O nouă schemă de creditare menită să vină în sprijinul fermierilor a fost lansată în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)
"Creditul Fermierului" va permite accesarea de împrumuturi cu dobândă de 1,95 la sută și ROBOR suportat de stat. Acest program de creditare, ce va fi valabil până pe 30 iunie a.c., este menit să le faciliteze fermierilor accesul la lichidități în pregătirea noului an agricol și depășirea crizei induse de războiul din Ucraina.
Proiectul de "Ordonanță privind aprobarea schemei de ajutor de stat «Creditul Fermierului», în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei" a fost lansat de MADR în dezbatere publică vineri, 12 ianuarie. Măsura vine în condițiile în care, cu câteva zile înainte, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), ce reunește mai multe organizații ale fermierilor, a solicitat MADR să lanseze în regim de urgență creditele cu dobândă subvenționată pentru fermieri prevăzute pentru începutul lui 2024.
După un an 2023 marcat de secetă în multe județe - Galațiul fiind printre cel mai afectate, cu majorări la prețul inputurilor agricole, al motorinei și cu un preț scăzut la produsele agricole, "începutul anului îi găsește pe foarte mulți producători îndatorați, în prag de faliment", amintește Alianța pentru Agricultură și Cooperare, iar schemele de creditare sunt absolut necesare pentru a salva fermele și anul agricol 2024. Organizația precizează că unii dintre furnizorii de inputuri au acceptat amânarea executărilor silite în baza noilor credite menite să sprijine fermierii, dar și aceștia au nevoie de o perspectivă financiară clară.
"La acest moment, fără un calendar clar al disponibilității acestor finanțări, creditorii fermierilor nu mai sunt dispuși să înțeleagă situația delicată a acestora și vor începe din această lună să introducă acțiunile silite de recuperare a sumelor datorate, ceea ce va bloca financiar activitatea exploatațiilor chiar înainte de începerea campaniei agricole de primăvară, cu compromiterea întregului an agricol", se arată în adresa AAC adresată Ministerului Agriculturii.
Primele scheme de finanțare
Drept răspuns, după cum v-am prezentat în paginile ziarului "Viața liberă", MADR a lansat miercuri, 10 ianuarie, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență prin care fermierii afectați de seceta din anul 2023, precum cei gălățeni, ar urma să beneficieze, în anumite condiții, până la sfârșitul anului, de suspendarea plății creditelor contractate.
Acesteia i se adaugă acum schema "Creditul Fermierului", care prevede că se acordă un ajutor de stat beneficiarilor eligibili, în vederea finanțării capitalului de lucru, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.
Instituțiile de credite înscrise în program vor acorda beneficiarilor în conformitate cu normele proprii de creditare în vigoare, credite non-revolving (cu grafic de rambursare - n.r.) pentru finanțarea capitalului de lucru, pe o perioadă de maxim 60 de luni, fără posibilitate de prelungire.
Rata dobânzii aferentă creditelor va fi rata dobânzii formate din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95 la sută pe an. Marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către instituția de credit în toate etapele creditării. Marja nu include taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare, precum: taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor și altele asemenea.
Pașii procedurali
Potrivit actului normativ, schema de ajutor de stat "Creditul Fermierului" devine operațional după data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar acordurile de finanțare vor fi emise până cel târziu la data de 30 iunie 2024, fără a se depăși bugetul schemei prevăzute în program.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 164,1 milioane euro, și se estimează că ea va avea aproximativ 3.500 de beneficiari.
Proiectul de ordonanță privind "Creditul Fermierului" va fi în dezbatere publică timp de zece zile, mai multe detalii privind actul normativ fiind disponibile pe site-ul MADR, în secțiunea Proiecte de acte normative.
Pe lângă creditele agricole cu dobândă subvenționată din cadrul "Creditul Fermierului", Alianța pentru Agricultură și Cooperare a comunicat MADR că un al doilea credit așteptat pentru a fi lansat în 2024 este "cel pentru consolidarea și securizarea exploatațiilor în vederea achizițiilor de terenuri pe o perioadă de 20 de ani și care să includă, pe de altă parte, și finanțarea investițiilor pentru dezvoltarea fermelor, cu sume de până la 10 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu dobândă de 2 la sută".
Vom reveni pe aceste subiecte în edițiile viitoare ale ziarului "Viața liberă", pe măsură ce informațiile privind stadiul acestor scheme de finanțare vor fi disponibile.