Asalt cu explozibil, în drum spre Hănţeşti
Foto: Foto: Sorin Pană

Asalt cu explozibil, în drum spre Hănţeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Drumul spre satul Hănţeşti din comuna Buciumeni e acoperit cu un perete masiv de gheaţă * Porţiunile îngheţate se şubrezesc cu explozibil * Apoi freza muşcă zăpada, iar volla o îndepărtează * Şi de la capăt, iar şi iar, cale de aproape patru kilometri * „Drumarii au promis că vor lucra şi noaptea”, ne spune purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Eugen Chiriţă 

Duminică, la ora 13.00, părăsim Galaţiul ca să vedem cu ochii noştri asaltul dat de forţele de deszăpezire pe drumul spre satul Hănţeşti, din comuna Buciumeni. Sute de gălăţeni sunt blocaţi acolo de zile bune şi depind de autorităţile care le duc apă şi mâncare, peste câmpuri. Nu se poate intra sau ieşi pe şosele, aşa că oamenii trăiesc ca într-o închisoare cu garduri de zăpadă şi gheaţă. În zonă se lucrează de trei zile, iar de sâmbătă seara pereţii de zăpadă care acoperă drumul spre Hănţeşti au fost şubreziţi cu explozibil.   

Cale de 100 de kilometri, iarna e blândă cu noi  

Iarna care s-a aşternut între Galaţi şi Tecuci nu seamănă deloc cu cea care apasă greu peste Nicoreşti sau Bucuiumeni. Între oraşe, drumurile sunt curăţate, iar pe marginile şoselelor se văd şiruri lungi de movile de zăpadă îngheţată. Nu sunt mai înalte de jumătate de metru, iar oamenii se pot mişca în voie pe lângă gardurile caselor de la stradă.  Miroase a ger, sunt –10 grade Celsius, dar vântul care se mai înteţeşte din când în când nu mai poate spulbera zăpada pe drum. E o iarnă aspră, dar cuminte. Maşina de teren, cu toate cele trei tone ale ei, înaintează uşor nord-vestul judeţului peste care s-a aşternut glaciaţia.  

Pe oceanul alb dintre Tecuci şi Nicoreşti

După ieşirea din Tecuci, pe Drumul Naţional 25, peisajul se schimbă brusc. De o parte şi de alta a drumului încep să apară munţi de zăpadă tare ca piatra, cu o înălţime de peste doi metri. Ne simţim de parcă am traversa un canion îngheţat, în timp ce privim spre omătul pe care, toată săptămâna trecută, forţele de deszăpezire s-au căznit să îl îndepărteze de pe drum şi să îl strângă, de-a valma, pe margine şoselei.

Spre Nicoreşti, pe câmpuri, e numai şi numai zăpadă. La orizont, marginea cerului se decolorează şi se pierde în imensitatea albă a câmpului care aduce izbitor cu o mare îngheţată şi acoperită cu zăpadă.

Explozie! Deszăpezire. Iar explozie!

Cu puţin după ora 15.00, jeep-ul se hurducă peste denivelările drumului înghiţit de zăpadă şi îşi croieşte drum din Nicoreşti spre Buciumeni. Intrăm pe un drum lăturalnic, facem dreapta şi vedem, în zare, peretele de zăpadă care blochează drumul spre satul Hănţeşti. Contemplaţi naturii se termină aici. Utilajele de deszăpezire se zăresc din şanturile mari pe care le sapă în zăpada îngheţată care a acoperit, cu furie, câmpurile şi drumurile.  La Buciumeni, lumea pare că s-a mai înălţat cu 2,5 metri.

Un utilaj se opinteşte în malul de zăpadă. Motorul e ambalat, eşapamentul scote fum negru. O dată şi încă o dată. A treia încercare şi e clar. Freza nu mai poate muşca din zăpada îngheţată. Utilajul se retrage prin şanţul pe care şi l-a săpat singur prin nămeţi. Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Armatei ies în faţă şi  montează explozibilul în partea de sus a peretelui îngheţat. Numărăm secundele până când ne loveşte bubuitura. Zgomot, o zgâlţâitură serioasă şi o arteziană de zăpadă murdară se ridică la peste doi metri în aer. Liber! Freza îşi înfige din nou dinţii de fier şi rupe zăpada. S-a mai înaintat cale de câţiva metri, în zeci de minute.

„Până la Hănţeşti mai sunt vreo trei kilometri şi jumătate. Până la căderea nopţii dinamităm, în avans, pragurile pe care le găsim pe următoarea porţiune de drum. La lăsarea nopţii, nu se mai lucrează cu explozibil. Drumarii au promis, însă, să lucreze şi noaptea. Oricum, mâine de dimineaţă şi ISU îşi va relua acţiunea în zonă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Eugen Chiriţă.  

La ora 16.00, utilajele se avântă continuu să zdrobească peretele care acoperă cei peste trei kilometri. În şanţul săpat adânc, maşinile avansează metru cu metru. Sus, pe peretele de zăpadă, stau oamenii care coordonează acţiunea.

Un vânt rece taie câmpul şi îţi intră în oase. Din păcate, cerul rămâne  acoperit de nori grei şi se anunţă, în continuare, ninsori.

Media

Video: Sorin Pană
Citit 1646 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 23:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.