Şeful de tură de la Oancea caută explicaţii în scandalul "Ţigareta de Galaţi"
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Şeful de tură de la Oancea caută explicaţii în scandalul "Ţigareta de Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Leonard Vâlcescu, ofiţerul bănuit de şefii de la Frontieră că ar fi direcţionat greşit instrumentele de termoviziune, vorbeşte despre anchetă * „Vă daţi seama că sunt destul de afectat, în sensul că chiar am vorbit şi cu un doctor” * Mă voi prezenta atât în faţa factorilor de disciplină, cât şi a organelor de anchetă, pentru a stabili cu exactitate adevărul * S-au închis zonele principale de risc. Pur şi simplu ceva s-a întâmplat şi nu ştiu exact ce *

Afacerea „Ţigareta de Galaţi” capătă dimensiuni nebănuite, cu ramificaţii care duc până la Ministerul Afacerilor Externe. Reporterii „Vieţii libere” au insistat în ultimele zile asupra subiectului şi au descoperit o serie de informaţii halucinante. Puse cap la cap, piesele de puzzle tind să ofere o imagine încă neclară, dar extrem de complexă, asupra fenomenului traficului de ţigări. „Viaţa liberă” a stat de vorbă, în exclusivitate, cu şeful de tură, Leonard Vâlcescu, a cărui identitate a fost confirmată şi de către sursele hotnews.ro. Acesta este cel care a fost de serviciu în noaptea în care au fost introduse cele 420.000 de pachete de ţigări pe frontiera verde şi vă oferă informaţii spectaculoase.

După ce, ieri, aţi putut afla că şefii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi îl bănuiesc pe şeful de tură din noaptea de 5 spre 6 noiembrie că a direcţionat instrumentele de termoviziune „pe alte direcţii decât cele planificate (...), fapt care a condus la introducerea ilegală în ţară,  prin zona de competenţă a S.P.F. Oancea, a cantităţii de 422.572 pachete ţigări”, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei, ieri am reuşit nu doar să aflăm despre cine este şeful de tură, ci şi să stăm de vorbă cu el. Este vorba despre ofiţerul Leonard Vâlcescu, în vârstă de 32 de ani, care a fost, timp de aproape doi ani, şi consul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„Ţigări de contrabandă prinse numai pe tura mea”

Întrebat, telefonic, ce s-a întâmplat în noaptea de 5 spre 6 noiembrie şi despre faptul că acum este obiectul unei anchete, Leonard Vâlcescu a declarat că este foarte afectat de ce se întâmplă. „Nu ştiu dacă sunt în măsură să vă spun acum aceste lucruri. În primul rând, nu ştiu dacă e o scuză, dar am fost detaşat de la Poliţia de Frontieră. Am fost plecat timp de doi ani la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am fost niciodată sancţionat. Din contră, nu ştiu dacă aveţi informaţii, dar tot ce a însemnat contrabandă la Poliţia de Frontieră prinsă, în ultimii doi ani de zile, la Oancea, a fost numai pe tura mea. Vorbim despre contrabandă prinsă, să fim foarte bine înţeleşi! Vă daţi seama că sunt destul de afectat, în sensul că chiar am vorbit şi cu un doctor”, ne-a declarat, telefonic, ofiţerul anchetat. Începând cu data de 9 noiembrie, şeful de tură a figurat internat la Spitalul Militar din oraş şi, potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Galaţi, Oana Galu, de pe data de 12 noiembrie se află în concediu medical. Potrivit comunicatului Inspectoratului Judeţean de Frontieră (IJPF) Galaţi, şeful de tură a fost mutat pe un post neoperativ până la finalizarea anchetei. 

Luni, ofiţerul Vâlcescu revine la serviciu

„Cert e că luni trebuie să vin la serviciu. Bineînţeles, mi se pare normală (trecerea pe un post neoperativ – n.r.). Eu sunt de acord, nu e nici un fel de problemă. Mă voi prezenta atât în faţa factorilor de disciplină, cât şi a organelor de anchetă, pentru a stabili cu exactitate adevărul pentru că, într-un final, eu sunt poliţist de frontieră şi îmi asum toată răspunderea pentru ce s-a întâmplat. Pentru că, într-un final, tot planul de acţiune este întocmit de şeful de tură şi răspunde de tot ce se întâmplă pe tura de serviciu. Nu sunt mutat pe alt post, pe durata cercetărilor, atât din punct de vedere disciplinar cât şi din punct de vedere penal. Asta este realitatea: luni mă voi prezenta la serviciu”, a declarat Leonard Vâlcescu.

„S-au închis zonele de risc. Nu ştiu ce s-a întâmplat!”

În legătură cu concluziile preliminare ale anchetei IJPF, Leonard Vâlcescu a explicat câte ceva din modul de lucrul al poliţiştilor de frontieră şi din felul în care îşi organizează dispozitivul. „Păi e camera de luat vederi, în zona în care am planificat-o. Dacă s-a întâmplat ceva şi n-am putut să-i prindem, acelea (imaginile, n.r.) vor constitui probe. (…) Sunt zone probabile, ceva de genul acesta. Nicidecum date că în noaptea respectivă acolo s-ar întâmpla ceva. (…)  Nu a fost neapărat un loc ales de mine. În momentul în care întocmeşti un plan de acţiune… sunt nişte principii acolo: de iniţiativă, de suprinderea infractorului, sunt multe lucruri care se pot discuta. Nu m-ar avantaja foarte mult să vi le spun pentru că aceste lucruri până la urmă vor ieşi la iveală. Nu cred că e cazul să discutăm acum despre seara respectivă. S-au închis zonele principale de risc. Pur şi simplu ceva s-a întâmplat şi nu ştiu exact ce. Sunt foarte curios să văd cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Culmea, de câte ori am planificat altfel decât ceilalţi şi au fost cazuri prinse, vă repet, numai pe tura mea, cazuri prinse, nimeni nu m-a întrebat de ce am planificat aşa. Aşa e la Poliţia de Frontieră şi în Ministerul de Interne. Asta e realitatea”, a conchis Leonard Vâlcescu.

Cine este Leonard Vâlcescu?

Tânărul (32 de ani) ofiţer din cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, sectorul Oancea, are domiciliul declarat în Brăila şi lucrează la Frontieră de cel puţin şase ani, iar timp de de un an şi ceva a fost consul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este pasionat de vânătoare, dacă ar fi să remarcăm prezenţa sa pe forumurile de specialitate, unde susţine că deţine şi o serie de arme, are o maşină destul de scumpă, o Skoda Superb din 2008 (cu un preţ de catalog de minim 25.000 de euro). Nu deţine, în schimb, nicio locuinţă, dar nici nu mai are datorii la bănci, după cum reiese din declaraţiile sale de avere postate pe site-ul IJPF. Potrivit declaraţiei din 2011, are un venit de aproximativ 3.400 de lei pe lună. Foarte interesante sunt, însă, declaraţiile sale de avere din 2010 şi 2009. Astfel, din cea de pe 2010, aflăm că a avut un venit 32.000 de lei de la IJPF, dar şi 4.700 de dolari de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), unde, aşa cum ne-a confirmat şi telefonic, a lucrat în calitate de consul. Cu un an înainte, potrivit declaraţiei de avere de pe 2009, acelaşi Leonard Vâlcescu a încasat nu mai puţin de 31.100 de dolari de la MAE, adică aproape 3.000 de dolari pe lună. De asemenea, se poate spune că Leonard Vâlcescu nici nu a fost ocolit de noroc. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el câştigat la loto suma de 13.700 de lei. Căutările pe internet mai scot la iveală şi un alt fapt, care poate avea sau nu legătură cu cazul. În anul 2007, la referendumul privind introducerea votului uninominal, desfăşurat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, Leonard Vâlcescu a făcut parte din biroul uneia dintre cele două secţii de votare deschise de MAE la Chişinău, potrivit datelor publice de pe site-ul Biroului Electoral Central.

Citit 8063 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2011 20:31

22 comentarii

 • postat de B.D.
  Vineri, 18 Noiembrie 2011 16:05
  Oancea este un punct de atractie pt .foarte multi indivizi din afara politiei de frontiera,care se ocupa cu asa ceva,in acesta afirmatie isi pot da consintamantul locatarii comunei respective,lucratorii din vama,si cei de la PF Foltesti ca trec prin filtrele lor,daca nu ocololesc pe drumul releu Baleni-Galati sau Pechea-Galati va spune un batran granicer,nu un tinar politist.Nu tin cu cel in cauza ,dar de ce necesita prezenta masinei de termoviziune la puntul de trecere prin vama? cand ea are cu totul alt rol, atata timp cind acolo erau prezenti lucratori vamali si politisti.Si alta necunoscuta nu se zice sau nu se stie cind au patruns tigarile in tara? ora ,ziua,luna ,anul, pt. ca este foarte important si asta sa nu fie altii papusarii care trag sforile,(cum zic in argourile lor sageata sau morisca).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pentru BOSS
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 22:30
  Boss mergi ba la organ nu mai da din gusa pe net daca ai curaj mergi la organ curajosule s
  0
  0
  Raportează
 • postat de boss
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 22:08
  valcescule dumnezeu vede cati oameni ai chinuit,seful tau de grupa Manascurta din vama e finul contrabandistului ai uita sa spui morariu era in fata tractorului ai uitat sa spui dupa fapta si rasplata ai furat cat ai putut acum tot ce ai furat o sa dai inapoi.mult succes greule.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vames
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 21:35
  Bai Martalog....
  Stii tu de ce sunt cei de la Vama superiori???
  Vamesii stiu ca in limba romana nu exista "mai superior".
  0
  0
  Raportează
 • postat de PFR
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 21:23
  TRFSFDNCM&CTDMPFRCMIDP
  0
  0
  Raportează
 • postat de Martalog superior
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 21:17
  Cei din vama vor fi mereu mai instariti si se vor crede mai superiori fata de cei de la verde cat va exista PFR. , dar sa recunoastem ca in punct ajungi daca esti pregatit , prostii raman la aratura , hai sa fim sinceri ca aveam atatia beeregi ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de turnatorul
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 21:12
  Cine fura ala are cine nu ,sta la inchisoare.
  Asta e Romania mai fratilor ,contrabanda sar stirpi cu ieftinirea drastica a tigarilor, dar......PDL-ul cum vreati sa faca bani pt. campanii electorale, ne arata la tv ca aresteaza sute de politisti (praf in ochi, sa mai uite lumea de foame) iar ai lor fac sute de mii de euro pe contrabanda.
  Nu zic ca padure fara uscaturi nu este dar sunt politisti de frontiera si VAMESI care traiesc ca in sinul lui Dumnezeu iar alti colegi deai lor abia asi pot permite sa-si plateasca drumul pina la locul de munca .
  HUO HUO HUO.... sefii la comanda inspectoratelor, sectoarelor si punctelor de trecere ajung pe baza de relatii si ""recomandari" in timp ce alti ofiteri seriosi sunt trimisi la compartimente unde sa nu auda sau sa vada prea multe.
  Sunt sefi care in fata agentilor vb. doar litera de lege iar prin spate fac distractii si baute cu interlopii.
  Agentii sunt doar niste marionete care cu sau voia lor devin manipulati pt. a servi la diferite magarii altfel.......
  Ofiterii sunt capul rautatilor, li se trage de la prea mult stat si frecat manga ca daca ar fi muncit pt. a cistiga cinstit un loc de munca si avansari in grade nu siar fi batut joc de ele, AVIZ CELOR ANGAJATI CU BULETINUL care au crescut ca painea calda.
  Nimic nu e intimplator totul e de sus.
  Pestele se impute de la cap ,dar se curata de la coada.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Toni
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 21:10
  MMMM la toti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hayabusistu
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 19:48
  aici sunt comentariile celor de la clubul gaborilor de frontiera care se simt cu musca pe kipiu? unii o fac pa niznaiu altii o fac pe justitiarii, altii pe inocentii! sa va fie rusine? tuturor celor care ati vazut nereguli si ati intors privirea, de care ati stiut si nu ati spus nimic ca sa nu fiti etichetati turnatori. va dati mari aici si o faceti pe grozavii ca va faceti datoria! arati cu degetul si uitati ca aratati cu ceea ce a mai ramas din deget de la ultima amputare! cetatenii de rand orice ati zice o sa va perceapa ca pe niste "descurcareti". profitati din plin pana se va muta granita UE la mama naibii prin ukraina! sa va vad atunci pe unde o sa va mutati jmekeriile cinstite! pana atunci faceti inventar la clubul politiei de frontiera pe site-ul viata libera! ciocu mic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Stan Eugen
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 19:43
  Si uite ca s-a gasit nu vinovat , case closed !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fanel braileanul
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 15:40
  Dle Arama Mai mutati fundu din birou sa meargeti in teren , nu sinteti strain de ce se intampla la Oancea ....
  Cum e cu cele 3 microbuze pe care le lasati sa treaca cu tigari , ce Dracu ca toata. Lumea vorbeste
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un ofiter
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 14:22
  Nu va mai balacariti ca va faceți singuri rău , cei care dețin date concrete cu probe sa meargă la organele abilitate , in presa nu se rezolva nimic , fiti mai prudenti , nu va mai turnati cenușă in cap si nu va mai balacariti ca la piata stimati colegi .
  0
  0
  Raportează
 • postat de coleg
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 11:43
  Apropo de comentariile facute de "Dana" si "eu" pot spune ca sunt destul de eronate pentru ca nu toti sunt cu multi bani si nu toti isi fac concediile la munte si la mare sau unde credeti voi ca mergem noi. Poate majoritatea sunt dar nu toti si asta nu va da dreptul sa ii bagati pe toti in aceeasi oala doar pentru ca sunt politisti de frontiera.
  La Oancea ce s-a intamplat tot ce e posibil sa fie implicat si seful de tura pentru ca orice sef are oamenii lui in teren , altii decat politistii de frontiera si le dau informatii. Poate este e neglijenta poate e contrabanda , astept si eu sa vad cum o sa se finalizeze ancheta.
  Daca se doreste mai mult de atat se pot verifica declaratii de avere si bunurile care le poseda, astfel constatand daca apar diferente si nu poate sa justifice dar precum stiti Iliescu cand a venit la conducere in 89-90 prima lege care ce a fost abrogata a fost "legea ilicitului " iar in acest moment nimeni nu vrea sa dea aceasta lege pentru ca coruptia vine din frunte si coboara la pitici
  Coruptia nu o sa dispara din sisteme pana nu o sa fie legea calumea. Cazuri ca acesta o sa mai apara pentru ca nimeni nu o sa le faca nimic.
  DGA-ul este institutia care constata dar nu poate sa le faca nimic datorita legilor.Ex: cei 200 pol de frontiera care au fost arestati cercetati pentru fapte de coruptie si sunt liberi , nici 1 nu face parnaie. Comparativ cu acesti colegi corupti eu am dat examen ca sa imi pastrez functia cand Dl ministru Igas a facut restructurarea iar eu ,cei 200, au intrat automat deci intr-un cuvant fara cuvinte
  0
  0
  Raportează
 • postat de coleg
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 10:28
  Verificati averea politistului de frontiera Felea Petrica.Ce casa si ce lux detine.Cate masini are,ce masina i-a daruit printisorului la implinirea a 18 ani,(mercedes ultimul tip,cu un singur salar ca sotia e o doamna si nu trebuie sa lucreze)
  0
  0
  Raportează
 • postat de un altfel de politist de frontiera
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 09:46
  saracul sef de tura, este afectat psihic si este internat la spitalul militar!
  pai e si normal sa fie afectat, cand se gandeste ca cine a comandat tigarile a pierdut o gramada de bani din cauza lui, ca nu i-a asigurat transportul, bani pe care cu siguranta ii imputa lui vilcescu.
  De unde o sa-i returneze banii vilcescu celui care a dat comanda de tigari?
  O sa cam aiba cosmaruri in sensul asta.
  Cu privire la faptul ca a fost consul in R.Moldova, ma bufneste rasul, pai intrebatil care era spaga pe care o lua pentru vizele romanesti pe care le aproba pentru moldovenii care nu erau in regula cu documentele sau care doreau sa ajunga ilegal in spatiul schengen?
  Era mana in mana cu "samsarii"de vize care se invart pe langa consulatul Romaniei.
  Intrebati-l de chiulanbalele facute in moldova in compania unor cunoscuti interlopi moldoveni si de curvele care i-au fost oferite de acestia pe smenurile pe care le facea.
  Intrebati-l ce cadouri a facut cuiva de la bucuresti ca sa prinda postul de consul.
  Saracul, este un model si un neprihanit.
  Isi merita soarta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de zenovie de pe tura 5
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 09:36
  vilcescule, daca in 2 saptamani nu iti dai demisia din politia de frontiera, noi, mai multi politisti de frontiera de la oancea, pe care tu ne cunosti foarte bine, o sa facem mai multe autodenunturi la organele abilitate cu privire la lucruri pe care ai incercat sa ne obligi sa le facem, impotriva vointei noastre, amenintandu-ne cu "frecusuri", in urma carora ne spuneai ca ne vei aduce la disperare si o sa plecam singuri de la oancea sau din sistem.
  cine nu percuta asa cum vroiai tu mergeai la seful de sector sau la adjunct si ne descriai in fata lor ca niste politisti care nu isi fac treaba, care nu au rezultate, care nu-si executa cum trebuie misiunile, astfel ca, din acel moment eram luati la ochi de conducere, de multe ori eram mutati la alte ture, in special pe tura lui stan eugen, care se lauda ca ne va invata el minte, pe noi astia razvratitii.
  suntem multi polititi de la oancea care stim multe din ceea ce se intampla acolo, nu puteti sa ne inchideti gura la nesfarsit, de aceea, vilcescule da-ti demisia de onoare, pentru ca in fata noastra esti "minjit".
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 08:28
  De ce nu ii verificati pe toti cei care lucreaza la Politia de Frontiera, sa vedeti ce venituri au , in ce masini se plimba si in case stau?Sa-i intrebati unde isi fac concediile si cat cheltuiesc pe luna cu familiile?Daca tot ati inceput sa cautati , mergeti pana la capat macar.Asa ar fi corect.Va luati acum de amaratul asta care a picat in plasa altora(probabil ca a suparat pe cineva) si acum aruncati in el cu pietre.Daca va considerati profesionisti , scoateti cat mai mult la inveala...asa dovediti ca sunteti BUNI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu...
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 08:27
  De ce nu ii verificati pe toti cei care lucreaza la Politia de Frontiera, sa vedeti ce venituri au , in ce masini se plimba si in case stau?Sa-i intrebati unde isi fac concediile si cat cheltuiesc pe luna cu familiile?Daca tot ati inceput sa cautati , mergeti pana la capat macar.Asa ar fi corect.Va luati acum de amaratul asta care a picat in plasa altora(probabil ca a suparat pe cineva) si acum aruncati in el cu pietre.Daca va considerati profesionisti , scoateti cat mai mult la inveala...asa dovediti ca sunteti BUNI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fixeu
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 07:32
  Ar trebui intrebat despre asta fostul sef de inspectorat, dl. Badarau, care ani de zile, desi a fost informat despre asta, nu a luat nici o masura.
  Si intrebat ar trebui sa fie si dl. Geru.... ce cauta in acea noapte in zona desi fusese demis din functie....?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 16 Noiembrie 2011 00:07
  Cine a facut fotomontajul e meserias!bravo felicitari! Foarte misto !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un politist de frontiera
  Marți, 15 Noiembrie 2011 22:19
  Seful de tura nu e vinovat decat de incalcarea unor dispozitii ale sefilor sai.Este cercetat disciplinar pentru asta.
  Nimic din activitatea anterioara a sefului de tura nu-l indica a fi un neprofesionist,ba din contra.
  Insa doar cine nu munceste , nu greseste.
  Si,din pacate,multi nu muncesc la Politia asta de Frontiera....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un analist
  Marți, 15 Noiembrie 2011 21:49
  Daca Vilcescu era implicat in contrabanda ar fi fost cercetat penal .
  Cei care au apetenta pentru traficul de tigari si sunt prinsi divulga imediat pe politistii colaboratori .
  O sa mai vedem noi cand au trecut tigarile si pe ce tura , in cat timp si pe unde....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.