Şeful de tură de la Oancea caută explicaţii în scandalul "Ţigareta de Galaţi"
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Şeful de tură de la Oancea caută explicaţii în scandalul "Ţigareta de Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Leonard Vâlcescu, ofiţerul bănuit de şefii de la Frontieră că ar fi direcţionat greşit instrumentele de termoviziune, vorbeşte despre anchetă * „Vă daţi seama că sunt destul de afectat, în sensul că chiar am vorbit şi cu un doctor” * Mă voi prezenta atât în faţa factorilor de disciplină, cât şi a organelor de anchetă, pentru a stabili cu exactitate adevărul * S-au închis zonele principale de risc. Pur şi simplu ceva s-a întâmplat şi nu ştiu exact ce *

Afacerea „Ţigareta de Galaţi” capătă dimensiuni nebănuite, cu ramificaţii care duc până la Ministerul Afacerilor Externe. Reporterii „Vieţii libere” au insistat în ultimele zile asupra subiectului şi au descoperit o serie de informaţii halucinante. Puse cap la cap, piesele de puzzle tind să ofere o imagine încă neclară, dar extrem de complexă, asupra fenomenului traficului de ţigări. „Viaţa liberă” a stat de vorbă, în exclusivitate, cu şeful de tură, Leonard Vâlcescu, a cărui identitate a fost confirmată şi de către sursele hotnews.ro. Acesta este cel care a fost de serviciu în noaptea în care au fost introduse cele 420.000 de pachete de ţigări pe frontiera verde şi vă oferă informaţii spectaculoase.

După ce, ieri, aţi putut afla că şefii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi îl bănuiesc pe şeful de tură din noaptea de 5 spre 6 noiembrie că a direcţionat instrumentele de termoviziune „pe alte direcţii decât cele planificate (...), fapt care a condus la introducerea ilegală în ţară,  prin zona de competenţă a S.P.F. Oancea, a cantităţii de 422.572 pachete ţigări”, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei, ieri am reuşit nu doar să aflăm despre cine este şeful de tură, ci şi să stăm de vorbă cu el. Este vorba despre ofiţerul Leonard Vâlcescu, în vârstă de 32 de ani, care a fost, timp de aproape doi ani, şi consul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„Ţigări de contrabandă prinse numai pe tura mea”

Întrebat, telefonic, ce s-a întâmplat în noaptea de 5 spre 6 noiembrie şi despre faptul că acum este obiectul unei anchete, Leonard Vâlcescu a declarat că este foarte afectat de ce se întâmplă. „Nu ştiu dacă sunt în măsură să vă spun acum aceste lucruri. În primul rând, nu ştiu dacă e o scuză, dar am fost detaşat de la Poliţia de Frontieră. Am fost plecat timp de doi ani la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am fost niciodată sancţionat. Din contră, nu ştiu dacă aveţi informaţii, dar tot ce a însemnat contrabandă la Poliţia de Frontieră prinsă, în ultimii doi ani de zile, la Oancea, a fost numai pe tura mea. Vorbim despre contrabandă prinsă, să fim foarte bine înţeleşi! Vă daţi seama că sunt destul de afectat, în sensul că chiar am vorbit şi cu un doctor”, ne-a declarat, telefonic, ofiţerul anchetat. Începând cu data de 9 noiembrie, şeful de tură a figurat internat la Spitalul Militar din oraş şi, potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Galaţi, Oana Galu, de pe data de 12 noiembrie se află în concediu medical. Potrivit comunicatului Inspectoratului Judeţean de Frontieră (IJPF) Galaţi, şeful de tură a fost mutat pe un post neoperativ până la finalizarea anchetei. 

Luni, ofiţerul Vâlcescu revine la serviciu

„Cert e că luni trebuie să vin la serviciu. Bineînţeles, mi se pare normală (trecerea pe un post neoperativ – n.r.). Eu sunt de acord, nu e nici un fel de problemă. Mă voi prezenta atât în faţa factorilor de disciplină, cât şi a organelor de anchetă, pentru a stabili cu exactitate adevărul pentru că, într-un final, eu sunt poliţist de frontieră şi îmi asum toată răspunderea pentru ce s-a întâmplat. Pentru că, într-un final, tot planul de acţiune este întocmit de şeful de tură şi răspunde de tot ce se întâmplă pe tura de serviciu. Nu sunt mutat pe alt post, pe durata cercetărilor, atât din punct de vedere disciplinar cât şi din punct de vedere penal. Asta este realitatea: luni mă voi prezenta la serviciu”, a declarat Leonard Vâlcescu.

„S-au închis zonele de risc. Nu ştiu ce s-a întâmplat!”

În legătură cu concluziile preliminare ale anchetei IJPF, Leonard Vâlcescu a explicat câte ceva din modul de lucrul al poliţiştilor de frontieră şi din felul în care îşi organizează dispozitivul. „Păi e camera de luat vederi, în zona în care am planificat-o. Dacă s-a întâmplat ceva şi n-am putut să-i prindem, acelea (imaginile, n.r.) vor constitui probe. (…) Sunt zone probabile, ceva de genul acesta. Nicidecum date că în noaptea respectivă acolo s-ar întâmpla ceva. (…)  Nu a fost neapărat un loc ales de mine. În momentul în care întocmeşti un plan de acţiune… sunt nişte principii acolo: de iniţiativă, de suprinderea infractorului, sunt multe lucruri care se pot discuta. Nu m-ar avantaja foarte mult să vi le spun pentru că aceste lucruri până la urmă vor ieşi la iveală. Nu cred că e cazul să discutăm acum despre seara respectivă. S-au închis zonele principale de risc. Pur şi simplu ceva s-a întâmplat şi nu ştiu exact ce. Sunt foarte curios să văd cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Culmea, de câte ori am planificat altfel decât ceilalţi şi au fost cazuri prinse, vă repet, numai pe tura mea, cazuri prinse, nimeni nu m-a întrebat de ce am planificat aşa. Aşa e la Poliţia de Frontieră şi în Ministerul de Interne. Asta e realitatea”, a conchis Leonard Vâlcescu.

Cine este Leonard Vâlcescu?

Tânărul (32 de ani) ofiţer din cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, sectorul Oancea, are domiciliul declarat în Brăila şi lucrează la Frontieră de cel puţin şase ani, iar timp de de un an şi ceva a fost consul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este pasionat de vânătoare, dacă ar fi să remarcăm prezenţa sa pe forumurile de specialitate, unde susţine că deţine şi o serie de arme, are o maşină destul de scumpă, o Skoda Superb din 2008 (cu un preţ de catalog de minim 25.000 de euro). Nu deţine, în schimb, nicio locuinţă, dar nici nu mai are datorii la bănci, după cum reiese din declaraţiile sale de avere postate pe site-ul IJPF. Potrivit declaraţiei din 2011, are un venit de aproximativ 3.400 de lei pe lună. Foarte interesante sunt, însă, declaraţiile sale de avere din 2010 şi 2009. Astfel, din cea de pe 2010, aflăm că a avut un venit 32.000 de lei de la IJPF, dar şi 4.700 de dolari de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), unde, aşa cum ne-a confirmat şi telefonic, a lucrat în calitate de consul. Cu un an înainte, potrivit declaraţiei de avere de pe 2009, acelaşi Leonard Vâlcescu a încasat nu mai puţin de 31.100 de dolari de la MAE, adică aproape 3.000 de dolari pe lună. De asemenea, se poate spune că Leonard Vâlcescu nici nu a fost ocolit de noroc. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el câştigat la loto suma de 13.700 de lei. Căutările pe internet mai scot la iveală şi un alt fapt, care poate avea sau nu legătură cu cazul. În anul 2007, la referendumul privind introducerea votului uninominal, desfăşurat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, Leonard Vâlcescu a făcut parte din biroul uneia dintre cele două secţii de votare deschise de MAE la Chişinău, potrivit datelor publice de pe site-ul Biroului Electoral Central.

Citit 8376 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2011 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.