Căpuşele ameninţă Sărbătoarea Bujorului
Foto: Foto: Ion Trif Pleşa

Căpuşele ameninţă Sărbătoarea Bujorului
Fotografie de arhivă de la Sărbătoarea Bujorului de la Roşcani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Invazia de căpuşe din această primăvară pune sub semnul întrebării desfăşurarea uneia dintre cele mai populare serbări câmpeneşti din judeţul Galaţi, Sărbătoarea Bujorului * Primarul de la Rediu a luat deja decizia amânării acesteia deoarece pădurea comunei e plină de căpuşe, iar edilul de Târgu Bujor a planificat o dezinsecţie în poienile de la Roşcani înainte de a da startul petrecerii


"E ceva de groază la Rediu!"

Ghiorghi Buruiană, primarul comunei Rediu, acolo unde peste 1.000 de oameni se adună anual în mai să celebreze Sărbătoarea Bujorului, a amânat festivităţile, speriat de invazia de căpuşe. "Oamenii care au ieşit la iarbă verde de Paşti şi de 1 Mai au plecat imediat din pădure, alungaţi de căpuşe. Zilele trecute, un consătean a fost muşcat, câinele cu care noi am fost să verificăm poienile s-a umplut de căpuşe, e ceva de groază! Am primit şi avertizări de la Romsilva, de la Mediu, de la Prefectură, aşa că, deocamdată, nu pot să organizez sărbătoarea din cauza pericolului la care ar fi expuşi oamenii. O amân până când voi fi sigur că nu li se va întâmpla nimic", a declarat, marţi, Buruiană.

Serbarea câmpenească de la Rediu, cu picnicuri şi spectacole în aer liber, va ajunge anul acesta la a şasea ediţie, dacă va mai fi organizată.

Sărbătoarea Bujorului, stropită din belşug cu insecticid la Roşcani

Locul tradiţional de adunare a celor care ţin praznicul bujorului este, însă, ceva mai la nord de Rediu, în pădurile Roşcaniului. De foarte mulţi ani, acolo vin în luna mai circa 7.000-8000 de petrecăreţi din Galaţi, din judeţele învecinate (Brăila, Buzău, Vaslui) şi tocmai din Iaşi. Ei sunt aşteptaţi şi anul acesta, dar numai după ce organizatorii pun la punct ultimele detalii ale evenimentului: căpuşele şi... capul de afiş.

"Pe 20 mai ţinem Sărbătoarea Bujorului în pădurea de la Roşcani. Până atunci, stropim pădurea împotriva căpuşelor şi căutăm vedeta care să fie cap de afiş şi căreia îi vor face deschiderea ansamblul «Doina Covurluiului» al Centrului Cultural «Dunărea de Jos» şi artiştii căminelor culturale din zonă", a dezvăluit primarul oraşului Târgu Bujor, Ştefan Arfire.

Edilul a precizat că, pe lângă forţele de ordine şi pompierii care vor sta pe aproape, în poienile Roşcaniului vor fi şi echipaje SMURD, care să le acorde petrecăreţilor primul ajutor, în caz de nevoie.

Romsilva trimite mai mulţi pădurari

Pe 20 mai, de Sărbătoarea Bujorului, Ocolul Silvic Galaţi va suplimenta numărul de pădurari de la Roşcani. "Vor fi zece oameni de-ai noştri acolo", a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, George Luca.

Potrivit oficialului, isteria căpuşelor este uşor exagerată, dar instituţia analizează problema. "Părerea mea este că e o exagerare, căpuşe sunt în fiecare an. Noi analizăm, însă, unele soluţii de combatere a invaziei de căpuşe, propuse de Protecţia Plantelor", a spus George Luca.


61 de gălăţeni muşcaţi de căpuşe într-o săptămână!

Anul acesta, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a înregistrat 128 de cazuri de muşcături de căpuşă, mult mai multe decât anul trecut. Din numărul total, 61 de cazuri au fost semnalate doar în ultima săptămână! DSP ne recomandă să mergem la spital imediat ce descoperim că am fost muşcaţi de o căpuşă sau să tamponăm zona cu o bucată de vată îmbibată cu spirt, ca insecta să iasă singură. Avem nevoie de tratament cu antibiotice pentru a preveni apariţia bolii Lyme, transmisă de insectă. (Remus Basalic)

Citit 5595 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.