Plătiţi să otrăvească mediul

Plătiţi să otrăvească mediul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 1.000 de tone de gudroane, reziduuri petroliere, azbest şi deşeuri medicale au fost găsite de Garda de Mediu îngropate în apropierea unor ferme agricole din satul Gefu * Responsabilă este firma SUINTEST SRL Galaţi, care a preluat deşeurile de la diferite firme, în scopul neutralizării, dar... * Patronul firmei amintite, Neculai Prună, nu este la prima „confruntare” cu legea *

Comisarii Gărzii de Mediu Galaţi au făcut o descoperire şocantă în apropiere de satul Gefu, comuna Ghidigeni: peste 1.000 de tone de deşeuri periculoase au fost găsite îngropate la 1-2 metri adâncime şi depozitate direct pe sol la numai zece metri distanţă de albia râului Bârlad. În imediata apropiere a depozitului clandestin de deşeuri se află o fermă zootehnică a firmei SUINTEST SRL Galaţi, iar comisarii Gărzii au descoperit că patronul acestei societăţi, Neculai Prună, este direct implicat în afacerea ilegală.

Un dezastru ecologic

Dată fiind gravitatea celor descoperite, la acţiune a fost solicitată participarea Poliţiei (Serviciul de Investigare Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi) şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci.

„În baza unor informaţii, reprezentanţi ai Poliţiei, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi şi comisari ai Gărzii de Mediu au declanşat, la începutul acestei săptămâni, o acţiune ce viza combaterea ilegalităţilor din domeniul protecţiei mediului. Astfel a fost identificată în zona comunelor Ghidigeni şi Munteni o cantitate impresionantă de deşeuri ce fuseseră îngropate în apropierea unor ferme agricole”, a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Ceea ce s-a descoperit la faţa locului a fost de natură să şocheze: dezastru ecologic! Conform notei de constatare întocmită de Garda de Mediu, de sub pământ s-au scos sute de butoaie conţinând deşeuri de carburanţi, de pesticide, de lacuri toxice. De asemenea, s-au descoperit peste 1.000 de tone de deşeu şlam gudron care, potrivit actelor firmei SUINTEST SRL, ar fi trebuit să fie neutralizate deja. Nu numai că nu erau neutralizate, ci erau pur si simplu aruncate pe malul râului Bârlad!

Pericolul din adâncuri

Ion Drugan, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi, ne-a confirmat faptul că societatea cu pricina a încheiat contracte cu mai multe firme din judeţele Galaţi, Vaslui şi Vrancea, prin care se angaja, contracost, să colecteze deşeurile periculoase şi să le predea pentru neutralizare firmelor Lafarge Ciment Romania SA Bucureşti şi Vivani Salubritate SA Slobozia.

Au ajuns deşeurile unde trebuia? Se vede treaba că nu, căci comisarii Gărzii de Mediu au găsit nereguli grave în documentele firmei SUINTEST SRL. Practic patronul firmei a avut impresia că se poate umple de bani sufocând cu deşeuri pământul din zona satului Gefu.

Primarul comunei Munteni, unde firma amintită are o fermă de porci, ne-a declarat că nu ştia de activităţile ilegale descoperite de Garda de Mediu. În schimb, primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, a declarat că poliţiştii şi comisarii de mediu au venit în localitate în urmă cu o săptămână, când au decopertat porţiunea de pământ presupus infestată şi au luat probe, în vederea efectuării de analize. Primarul a spus că locul din care au luat probe se află pe proprietatea privată a unei ferme private, care se ocupă de creşterea porcilor, aflată la un kilometru distanţă de prima aşezare locuită, satul Gefu. El este îngrijorat ca nu cumva să fi fost contaminată şi pânza freatică.

În ceea ce priveşte deşeurile medicale descoperite la faţa locului, Garda de Mediu nu a avut o explicaţie privind provenienţa acestora, pentru că nu par să fie doar dintre cele pentru uz zootehnic. Din surse colaterale am aflat însă că firma soţiei lui Neculai Prună ar fi avut un contract cu Spitalul de Urgenţă, pentru aprovizionare cu alimente şi transport deşeuri.

Vinovaţii riscă puşcăria

Un lucru este foarte clar: persoanele care vor fi găsite vinovate de această poluare gravă riscă să ajungă după gratii! Deja s-au început preparativele pentru începerea urmăririi penale.

Ceea ce ne miră este uşurinţa cu care i s-a acordat încredere omului de afaceri Neculai Prună în gestionarea deşeurilor periculoase. Nu de alta, dar acesta este extrem de controversat.

Prună a avut multe dosare penale de-a lungul timpului, înainte de 1989 fiind chiar condamnat la pedeapsa cu închisoarea. Sunt de notorietate câteva ţepe trase de Prună în ultimii ani: devalizarea IAS Iveşti (sub protecţia unor înalţi poliţişti), înşelarea a peste 2.000 de proprietari de terenuri din zona Pechea-Cudalbi-Umbrăreşti sau păcăleala trasă ADS la Umbrăreşti, unde a exploatat timp de trei ani 1000 de hectare de vie şi un combinat de vinificaţie, fără să plătească nimic statului.

Una peste alta, aşteptăm cu viu interes rezultatele acestei anchete. Vinovaţii de otrăvirea Mediului să plătească!

Citit 5908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.