Ziua percheziţiilor în urma deputatului dispărut
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ziua percheziţiilor în urma deputatului dispărut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După două zile în care poliţiştii şi procurorii au bătut în poarta deputatului Mihail Boldea şi i-au umplut căsuţa poştală cu citaţii, ieri dimineaţă au început percheziţiile. La ora 7.00, la una dintre casele lui Boldea, cea din zona Arcaşilor, istoria ameninţa să se repete: doi poliţişti au ajuns şi au lăsat o nouă citaţie, fără să dea alte detalii. Câteva minute mai târziu, două maşini în care se aflau procurori DIICOT şi poliţişti de la BCCO au ajuns la acelaşi imobil. Au aşteptat câteva zeci de minute în faţa porţii, iar apoi au trecut la percheziţie, după ce Gheorghe Boldea, tatăl deputatului acuzat de infracţiuni grave, le-a deschis poarta şi apoi uşa.

În acel moment, alarma casei s-a declanşat, iar câteva minute mai târziu, un agent de la o firmă de pază a venit la faţa locului. A spus că a fost o alarmă în sistem şi trebuie să intervină, apoi a sărit gardul înainte şi înapoi şi a repetat procedeul, probabil pentru că uitase să obţină o semnătură de la proprietarii casei pe care el trebuia să o apere.

Aproape de ora 11.00, percheziţia de la locuinţa lui Mihail Boldea se încheia. Procurorii au ieşit din casă cu o cutie voluminoasă din carton şi o sacoşă şi s-au îndreptat către sediul DIICOT.

În paralel au fost făcute percheziţii la alte şapte imobile din Galaţi şi Bucureşti. Două dintre aceste acţiuni s-au petrecut la sediul cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, şi la cabinetul parlamentar din cartierul Aviaţie, de unde procurorii au ridicat mai multe documente.

Tatăl şi mezinul, acuzaţi de spălare de bani

După ce perchezițiile s-au încheiat, procurorii i-au adus la audieri atât pe Gheorghe Boldea, tatăl parlamentarului, cât şi pe fratele acestuia, George Ştefan Boldea, ambii fiind acuzaţi de spălare de bani.

Gheorghe Boldea a ajuns la DIICOT odată cu procurorii care făcuseră percheziţia, şi a părăsit sediul parchetului după câteva ore. În acest răstimp, procurorii au confirmat faptul că atât tatăl lui Boldea, cât şi fratele acestuia sunt învinuiţi de spălare de bani. Mezinul familiei a venit de la Bucureşti special pentru audierile de la DIICOT Galaţi. După ce a dat declaraţii şi a aflat care sunt învinuirile care i se aduc, George Ştefan Boldea a plecat, împreună cu poliţiştii, spre cele trei apartamente primite ca donaţie de la fratele lui.

Conform declaraţiilor procurorilor, în cazul celor doi nu s-au impus, pentru moment, emiterea unor mandate de reţinere. Dar aceleaşi surse confirmă faptul că s-a pus sechestru atât pe casa din Arcaşilor, proprietatea lui Gheorghe Boldea, acolo unde este domiciliul declarat al lui Mihail Boldea, cât şi pe cele trei apartamente aflate în proprietatea lui George Ştefan. Se pare că Gheorghe Boldea a devenit proprietar pe casa din Arcaşilor în urmă cu o lună de zile.

Declaraţii oficiale

Înainte ca percheziţiile de la Galaţi să se finalizeze, la sediul DIICOT din Bucureşti se organiza o conferinţă de presă, în cadrul căreia procurorii au explicat paşii legali care au fost urmaţi în acest dosar şi de ce nu i s-a pus lui Boldea, încă de la început, restricţia de a părăsi ţara. „Procurorii doreau pentru Mihail Boldea o măsură preventivă restrictivă de libertate, iar pentru asta aveau nevoie de avizul Camerei Deputaţilor.

Anchetatorii nu au solicitat instituirea interdicţiei de a părăsi ţara în cazul deputatului Mihail Boldea pentru că avizul privind reţinerea şi arestarea acestuia rămânea fără obiect, în condiţiile în care nu pot fi dispuse două măsuri preventive", a declarat şeful DIICOT, Codruţ Olaru.

În legătură cu acest subiect, Olaru a ţinut să precizeze că există un vid legislativ, arătând că ar fi bine dacă legiuitorul ar putea impune nişte excepţii, în sensul că atunci când procurorii solicită aviz de la Parlament pentru o măsură preventivă, cum este arestarea, automat acea persoană să primească interdicţie de a părăsi ţara până la momentul soluţionării de către parlamentari a solicitării anchetatorilor.

Declaraţiile au fost confirmate şi de procurorul general Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, Codruţ Olaru a dat detalii şi despre plecarea din ţară a deputatului: „Primele informaţii privind plecarea din ţară a lui Boldea au fost obţinute exclusiv de DIICOT, în 21 martie, la ora 15.00, prin e-mail, iar acestea arătau că Boldea a plecat din România prin Vama Giurgiu, de unde a ajuns în Turcia”. Conform declaraţiilor, anchetatorii au aflat deja care a fost drumul exact al lui Boldea, încă de la ieşirea din ţară şi până ieri.

Tudor Neacşu, Teodora Miron

Citit 1883 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2012 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.