Răscoala de la Bălăşeşti

Răscoala de la Bălăşeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sediul Primăriei Bălăşeşti a fost asediat, ieri, de zeci de localnici * Revoltaţi, oamenii acuză faptul că primarul Marian Toniţa a pus practic stăpânire pe actele pentru sutele de hectare de pământ care le aparţin, evitând să le înscrie în Registrul agricol * Surse care vor să-şi păstreze anonimatul afirmă că sătenilor li se pun beţe în roate de către primar, pentru ca aceştia să nu poată pleca de la firma de arendă condusă de fiul său * Scandalul a izbucnit în momentul în care o firmă din Bucureşti, Ice Blink Consulting, a anunţat că oferă aproape dublu la hectar faţă de cât oferă firma fiului primarului Toniţa *

O adevărată răscoală este pe cale să se petreacă la Bălăşeşti, iar miza conflictului este una consistentă: arenda pentru circa 800 de hectare de pământ. „Ce a fost la Deta e jucărie pe lângă ceea ce e aici”, ne declara, ieri, unul dintre participanţii la „asediul” Primăriei.

Scandalul nu e nou, el se tot repetă de doi ani încoace, iar „Viaţa liberă” a mai scris despre acest subiect. Cert este că situaţia de la Bălăşeşti cuprinde absolut toate condimentele necesare unei poveşti cu iz penal: ameninţări şi chiar loviri, şantaj, eludarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, lucrări abuzive, modificarea unilaterală a unor contracte, acuzaţii aduse poliţiştilor etc.

Pe scurt, lucrurile stau astfel: în 2005, 300 de localnici ai comunei Bălăşeşti au semnat contracte de arendă cu firma SC Hobana, al cărei consiliu de administraţie îl avea ca preşedinte pe Marian Toniţa, actualul primar al comunei. În anii următori, SC  Hobana s-a transformat în SC Tonitza SRL, administrată de fiul primarului Toniţa. Contractele de arendă au fost semnate pe cinci ani, dar – spun oamenii – au fost prelungite unilateral de către reprezentanţii firmei Tonitza, cu încă un an.

Între timp, pentru proprietarii din Bălăşeşti s-au ivit şi alte oportunităţi, mult mai avantajoase. Cea mai recentă o reprezintă oferta firmei bucureştene Ice Blink Consulting, care le-ar aduce proprietarilor de terenuri din Bălăşeşti o arendă dublă faţă de cât e în prezent.

Oamenii au vrut să plece din firma Tonitza, numai că, surpriză: Primăria refuză să le înregistreze terenurile în Registrul agricol, ţinându-i practic „prizonieri” în vechea societate, cea administrată de fiul primarului.

Sunt 245 de proprietari de terenuri în această situaţie, şi absolut de fiecare dată când au cerut să li se înregistreze actele pentru un nou arendaş, Primăria a refuzat. A făcut asta în 2009, la fel şi anul trecut, în septembrie, când au expirat contractele, a făcut acelaşi lucru şi acum.

„Ne-au furat o recoltă de 11 miliarde de lei vechi”

„Nu am fost de pe vremea CAP-ului aşa de săraci cum suntem acum. De fapt, de atunci nu mai avem coşare pline, ne-au sărăcit într-un hal de nedescris.

Nu reuşim acum, la sfârşitul ciclului de producţie, să ne retragem pământul şi să ne înscriem  în altă societate care lucrează mai bine pământul şi ne oferă alte avantaje în acelaşi timp. Vrem doar să ne retragem din această societate pe cale amiabilă, însă ni  se pun piedici. Avem cereri depuse, însă nu ştim cine le gestionează”, ne-au spus oamenii.

Declaraţiile sătenilor din Bălăşeşti sunt confirmate şi de reprezentanţii firmei bucureştene: „Avem un litigiu pe nişte terenuri lucrate abuziv de firma primarului şi a fiului său. Sunt 825 de hectare pentru care avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, dar care sunt nesocotite cu bună-ştiinţă. Sunt 340.000 de euro pe care firma Tonitza le-a încasat ca subvenţii anul acesta de pe terenurile noastre şi ne-au furat o recoltă de grâu de aproximativ 11 miliarde de lei vechi”, ne-a declarat şi reprezentantul Ice Blink Consulting, Wilhelm Teisi, spunând că se va ajunge cu „cazul Bălăşeşti” până la CEDO şi Comisia Europeană.

Citit 2120 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.