Igor Pârvu nu a făcut poliţie politică

Igor Pârvu nu a făcut poliţie politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Igor Pârvu, fostul candidat din partea PNG la alegerile pentru fotoliul de primar al Galaţiului, a atacat decizia Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii care îl definea ca fost colaborator al Securităţii.

Joi, omul de afaceri a prezentat presei o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, prin care  este găsit nevinovat de acuzaţia că ar fi făcut poliţie politică. Hotărârea a fost pronunţată pe 28 noiembrie anul trecut, însă comunicarea a ajuns doar marţi la gălăţean acasă.

Pârvu a explicat şi ieri ceea ce a declarat şi la primirea acuzaţiilor: de fapt a făcut trei caracterizări despre colegii săi navigatori, „datorită cărora ei au putut să navigheze în continuare”.

Ce-i drept, el a primit un nume conspirativ, „Petre”, dar „caracterizările” furnizate de el Securităţii au fost pozitive, ceea ce probabil a şi dus la blocarea avizului său de navigabilitate de către Securitate, în noiembrie 1989 (fiind lăsat fără posibilitatea de a-şi practica profesia de ofiţer maritim). Avizul l-a pierdut poate tocmai datorită faptului că unul sau mai mulţi dintre colegii caracterizaţi de el au rămas în străinătate, crede gălăţeanul.

Unul dintre colegi, Dorian Popa, care a rămas înainte de Revoluţie în Italia, unde trăieşte şi astăzi, i-a trimis prietenului său din Galaţi o declaraţie  (făcută la Consulatul Italiei) că acele caracterizări au fost făcute cu acordul celor trei colegi navigatori, declaraţia fiind probă la dosar.

Dosar care a fost atât de solid, încât s-a judecat chiar şi fără avocata apărării, care era plecată din ţară la data procesului, motiv pentru care ceruse amânare - a mai precizat Igor Pârvu.  

Acuzat că „aş fi furnizat informaţii prin care denunţam activităţi potrivnice regimului totalitar comunist care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, fostul ofiţer de marină spune că a făcut de fapt aprecieri profesionale pozitive şi obişnuita declaraţie că nu i-a auzit că vor să rămână în străinătate. 

Pârvu ne-a arătat şi angajamentul semnat în martie 1989 la Securitate: în acesta se angaja doar să sprijine „prevenirea şi contracararea oricăror fapte şi evenimente ce pot aduce atingerea intereselor ţării noastre pe plan extern”.

Pârvu consideră greşeala CNSAS „o grabă, amplificată foarte mult şi de către unii din mass-media”. Este posibil ca un ziar din Capitală să fie dat în judecată de gălăţeanul lezat de modul în care s-a scris despre el; nu a precizat însă despre ce publicaţie este vorba.

Decizia Tribunalului poate fi atacată de CNSAS în 15 zile, începând de luni, dar Pârvu crede că  nu se va întâmpla acest lucru. Igor Pârvu nu mai face parte din niciun partid: „şi cred că stau foarte bine aşa”.

Citit 2107 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.