Caravana cu desene animate

Caravana cu desene animate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la prânz, gălăţenii care s-au întâlnit prin oraş cu caravana Muzeului de Artă Vizuală s-au întors instantaneu în timp, în vremea copilăriei. Trei personaje din benzile desenate, cam de mărimea unui copil bine făcut de clasa I, „s-au plimbat” pe străzi, de la muzeu până la Grădina Botanică. Ştrumful, Mickey Mouse şi Astro Boy, trei sculpturi realizate la Tabăra „Alandala” de unul dintre membrii Grupului „Athanor” s-au mutat, ieri, într-o nouă casă.

Drumul nu a fost însă lipsit de peripeţii. Ca şi cum cele trei personaje ar fi avut viaţă, la fiecare hop se clătinau de parcă ar fi vrut să-şi ia tălpăşiţa prin Galaţi.

Aşa că „părintele” lor, artistul Tudor Şerban, a trebuit să urce pe platforma maşinii care le-a transportat, ca să le susţină. Cu atât mai mult, caravana cu personaje desprinse din basmele de pe Minimax a atras privirile trecătorilor, plăcut surprinşi.

Dacă nu le-aţi văzut defilând prin oraş, atunci aveţi ocazia să vă întâlniţi cu cele trei sculpturi la Grădina Botanică, la intrarea din Ţiglina I. Trebuie să ştiţi că artistului i-a făcut mare plăcere să le creeze, mai ales că este un mare fan al benzilor desenate. El a folosit cu imaginaţie doze de sucuri, iarbă artificială, PET-uri, spumă poliuretanică, farfurii din plastic de unică folosinţă, metal, poliester şi multe culori.

„Am intitulat ansamblul celor trei lucrări «Omagiu», deoarece am înfăţişat câte un personaj reprezentativ pentru animaţia din diferite zone ale lumii, respectiv Belgia pentru Ştrumf, America pentru Mickey Mouse şi Japonia pentru Astro Boy. În plus, pentru mine a fost şi o temă de studiu în cadrul doctoratului pe care-l fac la Cluj, pe tema «Social şi estetic în banda desenată»”, am aflat de la autorul lucrărilor.

Deşi ultimele lucrări realizate în cadrul taberei vor fi dăruite altui muzeu abia săptămâna viitoare, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, spune că aşteaptă cu nerăbdare ediţia de anul viitor:

„Iniţiativa pornită de la Consiliul Judeţean, aceea de a organiza un periplu muzeal, s-a potrivit perfect cu ideea taberei «Alandala». Acum, aproape de final, nu putem fi decât trişti că nu mai este agitaţia de acum câteva zile, că nu se mai aud flexurile, că nu mai vin oameni să vadă ce lucrăm”.

Eduard Constandache, coordonatorul Grupului „Athanor” şi iniţiatorul taberei, se bucură că a reuşit să-i aducă în atenţia publicului pe membrii grupului şi că, prin intermediul Muzeului de Artă Vizuală, au promovat şi o atitudine ecologistă.

Citit 1055 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.