Campanie Viaţa liberă - Ştii ce bei? - Cum ajunge apa din Dunăre în pahare
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie Viaţa liberă - Ştii ce bei? - Cum ajunge apa din Dunăre în pahare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aflaţi care este traseul pe care îl face apa de la fluviu şi până la robinetul dumneavoastră din bucătărie


Puţini ştiu care este drumul pe care îl parcurge apa înainte de a ajunge la robinete, motiv pentru care am decis, în cadrul campaniei "Ştii ce bei?", să facem o vizită la staţia de purificare a apei de Dunăre. Am aflat, astfel, că până să ajungă în casele noastre, apa parcurge şapte etape, fiecare dintre acestea având un rol major.

Etapele purificării

Apa din Dunăre este captată prin intermediul Prizei de Apă, care aparţine ArcelorMittal, undeva la câţiva kilometri înainte de intrarea în Galaţi. Staţia de preluare este situată în amonte de confluenţa cu Siretul şi de Portul Mineralier tocmai pentru a se evita o serie de impurităţi suplimentare. După ce este extrasă, apa este trimisă la Uzina 2, aflată în zona IVAS, acolo unde este transformată în apă bună de băut. Următoarea etapă este trecerea printr-o serie de site rotative, care au rolul de a elimina impurităţile mai mari. De aici, apa ajunge într-un bazin în care este amestecată cu o anumită doză de sulfat de aluminiu, care are darul de a uni particulele mici în particule mai mari, care, într-o etapă ulterioară, se vor lăsa la fund. Acest proces are loc în cele două decantoare uriaşe, cu o capacitate de 450 de litri pe secundă. Mâlul se depune pe fund, iar apa, care deja este mult mai curată, este preluată de deasupra şi trimisă către un alt loc, unde se desfăşoară procesul de filtrare. Trecerea prin nisipul cuarţos, o operaţiune extrem de spectaculoasă, asigură o ultimă filtrare a apei, care este trimisă apoi în bazinele de stocare. De aici pleacă spre ultima etapă, cea de dezinfecţie, cu ajutorul clorului.

"E mai bună decât apa îmbuteliată"

Toate aceste etape sunt atent monitorizate de un laborator specializat, care măsoară permanent parametrii apei. Mostre de apă sunt prelevate după fiecare dintre aceste etape pentru a se şti, în timp real, care este calitatea apei. În funcţie de analizele care se fac pe fiecare etapă sunt stabilite dozajele pentru toate substanţele care asigură purificarea apei. De altfel, specialiştii laboratorului de aici sunt mai mult decât convinşi de calitatea apei pe care o purifică Apă-Canal. "Noi nu bem apă plată îmbuteliată. Noi facem aici analize şi vă spunem că valorile pe care le obţinem la apa de la robinet sunt mai bune decât în cazul multora dintre apele minerale. Suntem conştienţi că avem pe mână sănătatea unui oraş. Nimeni nu se joacă cu aşa ceva", este de părere Marcela Dabija, inginer chimist. Părerea sa este susţinută şi de directorul tehnic al Apă-Canal. "Avem aici cei mai buni oameni. Aici nu e loc de greşeală. Cine greşeşte pleacă", spune Niţă Podaru, care a încheiat turul cinstind cu noi, în mod simbolic, o cană de apă de la primul robinet instalat după întregul proces de purificare a apei.

Citit 3982 ori Ultima modificare Joi, 02 August 2012 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.