Explozie de rubeolă: De 285 de ori mai multe cazuri de îmbolnăviri

Explozie de rubeolă: De 285 de ori mai multe cazuri de îmbolnăviri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul îmbolnăvirilor a crescut exponenţial * Există comunităţi în judeţ care încă refuză imunizarea * Peste 60 de părinţi au solicitat în scris Direcţiei de Sănătate să nu le fie vaccinaţi copiii de clasa I

Numărul cazurilor de rubeolă (pojar german –n.r.) a crescut, în primele trei luni ale acestui an, de 285 de ori, faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, în primul trimestru din 2011, doar doi pacienţi au fost diagnosticaţi cu această boală. Unul dintre ei avea doar câteva luni de viaţă, iar celălalt nu împlinise încă nouă ani. În 2012, s-au raportat deja 569 de îmbolnăviri, dintre care 392 la pacienţi cu vârste între 15 şi 19 ani. Vorbim, deci, despre pacienţi cu vârstă şcolară. Potrivit directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, au existat focare de rubeolă şi în şcoli şi licee, dar au fost şi comunităţi de gălăţeni angajaţi în care se răspândise boala.Directorul DJSP a declarat că repartizarea cazurilor pe şcoli şi licee nu i-a fost prezentată, situaţia fiind trimisă direct la Iaşi. Şefa Serviciului de Asistenţă Medicală a Municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu nu a putut fi contactată pentru detalii. 

„O explozie a numărului de îmbolnăviri se înregistrează la nivel naţional. Rubeola este o afecţiune deosebit de periculoasă mai ales în cazul pacientelor din mediul rural care rămân însărcinate la vârste mai fragede. În cazul infectării, se impune întreruperea sarcinii, din cauza faptului că riscul de naştere a unui copil malformat este foarte mare. Până în urmă cu trei ani, se organiza anual o campanie de vaccinare anti-rubeolică pentru imunizarea elevelor de clasa a VIII. Acţiunea a fost sistată”, a declarat dr. Valentin Boldea.

Personalul medical îşi asumă riscuri

Există, în continuare, comunităţi din judeţul Galaţi în care vaccinarea se face doar pe jumătate. Nu pentru că medicii nu ar vrea să administreze vaccinurile, ci pentru că populaţia refuză imunizarea. Din păcate, acest refuz al părinţilor poate provoca izbucnirea unor focare de îmbolnăviri greu de controlat. 

„De obicei, avem probleme serioase în comunităţile de romi, cum sunt cele de la Iveşti, Lieşti sau Brăhăşeşti. Au fost şi cazuri în care personalul medical a fost alungat de romii care n-au înţeles de ce copilului i s-a inflamat zona vaccinată sau li s-a părut că cel mic plânge prea tare, după imunizare”, a precizat directorul executiv al DJSP.

Refuzul vaccinării în şcoli

Există şi părinţi din oraş care se tem că vaccinarea le va îmbolnăvi copiii şi îşi exprimă în scris refuzul de a-i permite medicului să îi imunizeze. Vaccinarea de care se tem părinţii este cea din clasa I, menită să îi apare pe cei mici de rubeolă, rujeolă şi oreion.

„Probleme de acest gen au început să apară în urmă cu circa cinic ani, când s-a introdus vaccinul american, Priorix. Nu vorbim, însă, doar de teama părinţilor ci şi despre o problemă de procedură. Potrivit legislaţiei, medicul şcolar sau cel de familie trebuie să aibă acordul părintelui, scris sau verbal pentru a putea vaccina. Din punctul meu de vedere, părintele trebuie informat cu privire la beneficiile şi riscurile vaccinării, dar ar trebui să i se ceară să îşi exprime doar refuzul în scris, nu şi acordul”, conchide sursa citată. 

Citit 1775 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2012 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.