Serbările Galaţiului încep de astăzi la Agro Dunărea

Serbările Galaţiului încep de astăzi la Agro Dunărea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştim că se apropie sărbătorile oraşului şi cei mari vor avea, cu siguranţă, multe activităţi la care să participe săptămâna viitoare. Dar, din păcate, municipalitatea nu a pregătit foarte multe lucruri pentru copii. În afară de câteva spectacole de teatru, care au loc dimineaţa, prichindeii din oraş nu prea au cum să se distreze. Tocmai de aceea, ar fi bine să vă faceţi timp, începând de astăzi şi până duminică, să vă duceţi copiii la cea mai mare expoziţie de porumbei, păsări şi animale mici din ţară.

Este vorba despre o expoziţie naţională, la care participă 24 de cluburi şi care este găzduită pentru prima dată de oraşul nostru. Deşi, de obicei, evenimentul se organizează în Ardeal, expoziţia s-a mutat anul acesta în oraşul nostru, la Halele Agro-Dunărea de pe Calea Prutului nr. 13. De la crescătorii de porumbei, păsări şi animale mici am aflat că singura expoziţie care s-a organizat vreodată în afara Ardealului a fost găzduită de Bucureşti în urmă cu mai bine de 40 de ani. Aşa că trebuie să fim mândri că oraşul nostru a reuşit să fie gazda unui astfel de eveniment.

„Avem invitaţi din întreaga ţară. Sunt 24 de cluburi din Iaşi, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Sibiu, Braşov, Bistriţa, Oradea, Carei, Botoşani, Lugoj, Timişoara, Cluj, Reghin, Sânnicolau Mare, Dej, Brăila şi, bineînţeles, din Galaţi. Au intrat în competiţie 1.200 de porumbei, 430 de găini şi 210 iepuri. Arbitrii au avut, cu siguranţă, cea mai grea misiune pentru că au fost nevoiţi să stabilească titlurile de campioni la fiecare categorie de concurs”, ne-a spus Attila Sebestyen, preşedintele secţiei de porumbei. Exponatele au ajuns la Galaţi încă de miercuri şi au fost jurizate ieri.

De astăzi, toţi gălăţenii pot admira porumbeii, găinile şi iepurii, dar şi celelalte vietăţi aduse special pentru eveniment. „Alături de participanţii la concursul naţional, gălăţenii vor mai putea admira şi fazani, păuni, raţe, gâşte, câini etc. A fost amenajată o cameră specială în care sunt găzduite mai multe exemplare de papagali exotici. Ba mai mult, vor fi aduşi şi cai de rasă”, ne-au spus organizatorii. Adică, tot ce trebuie pentru ca, mici şi mari, gălăţenii să se bucure de cea mai mare expoziţie de profil organizată la noi în ţară. Cea mai mare expoziţie de până acum Uniunea Generală a Crescătorilor de Porumbei, păsări şi animale mici din România s-a implicat, alături de Agro Dunărea, în organizarea acestei expoziţii.

Preşedintele Uniunii, Mihai Cornea, a ţinut să ne precizeze că este cea mai mare expoziţie de până acum din România, ţinând cont de numărul exponatelor, diversitatea lor şi, nu în ultimul rând, de calitatea lor. „Cu siguranţă va fi una dintre cele mai reuşite expoziţii pe care le-am avut până acum, ca organizare şi diversitate. Este un beneficiu foarte mare pentru vizitatori pentru că vor putea să vadă şi cai, câini şi păsări exotice. Le mulţumesc celor care s-au implicat în organizare, atât cu resurse materiale, cât şi cu resursa umană. Expoziţiile naţionale se organizează în toată ţara şi reprezintă o încununare a muncii crescătorilor în decursul unui an. Aici sunt prezentate cele mai frumoase exemplare şi este cu mult peste expoziţiile regionale. Am mai fost de două ori la Galaţi la expoziţie şi, sincer, mi-a plăcut foarte mult că publicul a fost atras de speciile prezentate. Sper să vină cât mai mulţi gălăţeni în cele trei zile în care expoziţia va fi deschisă pentru că merită. Copiii, cu siguranţă, dar şi adulţii vor fi foarte încântaţi, pentru că, repet, sunt foarte multe exemplare şi de o calitate excepţională”, ne-a spus Mihai Cornea.

Un adevărat show

Attila Sebestyen, preşedintele secţiei de porumbei, participant şi la primele două expoziţii regionale organizate la Galaţi, ne-a mărturisit că a rămas impresionat de fiecare dată când a venit în oraşul nostru: „Este o expoziţie la care s-a muncit foarte mult. Sperăm ca oamenii să fie mulţumiţi. Sunt pasionat de vreo zece ani şi mă bucur să văd exponate din ce în ce mai frumoase. Aici sunt cele mai frumoase şi cele mai bune exemplare. Acum se face măsurătoarea muncii de un an de zile a crescătorilor. Avem aproape toate categoriile de porumbei româneşti. Cei 20 de arbitri au avut o misiune destul de grea. La final, se vor acorda în jur de 200 de distincţii. Am avut o foarte mare surpriză la Galaţi, unde publicul a venit într-un număr foarte mare la primele două expoziţii, care nu au fost de anvergura unei naţionale.

Galaţiul a reuşit să transforme o simplă expoziţie într-un show. Pentru noi, arbitri şi crescători, este un eveniment tehnic, pentru gălăţeni va fi cu siguranţă, un adevărat spectacol. Noi, toţi cei care suntem aici, vom sta la dispoziţia vizitatorilor cu informaţii utile şi sperăm să atragem cât mai mulţi pasionaţi alături de noi”. Iepurii - atracţia copiilor La Galaţi a venit şi Ernestin Grun, preşedintele secţie de iepuri, care ne-a mărturisit că amploarea expoziţiei a depăşit orice aşteptare. „Mă bucur că am reuşit să aducem peste 200 de exemplare de iepuri de calitate. Calitatea exponatelor este din ce în ce mai bună şi sper ca anul viitor să mergem şi noi în Germania la campionat cu câteva exemplare româneşti. Îmi amintesc că am început cu 20 - 30 de exemplare la o expoziţie. Cu timpul, am reuşit să atragem cât mai mulţi participanţi.

Am mai participat şi la alte naţionale, dar, se pare că aceasta de la Galaţi le depăşeşte pe toate. Au fost expoziţii foarte mari şi foarte frumoase, dar nimeni nu a reuşit să strângă o aşa diversitate de animale şi păsări într-un singur loc. Pentru trei zile, la Agro Dunărea va fi deschisă o adevărată grădină zoologică.” Preşedintele secţiei de iepuri ne-a mărturisit că la Sânnicolau Mare, de unde este de loc, copiii sunt mari iubitori de animale. „Am reuşit să facem expoziţii mici în mai multe localităţi din împrejurimi.

Încercăm să încurajăm această pasiune. Pot să vă spun că la Uniune avem vreo 30 de copii care se implică în creşterea iepurilor. Primesc câte un exemplar, au grijă de el şi, dacă sunt interesaţi de acest domeniu, după un an de zile, pot participaşi ei la expoziţii. Mă încântă foarte mult ideea că cei mici se implică. Este o pasiune care nu necesită prea multe, iar iepurii pot fi crescuţi, într-o cuşcă, chiar şi la bloc”. Cu atâtea cuvinte frumoase despre expoziţia naţională de la Galaţi, nu ne rămâne decât să vă amintim că organizatorii s-au gândit şi la distanţa pe care o au de parcurs gălăţenii până pe Calea Prutului nr. 13, aşa că vor asigura transport din strada Domnească. Chiar dacă sunteţi sau nu pasionaţi de creşterea animalelor, merită să faceţi o vizită la Agro Dunărea într-una dintre cele trei zile ale expoziţiei.

Citit 1570 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2011 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.