Ofertă bună, bani să fie!

Ofertă bună, bani să fie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lumea de pe lume în Piaţa Centrală! Cumpărători cu sacoşele goale, vânzători cu buzunarele la fel, degustători de vin sau must la pahar (un leu), ori „tradiţionalişti” care se înfruptă din pastrama de oaie (şase lei pentru 100 de grame), gură cască la scena pe care cântă interpreţii populari, poliţişti care-i supraveghează pe hoţii de buzunare, şuţi care supraveghează şi ei… ce nu pot vedea poliţiştii, copii, căţei (unul chiar în hala de legume!), flori, bostani, ceapă roşie „de Buzău”, broccoli „de Barcea”, vin „de Nicoreşti”, miere „de Vânători”, brânză „de Sibiu” şi câte şi mai câte!

Mai scump decât luni, mai ieftin decât în 2010

Oferta variată de fructe (struguri, de la 2,5 la 5 lei/kg), legume, peşte (de la tradiţionalii crap - 11,9-14,9 lei/kg şi somn – 14-16 lei/kg, până la delicatese, precum raci vii - 10 lei/kg, sau şalău – 15,9 lei/kg), brânză (24-26 lei/kg telemeaua şi caşul de oi, 16 lei/kg urda de oaie), carne etc a fost temperată doar de austeritatea bugetară a cumpărătorilor.

„Oferta este bună, bani să fie!”, ne-a spus doamna Ileana Mardare, care a preferat să cumpere un kilogram de babuşcă (cu patru lei), în loc de o bucată de pastramă de oaie (care ajungea la 10 lei). Nu toată lumea a rupt tradiţia, majoritatea oprindu-se şi la mesele întinse, pentru a gusta măcar un mic (1,5 lei bucata).

„Preţul zilei” de ieri – 1,5 lei/kg pentru roşii, murături, sau varză roşie. Se mai vând: castraveţi cu 2,5 lei/kg, fasole păstăi – patru lei/kg, ardei kapia –2,5 lei/kg, varză albă – un leu/kg. „Preţurile sunt mai mici decât anul trecut, dar mai mari decât cele care se practicau acum câteva zile în piaţă, înainte să se deschidă târgul. Acum două zile am cumpărat castraveţi cu 1,5 lei/kg iar acum se vând cu 2,5 lei. Scump!”, ne-a spus Lenuţa Neagu, care nu cumpărase decât nişte mărar uscat.

Branduri locale: broccoli de Barcea şi conserve de la tanti Anica

Oferta târgului din acest an are premiere sau „exclusivităţi”, cum le laudă vânzătorii: „Avem broccoli de Barcea, exclusivitate, de la producătorul Vasile Blănaru, care mai cultivă, tot în exclusivitate, şi gulie roşie şi albă! Lumea nu prea ştie ce este broccoli, întreabă dacă e din străinătate şi cum se găteşte. Îl vindem cu patru lei kilogramul”.

În hală, alţi producători. „Suntem de la Vânători, avem mere, gogoşari, ţelină, ceapă, ardei roşii…”, ne povesteşte o doamnă care muşcă, demonstrativ, dintr-un măr. „Am venit cu miere de la Vânători, sat Costi. Vindem poliflora cu 20 de lei, iar pe cea de salcâm, cu 25 de lei”, ne spune o altă domnişoară. Tot la tarabe, în piaţă, este şi tanti Anica, pe care deja clienţii o cunosc bine.

„Eu prepar conserve şi le vând în piaţă. Lumea cumpără de la mine, pentru că ştie că sunt curată, eu mănânc cu copiii mei, că patru am!, din aceleaşi  conserve. Lumea mă ştie că nici nu umblu în legături, la mine sunt cele mai mari legături de verdeaţă”, ne spune femeia, din spatele borcanelor cu gogoşari, murături, ardei iuţi la oţet, hrean alb, hrean roşu, suc de roşii, suc de ardei kapia… 

* Gusturile oficialităţilor în gura lumii

Nici oficialităţile nu au ocolit, ieri, tarabele, dar nici zona dedicată expoziţiei de utilaje agricole. Prefectul Paul Florea nu a cumpărat nimic: „Preţurile sunt mai mari decât în mod normal, eu ştiu, că fac piaţa des”. Idee infirmată de directorul Pieţelor, Eugen Zaharia, care îşi bazează teoria preţurilor mici în zilele de târg pe faptul că celor 300 de producători participanţi nu li se ia chirie pentru tarabe.

Consilierul local Roman Apostol Picu a ajuns să cumpere struguri (despre care nu a spus că sunt acri!), iar primarul Dumitru Nicolae a cumpărat, în două rânduri, telemea de oaie, despre care spune că este „brânză de Sibiu, de la oi crescute în Deltă şi vândute de brăileni, la Galaţi”.

La al doilea negoţ, edilul chiar a cerut unui apropiat un leu, iar din mulţimea de gură cască s-a auzit o voce: „Vă dăm noi, domnu’ primar, până la pensie…”. Dovadă că târgul din acest an este o reuşită: se găsesc de toate, inclusiv simţul umorului.

Citit 1731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.