Căpuşele ameninţă Sărbătoarea Bujorului

Căpuşele ameninţă Sărbătoarea Bujorului

Fotografie de arhivă de la Sărbătoarea Bujorului de la Roşcani Foto: Ion Trif Pleşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
4 comentarii

* Invazia de căpuşe din această primăvară pune sub semnul întrebării desfăşurarea uneia dintre cele mai populare serbări câmpeneşti din judeţul Galaţi, Sărbătoarea Bujorului * Primarul de la Rediu a luat deja decizia amânării acesteia deoarece pădurea comunei e plină de căpuşe, iar edilul de Târgu Bujor a planificat o dezinsecţie în poienile de la Roşcani înainte de a da startul petrecerii


"E ceva de groază la Rediu!"

Ghiorghi Buruiană, primarul comunei Rediu, acolo unde peste 1.000 de oameni se adună anual în mai să celebreze Sărbătoarea Bujorului, a amânat festivităţile, speriat de invazia de căpuşe. "Oamenii care au ieşit la iarbă verde de Paşti şi de 1 Mai au plecat imediat din pădure, alungaţi de căpuşe. Zilele trecute, un consătean a fost muşcat, câinele cu care noi am fost să verificăm poienile s-a umplut de căpuşe, e ceva de groază! Am primit şi avertizări de la Romsilva, de la Mediu, de la Prefectură, aşa că, deocamdată, nu pot să organizez sărbătoarea din cauza pericolului la care ar fi expuşi oamenii. O amân până când voi fi sigur că nu li se va întâmpla nimic", a declarat, marţi, Buruiană.

Serbarea câmpenească de la Rediu, cu picnicuri şi spectacole în aer liber, va ajunge anul acesta la a şasea ediţie, dacă va mai fi organizată.

Sărbătoarea Bujorului, stropită din belşug cu insecticid la Roşcani

Locul tradiţional de adunare a celor care ţin praznicul bujorului este, însă, ceva mai la nord de Rediu, în pădurile Roşcaniului. De foarte mulţi ani, acolo vin în luna mai circa 7.000-8000 de petrecăreţi din Galaţi, din judeţele învecinate (Brăila, Buzău, Vaslui) şi tocmai din Iaşi. Ei sunt aşteptaţi şi anul acesta, dar numai după ce organizatorii pun la punct ultimele detalii ale evenimentului: căpuşele şi... capul de afiş.

"Pe 20 mai ţinem Sărbătoarea Bujorului în pădurea de la Roşcani. Până atunci, stropim pădurea împotriva căpuşelor şi căutăm vedeta care să fie cap de afiş şi căreia îi vor face deschiderea ansamblul «Doina Covurluiului» al Centrului Cultural «Dunărea de Jos» şi artiştii căminelor culturale din zonă", a dezvăluit primarul oraşului Târgu Bujor, Ştefan Arfire.

Edilul a precizat că, pe lângă forţele de ordine şi pompierii care vor sta pe aproape, în poienile Roşcaniului vor fi şi echipaje SMURD, care să le acorde petrecăreţilor primul ajutor, în caz de nevoie.

Romsilva trimite mai mulţi pădurari

Pe 20 mai, de Sărbătoarea Bujorului, Ocolul Silvic Galaţi va suplimenta numărul de pădurari de la Roşcani. "Vor fi zece oameni de-ai noştri acolo", a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, George Luca.
Potrivit oficialului, isteria căpuşelor este uşor exagerată, dar instituţia analizează problema. "Părerea mea este că e o exagerare, căpuşe sunt în fiecare an. Noi analizăm, însă, unele soluţii de combatere a invaziei de căpuşe, propuse de Protecţia Plantelor", a spus George Luca.


61 de gălăţeni muşcaţi de căpuşe într-o săptămână!

Anul acesta, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a înregistrat 128 de cazuri de muşcături de căpuşă, mult mai multe decât anul trecut. Din numărul total, 61 de cazuri au fost semnalate doar în ultima săptămână! DSP ne recomandă să mergem la spital imediat ce descoperim că am fost muşcaţi de o căpuşă sau să tamponăm zona cu o bucată de vată îmbibată cu spirt, ca insecta să iasă singură. Avem nevoie de tratament cu antibiotice pentru a preveni apariţia bolii Lyme, transmisă de insectă. (Remus Basalic)

Citit 5250 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:08

4 comentarii

 • postat de mihai Joi, 10 Mai 2012 07:11 Link la comentariu
  0
  0

  Dușmani naturali

  Printre dușmanii naturali ai căpușelor se numără:
  iernile extrem de reci (ndrici), care pot afecta fatal căpușele.
  păsări care se hrănesc cu insecte. Bibilica poate consuma cantități uriașe de căpușe, doar două păsări putând curăța un teren de aproximativ 8000 m² în decursul unui an.[1]
  anumite viespi parazite mici, ca de exemplu viespele din suprafamilia Ichneumonoidea. Aceste viespi își depun ouăle în corpul căpușelor, iar larvele își consumă gazda dinspre interior, omorând-o.

  Raportează
 • postat de mihai Joi, 10 Mai 2012 07:09 Link la comentariu
  0
  0

  MAI LASATI FRATE INSECTICIDELE CA O SA FACETI TOTI CANCER
  Căpuşă
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  Căpușă

  Ixodes scapularis
  Clasificare științifică
  Regn: Animalia
  Încrengătură: Arthropoda
  Clasă: Arachnida
  Subclasă: Acarina
  Supraordin: Parasitiformes
  Ordin: Ixodida
  Leach, 1815
  Suprafamilie: Ixodoidea
  Leach, 1815
  Familiaa
  Ixodidae
  Argasidae
  Nuttalliellidae
  v • d • m
  Căpușele sunt un grup de artropode parazite din clasa arahnidelor care parazitează vertebratele, se hrănesc cu sângele lor și pot transmite, în unele cazuri, boli infecțioase.
  [modificare]Dușmani naturali

  Printre dușmanii naturali ai căpușelor se numără:
  iernile extrem de reci (

  Raportează
 • postat de Catalin Miercuri, 09 Mai 2012 10:43 Link la comentariu
  0
  0

  Ei, daca ar fi primejduit campania electorala si alegerile locale, sa vedeti ce rapid si eficient erau exterminate capusele....Dar cum am devenit o tara a capuselor si capusarilor la figurat, de ce nu am fi si la propriu?!Poate ca este vorba de justitia divina si primim doar ce meritam!

  Raportează
 • postat de Florin Miercuri, 09 Mai 2012 01:18 Link la comentariu
  0
  0

  Muzeul Brăilei vă invită miercuri, 9 mai 2012, ora 10, la sediul Companiei Naţionale CFR. S.A. Regionala Galaţi (str. Domnească nr. 51), la lansarea ultimelor apariţii editoriale ale Editurii „Istros" a Muzeului Brăilei.


  Iată volumele cu care se prezintă scriitorii în faţa publicului:

  1. Ionel Cândea, Costin Croitoru - O bibliografie istorică a Brăilei, seria „Contribuţii privind istoria oraşelor", IX;

  2. Săndel Dumitru, Galaţiul aşa cum mi-l amintesc (I);

  3. Costin Croitoru, Galaţi. O bibliografie arheologică şi numismatică.

  Prezintă:

  - prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei;

  - prof. univ. dr. Dan Râpă-Buicliu;

  - dr. Costin Croitoru, cercetător ştiinţific, secţia „Arheologie", Muzeul Brăilei.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.