Ambasada Franceză şi... generalul Berthelot au „descălecat” chiar ieri la Galaţi!

Ambasada Franceză şi... generalul Berthelot au „descălecat” chiar ieri la Galaţi!
Ambasadoarea Franţei, alături de primarul municipiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ieri, 2 noiembrie, s-a semnat o pagină cu totul şi cu totul specială în viaţa vechiului şi gloriosului oraş Galaţi, unde în ianuarie 1918 a fost schimbată, printr-un act de eroism nebunesc, istoria întregului continent, atunci când numai 500 de români cu numai opt tunuri calibru 75 au înfruntat 12.000 de bolşevici şi 90 de tunuri calibru 300, americane!

Astfel, Excelenţa Sa doamna Laurence Auer, ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară a Republicii Franceze la Bucureşti, însoţită de ataşatul Apărării Franţei în România şi de un grup de militari francezi, ne-a făcut onoarea de a participa la Proiectul "Memorie, solidaritate, pace”, desfăşurat de Fundaţia IKON, în administrarea prof. Mărioara Popa, proiect aflat deja în al 22-lea an. 

Alocuţiunile susţinute de şefa diplomaţiei franceze au continuat cu cele ale autorităţilor locale: prefectul judeţului, primarul municipiului Galaţi, un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi de către preşedinta Fundaţiei IKON, care realizează de ani buni acest pod cultural cu Franţa.

Am salutat cu toţii Imnul Franţei şi cel al României, interpretarea emoţionantului lied „Ave Maria”, de Franz Scubert,  depunere de coroane din partea autorităţilor deja citate, precum şi din partea Ministerului Apărării al României, prin Garnizoana Galaţi, dar şi de către reprezentanţii Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”.

O surpriză primită cu aplauze şi cu multă bucurie atât de oaspeţi, cât şi de publicul format din părinţi, dascăli şi copii cu flori, cu steguleţe ale celor două state, înveşmântaţi în costume populare, a constat reconstituirea istorică a decorării municipiului Galaţi către Franţa, la 21 Octombrie 1922, pe un scenariu scris de subsemnatul, care am avut şi onoarea să-l interpretez pe primarul care a primit înalta decoraţie franceză acum mai bine de un veac, alături de cunoscutul actor Vlad Vasiliu, care i-a dat viaţă generalului Henri Mathias Berthelot.

Emoţionantă a fost şi prezenţa în public a strănepoatei unuia dintre eroiii căzuţi pentru salvarea Galaţiului şi practic a lumii întregi, gălăţeanul Costache State, un talentat lăcătuş de la Şantierul Naval "Gheorghe Fernic", cu atelier deschis în strada Morilor. Profesoara l-a avut alături chiar pe unul dintre nepoţii săi, stră-stră-strănepotul luptătorului căzut pentru salvarea viitorului gălăţean, Fabian Alexandru State, elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială nr. 11. Stră-stră-strănepotul eroului  a avut acum surpriza să dea mâna chiar cu primarul.  Am mai aflat de la el şi faptul că ai săi colegi îl privesc acum cu interes şi îi ascultă vechile poveşti eroice de familie. „Patriotismul este ceva bun”, este convins acum elevul.

Primarul Theodor Thenea l-a condus pe Fabian până la primarul în funcţie al Galaţiului, Ionuţ Puchianu. Edilul i-a întins mâna şi a primit din mâinile viitorului oştean decoraţia Croix de Guerre originală, aşezată în mod meticulos pe o pernuţă de catifea.

Dialogul scenetei a fost şi în română şi în franceză, aşa cum şi ambasadoarea ne-a făcut onoarea de a ni se adresa în discursul său mai mult în română!

În scenariu, primarul Theodor Thenea a evocat, pentru conştiinţa gălăţenilor, meritele celor care au salvat locuitorii oraşului în Primul Război Mondial, precum primarul Constantin Ţinc, farmacistul, cel care a convins Guvernul să aprovizioneze oraşul înfometat, comandorul Constantin Rizea, comandantul Garnizoanei Galaţi în acea luptă disperată, dr. Alexandru Carnabel, şeful spitalelor gălăţene ce a împiedicat tifosul să facă şi aici ravagii, ziaristul cu totul independent Ion Burbea, care a organizat colecte şi mese ale săracilor la sediul coitidianului „Înainte GALAŢII-NOI”, prefectul Poliţiei, viitorul primar de legendă Ghiţă Vasiliu, senatorul Gheorghe Fernic, cel care a transformat şantierul său naval în salvatoare industrie de război şi chiar a negociat cu celebrul Krupp cumpărarea de material de război. Dar şi francezii, precum doctorul Clunet, şeful Misiunii Medicale Franceze din România, dr. Paul Germain, răpus de tifos chiar în a treia zi după sosirea sa la Galaţi şi, nu în ultimul rând, generalul Berthelot, prietenul românilor, care i-au zis cu drag „taica Berthelot”!

Actorul Vlad Vasiliu, de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", în rolul generalului Berthelot, alături de vicepreşedintele Filialei Asociaţiei Culturale Tomis - Constanţa, fr reconstituiri istorice cl. (r) Adrian Tăbăcaru (în dreapta imaginii), în rol de ofiţer român, iar în stânga imaginii, jurnalistul Victor Cilică, acum în rolul primariului Galaţilor Theodor Thenea, avocat, cel care a primit înalta decoraţie chiar din mâna generalului francez, jurnalistul scriitor şi dramaturg fiind şi cel care a semnat textul scenariului teatral pus în scenă în Careul Militar Francez de la "Eternitatea"

Urmaşul eroului Costache State, alături de bunica sa, prof. Ioana Stoian – vicepreşedintă a Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", la primul interviu din viaţa sa, şi încă pe un post de radio naţional!

Foto: Mioara Cilincă

Citit 867 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.