UPDATE Robinetele au îngheţat din nou marţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

UPDATE Robinetele au îngheţat din nou marţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 15.30 - Ca şi luni, apa potabilă şi apa caldă menajeră urmează să curgă la robinet abia după ora 18.00 în cele 13 cartiere lipsite de acest serviciu public, promit autorităţile.
„În momentul de faţă SC Apă Canal acumulează apă în rezervorul oraşului, astfel încât în jurul orei 16.00 să poată începe încărcarea reţelei, iar după ora 18.00, consumatorii să primească apă potabilă şi apă caldă menajeră”, a declarat, la ora 15.00, directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru.

Paul Florea reclamă absenţa primarului şi rezervorul oraşului aproape gol!
Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că pompele de apă de la Priza Dunării lucrează acum pentru alimentare oraşului şi că în cursul zilei de mâine se va încerca realizarea unor intervenţii, astfel încât gurile de captare a apei să nu mai fie blocate de apă îngheţată. „Se va încerca ridicarea batardourilor [capacele gurilor de captare, care sunt prevăzute şi cu grătare, acum obturate de gheaţă], manual, de la nivelul apei, astfel încât să nu mai existe probleme în alimentarea oraşului cu apă. Sper ca mâine 90 la sută din consumatori să nu mai aibă probleme”, a spus prefectul Paul Florea, reproşând, însă, societăţii locale de apă că dacă luni ar fi avut rezervorul de apă al oraşului plin, la capacitate maximă, acesta ar fi asigurat „autonomie pentru zece ore, şi, deci, oamenii nu ar fi fost afectaţi, însă rezervorul era doar la 28% din capacitate când s-a înfundat cu gheaţă gurile de captare de la Priză”.  Prefectul a fost nemulţumit şi de faptul că „nu am văzut pe nimeni din primărie la Priză – nici primarul, nici un funcţionar, nici măcar portarul!”.
Măsuri de prevedere pentru miercuri

În ciuda aşteptărilor optimiste ale prefectului pentru ziua de miercuri, directorul tehnic Apă  Canal, Niţă Poadru sfătuieşte oamenii să îşi facă rezerve de apă: „nu ar fi rău să oprească ceva apă în această seară, pentru că ar putea apărea probleme neprevăzute”. Niţă Podaru a confirmat că în noaptea de duminică spre luni, când zai-ul a blocat gurile de captare a apei din Dunăre, rezervorul oraşului era aproape gol, dar a precizat că „aceasta este procedura; în timpul nopţii, când consumul scade, se umple rezervorul oraşului”.
Reproşul prefectului: alimentare preferenţială cu apă pentru combinat în detrimentul oraşului
Paul Florea a găsit şi combinatul siderurgic Arcelor Mittal responsabil de sincopele în alimentare cu apă a oraşului. Potrivit acestuia, combinatul se face vinovat de faptul că nu a întreţinut corespunzător sistemele de captare a apei din Dunăre (care au îngheţat), că punctul secundar de captare a apei de la Siret- care ar fi putut fi folosit acum, în caz de forţă majoră - nu mai funcţionează de 6-7 ani, dar mai ales că luni, când Galaţiul aproape că nu mai primea apă, pe conductele de la Priză gâlgâia apa în combinat: „am aflat că se livra un debit de 1.000 de mc pe oră pentru oraş, adică nesemnificativ, în condiţiile în care şi rezervorul era aproape gol, iar în combinat se dădea 4.600 mc/oră”. Prefectul a adăugat că nu ştie dacă există vreun angajament scris privind obligaţia combinatului (care este proprietarul Prizei Dunării) să livreze oraşului apă la un anumit debit, dar că ISU va reglementa asta pe viitor.  

Purtătorul de cuvânt al combinatului Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu nu a comentat declaraţiile prefectului, ci doar a precizat acţiunile pe care le-a luat siderurgicul pentru remedierea problemei: „Din cele patru pompe, se lucrează cu trei, la un debit de peste normal, pentru a se umple cât mai repede rezervorul oraşului. În plus, am luat decizia de a umple toate conductele de transport al apei, astfel încât ele să nu crape de ger. Nu în ultimul rând, am decis să se alimenteze combinatul de la sursa suplimentară Cătuşa, astfel încât excedentul de apă să revină tot oraşului”.  


Pentru a doua zi consecutiv, cetăţenii municipiului Galaţi nu primesc apă potabilă şi apă caldă menajeră din cauza gheţii groase (denumită zai) formată la gurile de captare a apei din Dunăre de la Priza Dunării.

 

„Probleme au apărut încă de luni noapte şi am intervenit toată noaptea la Priza Dunării. SC Apă Canal a închiriat nava „Buşteni” de la Şantierul Naval Damen, iar combinatul a adus nave de la Navrom, „Luncaviţa” şi două împingătoare, însă nu au putut face faţă. În funcţie de cum se mai fluidizează apa cu gheaţă, funcţionează o pompă, două sau trei.  Din cauza zai-ului format, funcţionarea Uzinei de Apă este afectată. Ca atare, gălăţenii care primesc apă din Dunăre şi care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor nu primesc apă rece şi apă caldă”, a declarat directorul de producţie al SC Apă Canal, Niţă Podaru. Totuşi, potrivit acestuia, dacă luni nu primeau apă circa 70 la sută din gălăţeni, marţi procentul este mai scăzut, la  35 la sută.  
După cum se ştie, probleme similare au apărut şi luni dimineaţă, iar SC Apă Canal a anunţat că în cursul după amiezii situaţia se va reglementa. Totuşi, situaţia a revenit la normal abia pe seară în anumite cartiere. 


 

Societatea locală Apă Canal a remis redacţiei un comunicat de presă în legătură cu problemele legate de furnizare apei potabile şi apei calde în oraş. Potrivit comunicatului, locuitorii din 13 cartiere ale oraşului, dar şi alte unităţi sociale – creşte, grădiniţe, aziluri de bătrâni – nu primesc apă rece şi apă caldă. Excepţie fac, însă, Spitalul de Copii şi Spitalul Militar, a căror alimentare cu apă a fost trecută pe cea de adâncime. În plus, la cerere, SC Apă Canal poate pune la dispoziţie cisterne cu apă.   „În continuare sunt probleme la Priză Dunării cu gheaţa şi zaiul care se  acumulează, ceea ce conduce la diminuarea debitului de apă brută care intră în Uzină de apa nr.2 şi la imposibilitatea asigurării necesarului de apa rece potabilă pentru populaţia deservită din sursa de suprafaţă  (Dunăre). Arcelor Mittal a acţionat în zona prizei, pentru spargerea şi îndepărtarea gheţii, în cursul zilei de ieri şi în noaptea de 30-31.01.2012 cu două remorchere şi o barjă, iar astăzi continuă operaţiunile cu un remorcher şi o barjă. De asemenea, SC Apă Canal a închiriat de la Şantierul Naval Damen remorcherul "Buşteni", care a intervenit suplimentar în zonă pentru îndepărtarea gheţii şi zaiului şi permiterea accesului  apei brute în cheson, atât în 30.01 .2012, cât şi astăzi.  Societatea noastră a luat măsuri privind dublarea echipelor şi formaţiilor de intervenţie; în staţiile de  pompare şi la chesonul de la Priza Dunării există personal cu putere de decizie şi execuţie care va lua toate măsurile necesare asigurării apei potabile, funcţie de evoluţia evenimentelor.
SC Apa Canal SA Galaţi furnizează apa potabilă în regim de avarie în cartierele Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Ţiglina I şi ll, Mazepa I şi ll, Port, Centru, Piaţă (alimentate cu apa  de suprafaţă-Dunăre). Este afectată alimentarea cu apa rece potabilă a blocurilor cu structură P+4 (etajele superioare), nu şi blocurile cu structură P+10 care au apă datorită funcţionării hidromodulelor. Se asigură apa rece şi pentru punctele termice din cartierele anterior menţionate.  S-au luat măsuri pentru alimentarea cu apa potabilă din sursă de profunzime a Spitalului de Copii "Sf.loan" şi a Spitalului Militar, iar cisterna va fi trimisă punctual acolo unde sunt solicitări, cu prioritate la  spitale, creşe, grădiniţe, şcoli, aziluri de bătrâni, cămine.  Reluarea alimentării cu apă potabilă în parametri se va realiză imediat după reintrarea în normalitate a debitului de apa brută furnizată de la Priză Dunării şi refacerea rezervei de stocare în rezervoarele din Uzina de apă N.2”.

Citit 6028 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:34

30 comentarii

 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 01 Februarie 2012 08:40
  De ce erau rezervoarele aproape goale ? Daca motivul este cel expus de domnul Podaru ( îl cred cunoscându-i competenţa ),potrivit căruia , ziua consumăm şi din rezervoare ,presupun ca până la limita rezervei de incendiu obligatorii ,deşi mă indoiesc iar noaptea le umplem, inseamna ca există o mare problema se proiectare(putin probabil şi probabil că s-a ţinut seama şi de aportul uzinei 1 )şi manegement şi ca apa stocată in rezervore ,evident intr-un circuit de permntă improspatare , trebuie sa fie o rezevă atacabilă in stare de fortă majoră ,de pildă acum. Având in vedere că până la punerea in funcţiune a uzinei nr 2 ,apa era asigurată de vechea uzină ,ce-i drept cu restricţii , pentru o populaţie aproximativ egală cu cea actuală ,dacă nu mai mare cu cca 50000 de locuitori ,dar şi pentru industrii de mult disparute .Acum se vede cat de utilă era şi este menţinerea in funcţiune a vechii uzine cu priza acesteia. Nici acum nu este prea tarziu sa fie repusă in functiune ,poate chiar din banii daţi ca şi subventii la TRANSURB . Oare pe transportatorii particulari ii subventioneaza cineva şi totuşi sunt rentabili ,de ce oare? Hai candidaţi ,cine are curajul să o facă ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:51
  in momentul in care nu stapinesti problemele orasului si iti urci in cap o multime de locuitori datorita lipsurilor si evidentelor de lipsa de capacitate de a fi un pui de edil, tu, d-le ciumacenco te lauzi la tv. cu "realizarile" din epoca in care ai aparut la primarie. nu ai nici stofa de primar si nici tupeu in care sa zici ca de fapt d-l nicolaie nu e demult primarul orasului. oare a fost vreodata? nu mai vrem peckinezi la primarie si vrem pitbulli care sa ne apere si ajute. cu hrana din banii nostrii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:05
  inainte de a citi comentariile va spun la toti,ori sunteti prosti ori drogati inca nu ati inteles ca directia combinatului il doare in p--la alai privat tata , comuna ,primaria ,judetu si dracu sai ee trbuie sa descurce acele de gheata , cand psd a vandut sidex, a vandut si priza dunarii si a siretului ,ba primaria trebuia sa faca alta priza a dunarii ,pupatil in ***pe iliescu si bobonel,hai pa topiti zapada, vedeti sa nufie pisata de caini lui bacalbasa
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:37
  stau la bloc de 10 etaje, apa rece curge normal , insa in loc de apa calda curge tot apa rece.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Apa Fără Fund
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:36
  Aceştia sunt profeşioniştii găsiţi de primar.Ei se adaugă lungului şir de specialişti PSD.
  Trăim într-un oraş condus de un senil...agresiv.
  Dumitru este operat pe cord şi nu are voie să iasă pe ger. Ieri la 17,20, în loc să fie la Uzina de apă, Ciumacenco dădea interviuri la TV.
  Ar trebui scris un articol şi despre rostul şi rolul grămezilor de ingineri de la Primărie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sandibel
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:20
  Oare de ce trebuie sa platim aerul contorizat de apometrele chipurile de apa, ca pina apare apa ne uitam la aerul de la robinet . Deci s-a scumpit aerul fratilor ,vai de capul nostru!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dana
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:42
  Macar aveti bunul simt si nu mai dezinformati populatia.Mintiti cu nerusinare.Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje si nu am avut apa nici ieri nici azi in ciuda hidromodulelor.Si apoi de ce aduc cisterne la cerere si nu in mod automat?Cumva am cerut noi sistarea apei?
  0
  0
  Raportează
 • postat de tibi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:11
  Mda... hai sa raspund tot eu. Idiotii au epuizat toata rezerva de apa si au pus in imposibilitate functionarea sistemului public de termoficare, care de fapt ar trebui sa functioneze in circuit inchis dar datorita pierderilor din sistem are nevoie de suplimentari ale agentului termic. Si astfel canci caldura!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tibi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:00
  Deci? Ne lamureste cineva in problema asta?
  0
  0
  Raportează
 • postat de tibi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 15:57
  Nu avem apa la robinet, dar de ce nu avem caldura si inghetam in case ca niste...
  0
  0
  Raportează
 • postat de bilibong
  Marți, 31 Ianuarie 2012 15:50
  Bre omule, ma manca pielea de la bule!
  Autoritatilor galatene le-as da apa de la robinetul meu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ha ha ha
  Marți, 31 Ianuarie 2012 15:40
  beti bere!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un simplu cetatean
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:44
  Oare si celelalte orase de la Dunare sunt fara apa ?
  Ori noua ne lipseste o conducere buna ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un simplu cetatean
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:44
  Oare si celelalte orase de la Dunare sunt fara apa ?
  Ori noua ne lipseste o conducere buna ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Micutu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:00
  Aviz galatenilor pentru ca aceasta masinarie numita "primarie-prefectura-consiliu" sa fonctioneze bine pe viitor, rece cei di conducerea "Prizei de apa" ca doar apa nu o capteaza de la suprafata si nu cred ca apa din batrana Dunare a inghetat pana la fund
  0
  0
  Raportează
 • postat de Micutu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:57
  Aviz galatenilor pentru ca aceasta masinarie numita "primarie-prefectura-consiliu" sa fonctioneze bine pe viitor, rece cei di conducerea "Prizei de apa" ca doar apa nu o capteaza de la suprafata si nu cred ca apa din batrana Dunare a inghetat pana la fund
  0
  0
  Raportează
 • postat de no name
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:32
  decat sa scriem comentarii pe aici ce-ar fi ca toti care au de suferit din cauza lipsei apei sa ne unim si sa-i actionam in judecata societatile care se fac vinoavate sa plateasca niste daune populatiei.noi comentam si pe ei ii doare in spate
  0
  0
  Raportează
 • postat de romeo
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:01
  haideti sa facem un pariu.
  dupa ce in weekend se va mai domoli gerul asta, vor urma niste lapovite-ninsori, dupa care va reveni vremea friguroasa.
  deci, peste 7-10 zile, ce credeti?
  vom avea sau nu apa de la priza dunarii?
  isi va da cineva demisia pina atunci pentru incompetenta sau "frigul e de vina" ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean al galatiului
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:00
  apa canal in frunte cu stan gelu (FOST DIRECTOR HULIT LA SNG} i-si bate joc de locuitorii galatiului un nenorocit cu salariu mare .
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean al galatiului
  Marți, 31 Ianuarie 2012 12:59
  apa canal in frunte cu stan gelu (FOST DIRECTOR HULIT LA SNG} i-si bate joc de locuitorii galatiului un nenorocit cu salariu mare .
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean al galatiului
  Marți, 31 Ianuarie 2012 12:57
  apa canal in frunte cu stan gelu (FOST DIRECTOR HULIT LA SNG} i-si bate joc de locuitorii galatiului un nenorocit cu salariu mare .
  0
  0
  Raportează
 • postat de NITU SERGIU
  Marți, 31 Ianuarie 2012 12:20
  Incompetentilor,de ce nu a-ti iesit aseara pe posturile locale,sa anuntati populatia sa se pregateasca cu provizii de apa?vedeti doar ca sunt vremuri cicacioase,dar se pare ca sunteti giboni!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de @Un om....
  Marți, 31 Ianuarie 2012 12:15
  eu cred ca ti s-au infierbuntat buzele de la atita pupat in dos pe vicele CIUMAcenco
  0
  0
  Raportează
 • postat de un contribuabil
  Marți, 31 Ianuarie 2012 11:57
  Mai ,un om;cred ca tu esti cel cu probleme grave.Cred ca esti pe statul de plata de la APA-CANAL,SI ESTI PLATIT CA SA FACI NUMAI COMENTARII de genu.Cand toata lumea sufera din cauza incompetentei voastre tu sustii sus si tare ca BASE E DE VINA .De asta avem cea mai scumpa apa la robinet pe care vreti sa o dati cu portia si pe aia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un om....
  Marți, 31 Ianuarie 2012 11:04
  Mai voi chiar aveti probleme grave?E cald afara si a suflat Ciumacenco sa inghete Dunarea si sa nu avem apa la robinete?Voi chiar nu vedeti cum arata Dunarea, cat e de scazuta si cat de ger e afara?Se intampla chestii din astea si in tari mai bine organizate ca noi!
  Si nu uitati ce spunea cel pe care-l tot pupati voi...iarna nu e ca vara...!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un client apa canal
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:56
  Este inadmisibil asa ceva! In Canada sau orice alta tara unde temperaturile scazute constituie normalitate, NU CRED ca ingheata tevile, pompele, conducerea regiei de apa! poate ca sunt oameni bolnavi, cu copii mici, apa este o necesitate! La fel s-a intamplat si asta vara, cand erau 40 de grade afara si voi ati oprit apa rece si apa calda, de miroseau apartamentele a wc uri publice!

  Sa va fie rusine, nesimtitilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un client apa canal
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:54
  Este inadmisibil asa ceva! In Canada sau orice alta tara unde temperaturile scazute constituie normalitate, NU CRED ca ingheata tevile, pompele, conducerea regiei de apa! poate ca sunt oameni bolnavi, cu copii mici, apa este o necesitate! La fel s-a intamplat si asta vara, cand erau 40 de grade afara si voi ati oprit apa rece si apa calda, de miroseau apartamentele a wc uri publice!

  Sa va fie rusine, nesimtitilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un simplu si banal cetatean
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:48
  lua-v-ar dracu de jigodii si canalii psd-iste!!! nu este suficient ca este frig, acum ati taiat si apa. canaliile de primar, vice-primari, jigodia de director de la apa-canal, cit si tot aparatul tehnic din primarie, ar trebuii de urgenta demis si luat la intrebari. deja impertinenta proverbiala a autoritatilor galatene a depasit limita suportabilului
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:47
  Oare de ce se fac reabilitari an de an, de doua ori chiar la instalatii? Priza nu face parte din aceleasi instalatii? Nu trebuie stransi cu usa cei de la Mittal sa o modernizeze, sa o intretina corespunzator? Parca se facusera investitii ca tot orasul sa poata fi trecut pe apa de Vrancea in cazuri de genul. Banii s-au dus, realitatea a ramas pe loc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sfidarea rosie
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:16
  ore de ce "denigram" autoritatile locale conduse "cu pricepere" de primarul NiciOLaie, vicele CIUMAcenco si toti ciumatii rosii care s-au aciuat pe malul Dunarii la mila 80??? adevaru, adevarat este ca au fost vazuti Basescu si cu Udrea turnind galeti intregi de zai, in prizele de absortie ale apei din Dunare, astfel incit sa denigreze somnul si indolenta autoritatilor locale. Sa nu uit , "monseur" Gelu Stan inca doarme la ora asta
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.