UPDATE Robinetele au îngheţat din nou marţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

UPDATE Robinetele au îngheţat din nou marţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 15.30 - Ca şi luni, apa potabilă şi apa caldă menajeră urmează să curgă la robinet abia după ora 18.00 în cele 13 cartiere lipsite de acest serviciu public, promit autorităţile.

„În momentul de faţă SC Apă Canal acumulează apă în rezervorul oraşului, astfel încât în jurul orei 16.00 să poată începe încărcarea reţelei, iar după ora 18.00, consumatorii să primească apă potabilă şi apă caldă menajeră”, a declarat, la ora 15.00, directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru.

Paul Florea reclamă absenţa primarului şi rezervorul oraşului aproape gol!

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că pompele de apă de la Priza Dunării lucrează acum pentru alimentare oraşului şi că în cursul zilei de mâine se va încerca realizarea unor intervenţii, astfel încât gurile de captare a apei să nu mai fie blocate de apă îngheţată. „Se va încerca ridicarea batardourilor [capacele gurilor de captare, care sunt prevăzute şi cu grătare, acum obturate de gheaţă], manual, de la nivelul apei, astfel încât să nu mai existe probleme în alimentarea oraşului cu apă. Sper ca mâine 90 la sută din consumatori să nu mai aibă probleme”, a spus prefectul Paul Florea, reproşând, însă, societăţii locale de apă că dacă luni ar fi avut rezervorul de apă al oraşului plin, la capacitate maximă, acesta ar fi asigurat „autonomie pentru zece ore, şi, deci, oamenii nu ar fi fost afectaţi, însă rezervorul era doar la 28% din capacitate când s-a înfundat cu gheaţă gurile de captare de la Priză”.  Prefectul a fost nemulţumit şi de faptul că „nu am văzut pe nimeni din primărie la Priză – nici primarul, nici un funcţionar, nici măcar portarul!”.

Măsuri de prevedere pentru miercuri

În ciuda aşteptărilor optimiste ale prefectului pentru ziua de miercuri, directorul tehnic Apă  Canal, Niţă Poadru sfătuieşte oamenii să îşi facă rezerve de apă: „nu ar fi rău să oprească ceva apă în această seară, pentru că ar putea apărea probleme neprevăzute”. Niţă Podaru a confirmat că în noaptea de duminică spre luni, când zai-ul a blocat gurile de captare a apei din Dunăre, rezervorul oraşului era aproape gol, dar a precizat că „aceasta este procedura; în timpul nopţii, când consumul scade, se umple rezervorul oraşului”.

Reproşul prefectului: alimentare preferenţială cu apă pentru combinat în detrimentul oraşului

Paul Florea a găsit şi combinatul siderurgic Arcelor Mittal responsabil de sincopele în alimentare cu apă a oraşului. Potrivit acestuia, combinatul se face vinovat de faptul că nu a întreţinut corespunzător sistemele de captare a apei din Dunăre (care au îngheţat), că punctul secundar de captare a apei de la Siret- care ar fi putut fi folosit acum, în caz de forţă majoră - nu mai funcţionează de 6-7 ani, dar mai ales că luni, când Galaţiul aproape că nu mai primea apă, pe conductele de la Priză gâlgâia apa în combinat: „am aflat că se livra un debit de 1.000 de mc pe oră pentru oraş, adică nesemnificativ, în condiţiile în care şi rezervorul era aproape gol, iar în combinat se dădea 4.600 mc/oră”. Prefectul a adăugat că nu ştie dacă există vreun angajament scris privind obligaţia combinatului (care este proprietarul Prizei Dunării) să livreze oraşului apă la un anumit debit, dar că ISU va reglementa asta pe viitor.  

Purtătorul de cuvânt al combinatului Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu nu a comentat declaraţiile prefectului, ci doar a precizat acţiunile pe care le-a luat siderurgicul pentru remedierea problemei: „Din cele patru pompe, se lucrează cu trei, la un debit de peste normal, pentru a se umple cât mai repede rezervorul oraşului. În plus, am luat decizia de a umple toate conductele de transport al apei, astfel încât ele să nu crape de ger. Nu în ultimul rând, am decis să se alimenteze combinatul de la sursa suplimentară Cătuşa, astfel încât excedentul de apă să revină tot oraşului”.  


Pentru a doua zi consecutiv, cetăţenii municipiului Galaţi nu primesc apă potabilă şi apă caldă menajeră din cauza gheţii groase (denumită zai) formată la gurile de captare a apei din Dunăre de la Priza Dunării.

 

„Probleme au apărut încă de luni noapte şi am intervenit toată noaptea la Priza Dunării. SC Apă Canal a închiriat nava „Buşteni” de la Şantierul Naval Damen, iar combinatul a adus nave de la Navrom, „Luncaviţa” şi două împingătoare, însă nu au putut face faţă. În funcţie de cum se mai fluidizează apa cu gheaţă, funcţionează o pompă, două sau trei.  Din cauza zai-ului format, funcţionarea Uzinei de Apă este afectată. Ca atare, gălăţenii care primesc apă din Dunăre şi care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor nu primesc apă rece şi apă caldă”, a declarat directorul de producţie al SC Apă Canal, Niţă Podaru. Totuşi, potrivit acestuia, dacă luni nu primeau apă circa 70 la sută din gălăţeni, marţi procentul este mai scăzut, la  35 la sută.  

După cum se ştie, probleme similare au apărut şi luni dimineaţă, iar SC Apă Canal a anunţat că în cursul după amiezii situaţia se va reglementa. Totuşi, situaţia a revenit la normal abia pe seară în anumite cartiere. 


 

Societatea locală Apă Canal a remis redacţiei un comunicat de presă în legătură cu problemele legate de furnizare apei potabile şi apei calde în oraş. Potrivit comunicatului, locuitorii din 13 cartiere ale oraşului, dar şi alte unităţi sociale – creşte, grădiniţe, aziluri de bătrâni – nu primesc apă rece şi apă caldă. Excepţie fac, însă, Spitalul de Copii şi Spitalul Militar, a căror alimentare cu apă a fost trecută pe cea de adâncime. În plus, la cerere, SC Apă Canal poate pune la dispoziţie cisterne cu apă.   „În continuare sunt probleme la Priză Dunării cu gheaţa şi zaiul care se  acumulează, ceea ce conduce la diminuarea debitului de apă brută care intră în Uzină de apa nr.2 şi la imposibilitatea asigurării necesarului de apa rece potabilă pentru populaţia deservită din sursa de suprafaţă  (Dunăre). Arcelor Mittal a acţionat în zona prizei, pentru spargerea şi îndepărtarea gheţii, în cursul zilei de ieri şi în noaptea de 30-31.01.2012 cu două remorchere şi o barjă, iar astăzi continuă operaţiunile cu un remorcher şi o barjă. De asemenea, SC Apă Canal a închiriat de la Şantierul Naval Damen remorcherul "Buşteni", care a intervenit suplimentar în zonă pentru îndepărtarea gheţii şi zaiului şi permiterea accesului  apei brute în cheson, atât în 30.01 .2012, cât şi astăzi.  Societatea noastră a luat măsuri privind dublarea echipelor şi formaţiilor de intervenţie; în staţiile de  pompare şi la chesonul de la Priza Dunării există personal cu putere de decizie şi execuţie care va lua toate măsurile necesare asigurării apei potabile, funcţie de evoluţia evenimentelor.

SC Apa Canal SA Galaţi furnizează apa potabilă în regim de avarie în cartierele Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Ţiglina I şi ll, Mazepa I şi ll, Port, Centru, Piaţă (alimentate cu apa  de suprafaţă-Dunăre). Este afectată alimentarea cu apa rece potabilă a blocurilor cu structură P+4 (etajele superioare), nu şi blocurile cu structură P+10 care au apă datorită funcţionării hidromodulelor. Se asigură apa rece şi pentru punctele termice din cartierele anterior menţionate.  S-au luat măsuri pentru alimentarea cu apa potabilă din sursă de profunzime a Spitalului de Copii "Sf.loan" şi a Spitalului Militar, iar cisterna va fi trimisă punctual acolo unde sunt solicitări, cu prioritate la  spitale, creşe, grădiniţe, şcoli, aziluri de bătrâni, cămine.  Reluarea alimentării cu apă potabilă în parametri se va realiză imediat după reintrarea în normalitate a debitului de apa brută furnizată de la Priză Dunării şi refacerea rezervei de stocare în rezervoarele din Uzina de apă N.2”.

Citit 6198 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.