* Secretarul de stat MAI, Mihai Capră: „în acest moment aş cumpăra teren în Valea Oraşului!” * Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco: „pericolul vine pe canalizare!” * Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac: „o breşă la Cotul Pisicii scade nivelul Dunării cu 40 cm! *
Ieri, după ce digul de apărare se finalizase, iar pe faleză se lucra la retuşuri – se mai puneau saci, se instala digul experimental, ca „soluţie de rezervă”, se mai trăgea, cu pompele, apa infiltrată -, părerile erau împărţite despre siguranţa Galaţiului. Iar când părerile sunt susţinute şi de oficialităţi, desigur că acestea prind greutate…
Mihai Capră garantează pentru Valea Oraşului
Prezent pe digul de pe faleză încă de la primele ore ale dimineţii, vicepreşedintele comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă Galaţi, secretarul de stat Mai Mihai Capră, era încrezător în rezistenţa digului. „În momentul de faţă, digul este aproape finalizat, se va mai lucra la detalii, la consolidare, acolo unde sunt infiltraţii şi vom avea în continuare atenţia mărită. Însă dacă prognoza hidrologică se menţine în continuare, aproape sigur digul rezistă”, ne-a declarat fostul prefect al Galaţiului, Mihai Capră.
Deci, varianta spargerii digului de pe malul tulcean, de la Cotul Pisicii pică?, am întrebat. „Evident! Şi aşa era o variantă de avarie, însă în acest moment aş cumpăra teren în Valea Oraşului!”, a răspuns Mihai Capră.
Vicele avertizează asupra pericolului din subteran
„Rămân la ideea că cei de la Guvern ar trebui să ia în calcul măsura extremă, să se dea drumul la dig, la Cotul Pisicii, astfel încât să salvăm oraşul… Nu vorbesc de rezistenţa digului de pe malul gălăţean, dar există pericolul ca la un moment dat, dacă nivelul ajunge la 700 de cm, să nu mai facă faţă pompele de la Staţia de Pompare, unde deja acţionăm cu două din patru pompe… Iar dacă pompele nu mai funcţionează, iar nivelul Dunării este aşa de ridicat, e pericol ca apele să iasă prin sistemul de canalizare, în oraş!”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Preşedintele CJ susţine spargerea la Cotul Pisicii
Şi preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, îi împărtăşeşte ideea referitor la spargerea digului de pe malul tulcean: „Dacă s-ar inunda Valea Oraşului, ar fi pierderi uriaşe, în Port Bazinul Nou, Port Docuri, Şantierul Naval, s-ar închide traficul de mărfuri.
Toate acestea s-ar întâmpla dacă nu stăvilim apa şi nu facem o breşă la Cotul Pisicii. O breşă acolo înseamnă o scădere de 40 de cm la noi, însă, într-adevăr, trebuie să ne gândim şi la aşezările din Tulcea, la Grindu şi Luncaviţa, care, dacă ar fi avut un sistem bun de apărare contra inundaţiilor, nici nu ar mai fi avut acum emoţii”.
Şi gălăţenii vor asta!
Dacă autorităţilor le-a trebuit ceva timp până să declare oficial că ar fi bine să se producă breşa la Cotul Pisicii, gălăţenii de rând au afirmat acest lucru încă de duminică.
Locuitorii din Valea Oraşului chiar au venit la Prefectură duminică şi au cerut într-un glas aplicarea acestei măsuri, despre care, însă, ministrul Vasile Blaga a spus că este „o soluţie extremă”, un fel de „plan B”.
Ulterior, mai exact luni, după ce a premierul Emil Boc a vizitat localitatea Grindu, a spus că speră ca „Planul B să nu fie niciodată aplicat”. Oamenii din Port au însă alte păreri. Ieri, pe malul Dunării, fraţii Badiu spuneau că „să spargă digul la Cotu Pisicii acolo, nu se inundă oamenii de acolo, că dau drumul controlat, pe lângă Grindu… Acolo e o grămadă de spaţiu, intră apă la greu acolo… sunt multe terenuri pe care nici nu se cultivă nimic”.
Şi domnul Mihai s-a declarat pentru renaturarea bălţilor de acolo: „dacă ar inunda, ar fi bine, pentru că ar fi bălţile cum au fost odată… ar fi raiul pescarilor”.
Nimeni însă din cei care se declară pentru o astfel de măsură – dezbătută şi la viitura din 2006 – nu spune clar ceva şi despre oamenii din Grindu. Câţi sunt, ce ar însemna inundarea acolo… Se ştie că pentru protecţia satului, digul trebuie înălţat cinci metri! Asta înseamnă că acum, dacă s-ar sparge, casele celor din Grindu ar fi luate cu putere de ape şi duse, departe…