Administraţia oraşului vrea să cumpere Priza Dunării, ArcelorMittal refuză o astfel de afacere

Administraţia oraşului vrea să cumpere Priza Dunării, ArcelorMittal refuză o astfel de afacere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reclamând politica de monopol a combinatului, Apă Canal ar vrea să cumpere Priza la preţul de acum 11 ani * ArcelorMittal nu vrea să o vândă * 

Precizând că politica pe care ArcelorMittal galaţi o duce în privinţa livrării apei potabile Galaţiului este una „de monopol” şi argumentând acest lucru cu solicitările repetate ale combinatului de scumpire a apei brute, directorul de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru, a anunţat ieri că societatea şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Priza Dunării.

„În decembrie 2012, preţul apei brute vândute de combinatul siderurgic era de 40,6 lei la mia de metri cubi, în ianuarie-august 2011, preţul a fost majorat la 85,49 de lei mia de metri cubi, iar în perioada septembrie-decembrie, preţul a crescut din nou la 90 de lei mia de metri cubi, din care preţul Apelor Române este de 50 de lei.

În luna ianuarie, ArcelorMittal ne-a notificat că doreşte din nou mărirea preţului apei, pe motiv că au crescut preţurile la energie electrică. Apă Canal a refuzat această cerere, considerând că este o acţiune susţinută de monopolul pe care îl are combinatul asupra apei. În acest context, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Apă Canal şi-a manifestat intenţia de a cumpăra Priza Dunării de la Arcelor Mittal la preţul la care aceasta a fost cumpărată de patron în momentul privatizării SIDEX”, a declarat, Niţă Podaru în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor. Totuşi, preşedintele acestui consiliu, subprefectul Daniel Tudorache, a considerat mai important să voteze o decizie privind repornirea instalaţiilor de la Uzina nr. 1 de Apă, închisă din toamna anului trecut.

Mult mai receptiv la subiect s-a dovedit a fi combinatul ArcelorMittal. Printr-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al administraţiei combinatului, Dorian Dumitrescu spune că „ArcelorMittal Galaţi nu are în vedere şi nu doreşte vânzarea capacităţii sale de extracţie a apei brute din fluviu numită «Priza Dunării». Intenţionăm să ne continuăm planurile de modernizare a acestei facilităţi şi să îi îmbunătăţim serviciile furnizate”.

Atunci când cine vorba despre preţurile practicate în ianuarie 2011, Dorian Dumitrescu declara că negocierea tarifului la apă se face din cauza tarifului stabilit de Apele Române şi că oricum, preţul propus nu acoperea cheltuielile făcute la Priză. „Din cauza faptului că taxele pentru extragerea apei din Dunăre au crescut, ArcelorMittal Galaţi a început negocieri pentru adaptarea tarifelor de furnizare către compania locală de apă. ArcelorMittal Galaţi a propus ca noile tarife să încorporeze costurile suplimentare apărute ca urmare a creşterii acestor taxe. Ca şi până acum, compania noastră nu a urmărit obţinerea vreunui profit din perceperea tarifelor către compania locală de apă”, declara reprezentantul ArcelorMittal Galaţi.

Citit 2486 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2012 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.