cotul Pisicii, deci Dunărea să meargă pe vechiul şenal şi pregătirile pentru acest lucru vor începe tot de azi. Dar convingerea mea este că digul pe care îl vom construi va rezista”, a mai spus Blaga.

Acesta a adăugat: „Să nu se sperie locuitorii din Grindu, pentru că începe ridicarea cu 5 metri a digului de acolo, utilaje avem suficiente,  pentru că nu dorim să facem bine unor oameni în detrimentul altora”.

Când oamenii din Valea Oraşului au aflat de aceste decizii, au fost dezamăgiţi. Speriaţi, ei au spus că mai bine se decidea inundarea la Cotul Pisicii. Însă oamenii nu au reacţionat la nervi, poate şi din cauza oboselii acumulate după o săptămână tensionată. „Vom merge să ajutăm la dig”, ne-a spus unul din locuitori, Neculai Pleşa.

Oamenii de bază ai Guvernului au rămas aici

Cine are grijă de noi?

Deşi ministrul Vasile Blaga a plecat ieri, după ce a vizitat, aseară, digul din Port, în Galaţi au rămas oameni de bază ai Guvernului: Mihai Capră, secretar de stat MAI şi vicepreşedinte al comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, general-maior Liviu Viorel Nemeş, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi colonel Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată.

Cei trei vor monitoriza non stop Dunărea şi vor gestiona situaţia. Iar dacă gălăţenii nu au auzit prea multe despre cele două cadre militare, pe Mihai Capră îl ştie toată lumea.

Doar a fost prefect la viitura din 2006 şi nu ne-am inundat! Să sperăm că experienţa sa se va împleti în mod fericit cu vitalitatea prefectului Cosmin Păun!

Desigur, în Galaţi sunt mulţi alţi oameni cu experienţă şi cu dorinţă de a da o mână de ajutor oraşului. Ştiţi punctul nevralgic: Valea Oraşului! 

Explicaţie foto 2: Ieri, Bucureştiul s-a mutat la Galaţi – cei mai înalţi funcţionari publici au căutat, timp de două ore, soluţia cea mai bună pentru ca oraşul să nu fie inundat de Dunăre

Explicaţie foto 3: Locuitorii din Valea Oraşului au primit cu tristeţe decizia luată, dar au hotărât să lucreze şi ei la dig

Citit 3430 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.